Der er en “gammel” fortælling om en fotografstuderede der fik følgende opgave: “Tag fire forskellige billeder af et æg, uden at flytte ægget”. Det var en af de der hovedebrydere og den studerende kunne ikke finde ud af at løse opgaven.

Han havde stillet ægget på køkkenbordet og taget et billede. Men så kunne han ikke finde på andre, for ægget lignede jo sig selv fra stort set alle sider.

Alt imens han går og kigger på ægget, giver han op og går ind i det andet rum. Da han kommer tilbage for at genoptage opgaven, opdager han pludselig at nu er skyggerne på den anden side af ægget.

Nu har du nok gættet det, opgaven gik ud på at se lyset og forstå at forskellige vinkler giver forskellige resultater også selvom at motivet er det samme.

Ja, ok den er nok meget almindelig historie, men god er den i hvertifald 🙂

Se og forstå hvordan lyset virker

Dette er en af de første opgaver jeg stiller deltagerne på mine flash workshops. Det gør jeg fordi at noget så simpelt som et æg og en lommelygte kan lære os det mest basale om lyssætning.

Vi ved alle hvordan lyset fungere, vi går nemlig og kigger på det hver dag og har gjort det hele livet. Men alligevel piller den her lille opgave gave ved ens tanker og noget falder på plads.

Det var sådan jeg selv havde det, da jeg første gang faldt over opgaven og det er en af de ting jeg få tilbage som feedback efter endt workshop.

Opgaven og eksempler

Kender du ikke til opgaven, kan jeg kun anbefale dig at prøve den selv. Det er jo en meget fin lille opgave. Især hvis man alligevel er ramlet ind i en Covid-19 isolation, hvilket er meget oppe i tiden. Jeg sidder selv i en og fik lyst til at lave den her artikel.

Alt du skal bruge er et kamera, en lygte, et stativ og et æg (eller noget rundt).

  • Sæt ægget på f.eks. en flaske
  • Sæt kameraet på et stativ og fokuser på ægget.
  • Indstil kameraet på en lav nok ISO og en hurtig nok Lukkertid og gerne med et blændetal over f/8.0 (det giver bedre lys i denne sammenhæng) og skyd så et billede uden lygten. Billedet skal helst være sort. Hvis det ikke er sort så skru ISO’en ned eller lukkertiden op.
  • Når du har et sort billede, tager du lygten, lyser på ægget og bevæger den rundt om ægget imod uret.
    Hver gang du har bevæget dig 45° rundt om ægget tager du et billede.
  • Når du har været hele vejen rundt, gør du det samme oppe fra. Her bevæger du dig bare ned under kameraet i stedet for.
  • Skyd så mange billeder, at det giver dig en god fornemmelse for formen af ægget.
  • Derefter importere du dem alle ind på computeren og kigger dem igennem.

Det er som sagt en super enkel opgave, der også kan udføres ved at sætte objektet i en vindueskarm. Dog skal den helst være sydvendt, her kan du nemmest se skyggerne bevæge sig rundet om ægget.

God fornøjelse med det 🙂

Mere lyssætning?

Vil du se mere om lyssætning med flash, kan du kigge på et af de her indlæg: