Anslået læsetid: 3 Minutter

Vi kender det som en Rembrandt lyssætning, men teknikken høre vist egentlig til undet navnet Chiaroscuro. Dog var det den teknik Rembrandt og de andre renæssance maler brugte. Så det er helt ok med mig, hvis du kalder den Rembrandt lyssætning(det gør så mange andre).

Men hvad er Chiaroscuro?

Kunstkender kan helt sikkert fortælle meget mere, men her holder jeg mig til de to mest enkelte kendetegn: Hård kontrast mellem lys og skygge, derudover vil lyset, når man kigger på det, komme inde fra selve billedet. Altså lyset ”vokser” inde fra billedet og ud af uden en “kendt” lyskilde.

Rembrandt lyssætning

Måden vi genkender og forklare rembrandt lyssætningen på, er at den har et lille “spot” under det øje der er modsat lyset.

Lyssætningen er super enkel: En lyskilde der er placeret til højre eller venstre for motivet, hævet over hovedet og vinket med 45° ned mod ansigtet. Det skaber det lille kendetegn, som vi har lært at elske.

Nå ja, du skal jo ikke lige snydes for det færdige billede uden tegninger 😉

Jeg har faktisk et tideligere indlæg med et lille diagram her:

En lyssætning til at herske dem alle

Spøg til side, Rembrandt lyssætningen er nok min “Go to” lyssætning. Jeg tror uden at lyve, jeg bruger den, eller den som udgangspunkt, til 90% af mine billeder. Det virker og det virker godt.

Chiaroscuro billeder bliver hurtigt lidt mystisk og spændende, bare ved brug af lyset.

Sådan rent lavpraktisk kan man formindske ting som dobbelt hager og lignende.

Træerne vokser ikke ind i himlen.

Det er selvfølgelig ikke alle, der er super interesseret i høj kontrastede billeder. Det er her “varianterne” kommer med ind i billedet. Og den typiske variant er at smide f.eks. En reflektor på den mørke side af modellen, derved hæver du skyggerne og billedet bliver mere lyst. Omend mindre Chiaroscuro men stadig godt.

Det er ligesom med alt andet, hver ting til sin tid. Personligt kan jeg godt lide skygger og stemnings fyldte billeder. Det er bare ikke alle der er lige vilde med dem.

Mere lyssætning?

Vil du se mere om lyssætning med flash, kan du kigge på et af de her indlæg: