Blænden går for at være den mest kreative side af eksponeringstrekanten. Blænden består af en række lameller (typisk 5-8 stk.), der ”blænder af” i objektivet. Dvs. den afskærer lyset for at komme igennem objektivet og ind til sensoren.

De kan justeres til at lave enten et lille bitte eller et stort hul.

NOTE: Eksponering og dybdeskarphed påvirkes af flere faktorer end blænden. Eksponeringen påvirkes af Lukkertid og ISO. Dybdeskarpheden påvirkes også af afstanden til motivet samt brændvidden. Denne artikel omhandler kun blændens funktion påvirkning.

Blænde

Her kan du se, hvordan blænden “ser ud”, blænden er de lampeller, der går mellem motivet og dig.

Det kan til tider virke lidt omvendt, at et lavt blændetal giver et stort hul, og et højt blændetal giver et lille hul. Ligeledes siger man også, at ”Jeg blænder ned”, hvis man vil skrue op for blænde tallet. Dette gør du for at få mindre lys ind eller for at øge dybdeskarpheden. Summa summarum, jo lavere tallet er, jo mindre tager blænden af lyset, jo større en blændeåbning. Sådan ser det ud i praksis.

Når du laver et billede, kan du bruge blænden til to ting:

  1. Styre hvor meget lys du lukker ind
  2. Påvirke dybdeskarpheden i billedet

Jeg bruger dem i den rækkefølge, at jeg først bestemmer mig for, hvor meget dybde der skal være i billedet. Derefter ser jeg på, hvor meget lys den valgte blænde lukker ind. Jeg vil som udgangspunkt anbefale dig, at arbejde ud fra blænden,. Altså du bestemmer dig for en dybde i billedet, og så justerer du lukkertid og ISO i den rækkefølge.

Blænderækken du som fotograf med et almindeligt kamera bør kende lidt til er følgende:

. Blænde-Guide

Når du bruger en højere blænde, kommer der mindre lys igennem, men der kommer mere dybde i billedet.

Se blænden som en vandhane

Der er mange analogier om, hvordan blænden lukker lys ind. Den mest brugte og mest sigende er nok den om vand igennem en vandhane.

Se sensoren (eller analogfilmen) i dit kamera som et tomt glas.

Se derefter blænden som en vandhane der lukker vand igennem. Skruer du lidt op for vandhanen kommer der et lille hul (et stort blændetal) og der kommer meget lidt vand igennem. Derfor skal vandhanen løbe længer tid før glasset er fyldt

Tager du derimod og skruer hanen helt op (lavt blændetal, stort hul), kommer der meget vand ud og glasset er hurtigt fyldt.

Det er det samme med blænden og lys. Jo lavere blændetal du har, jo hurtigere få du den rigtige mænge lys ind til sensoren, og jo kortere en lukkertid skal du bruge

Blænde eksempler

Det lyder jo meget nemt, det er bare om at få lavest mulige blændetal og så er det fikset!

Beklager, men så nemt er det ikke….Vil du lave et landskabsbillede med stor detaljerigdom og uendelig dybde i billedet (du kan se langt i billeder). Derfor er det nødvendigt, at bruge et højt blændetal for optage billedet. Du kan også bruge en vidvinkel, men det er en helt anden snak, her snakker vi blænden.

Når du bruger et højt blændetal vil der typisk tage længere tid, med mindre du bruger en højere ISO, at optage billedet.

Dette er den primære grund til, at du altid skal beslutte dig for, hvordan dit billede skal se ud, inden du indstiller blænden og trykker på knappen.

  • Lavt blændetal (f/1.0 – f/5.6)
    Du skruer helt op for vandet og i løbet af kort tid, er glasset fyldt.
  • Mellem blænde tal (f/8.0 – f/11)
    Du skruer kun halvt op for vandet og lader glasset blive fyldt, dette tager længere tid end første eksempel.
  • Højt blænde tal (f/16.0+ )
    Du åbner så lidt for vandet, at det bare drypper ned i glasset. Dette vil fylde glasset, men vil tage meget lang tid.

f/1.4 – f/5.6 – Lavt blændetal

Her har jeg valgt et lavt blændetal, for at isolere motivet fra baggrunde.

Bruger du et lavt blændetal, bruger du en blænde med et stort hul (det hedder at blænde op). Den lukker meget lys ind på kort tid. Det giver dig muligheden for, at tage billeder med lavere ISO og hurtigere lukkertid. Samtidigt giver det dig en meget lille dybdeskarphed. Dette bruger du typisk ved portrætter af enkeltpersoner samt makrofotografering. Du kan godt bruge det ved fotografering af flere personer, men du skal bare passe på dybden i billedet. Til gengæld giver det nogle lækre billeder med motivet i fokus, hvor for- og baggrund bliver sløret.

Når du arbejder med en lille dybdeskarphed, kan du hurtigt få flyttet fokus ved et uheld. Derfor er det vigtigt, at du ikke får bevæget objektivet for meget frem og tilbage.

f/8.0 – f/11 – Mellem blændetal – aka. objektivets sweetspot

Jeg har valgt at der skal dybde i billeder, derfor har jeg skruet op for blænde tallet.

Vi du lave lidt dybde i billedet uden at det bliver for dybt, er det området her du skal bevæge dig i. Skal du lave et fornuftigt portræt uden de store udfordringer, er dette et godt sikkert sted at bevæge sig.

Advarsel!!! Læser du på nettet og deltager i diverse forummer, vil folk oftes komme med kommentaren “Blænde 8-11 er objektivet skarpeste  område, og der er der man skal tage billederne!!!!!”. Dykker man ned i detaljerne, har de helt ret, det er her objektiver oftest er skarpest. Men at alle billeder skal optages her er noget vås…..

Skal billederne ikke være skarpe? Jo, helt sikkert men nøglesætningen her er “skarpest”, det betyder IKKE at blænde mindre end f/8.0 eller højere end f/11.0 er uskarpe, de er “mindre” skarpe. Faktum er, at alle nyere objektiver, kit som primes er gode hele vejen igennem. Derfor mener du at et billede er bedre ved en lavere eller højere blænde, er det den blænde du bruger.

f/16.0+ – Højt blændetal

Står du med et billede, der aldrig må slutte, skal du skyde med et højt blændetal. Kombinere du det med vidvinkel, bliver det skarpt hele vejen igennem.

Bruger du et højt blændetal, får du en mindre blændeåbning (det hedder at blænde ned). Gevinsten her er, at du får et billede med en stor dybde i. Det er rigtigt godt til landskaber og lignende. Bruger du et højt blændetal, kan du lege med lyset. På det dette billede har jeg brugt det højest mulige blændetal. Derved kan jeg få solens stråler frem i billedet, hvilket giver en spændende effekt.

OBS! Højere blændetal med lidt længere lukkertider giver stjernemønsteret i solen, lamper mm..

Opgave

Saml en række sten, læg dem på et bord eller lignede, hvor der er rigeligt med lys, med ca. 2 cm mellemrum, lav en korrekt eksponering med objektivet på det laveste blændetal (den største åbning) og tag billedet.

Blænd nu et helt f-stop ned (f.eks. fra f/1.4 -> f/2.0), tag et nyt billede og gentag dette, indtil du er hele rækken igennem. Prøv nu at sammenligne billederne og se, hvordan det ændrer sig.