Her en sen aften sidder jeg og skal bruge en række billeder af et familiemedlem, kort sagt, er jeg på spanden, for jeg husker kun at sætte keywords, og “korrekt” navngive mine kunders billeder.

*Dette er en repost af et gammelt indlæg*

Havde det bare været en kunde opgave..

Havde det være et bryllup, event, portræt eller et projekt havde alt været i vinkel. Men familiebillederne, de kan altid lige vente til i morgen, og nå ja i morgen har jeg travlt.

Men de billeder jeg skal finde er af min kusine, der ikke er i blandt os mere. Under hendes kræft forløb har jeg igennem 3-4 år gentagende gange taget billeder af hende, familen, veninder mm.., vel vidende om at hun måske ikke kom igennem kampen.

Havde jeg bare tænkt mig om, havde jeg brugt en korrekt navngivning ala: 20150221-13-20-08- <navn på person> – <keyword adskildt af “-“>.NEF, eller som det mindste smidt en række keywords på billederne. Det tager virkelig mindre end fem minuter, at navngive og/eller lave et basis keyword med navn i f.eks. Lightroom Classic.

Derfor fra en mand der sidder og “glor” 600.000+ billeder igennem, en aften hvor jeg hellere ville lave noget med familien, kommer her et råd: “Gå lige skridtet videre og hav orden i familiebillederne, du ved aldrig, hvornår du skal bruge dem!” og en ting er sikkert, når du skal bruge dem, har du ikke lyst til at lave det manuelle arbejde…

Det tager kun 5 minutter

Husk altid at importer dine billeder, når du har taget de. Gå hjem, importer dem, smid keywords på med det samme. På den måde hober tingene sig ikke op.

Der er flere måde at sætte keywords på

Sæt keywords på under importen.

Under importen af billederne, kan du allerede smide et keyword på, f.eks. “Bedstemors fødselsdag, Familie” o.lign.

Gridview

Det her er generelt det nemmeste, at markere flere billeder, og så “bare” skrive keywords i keyword boksen.

Marker flere billeder i gridview, og skriv keyword direkte ind i boksen. Dette keyworder alle de markerede billeder, med det indtastede.

Spraycan keywords

Man kan ikke altid være generel, så er spraycan vejen frem, den findes nede i toolbar (tryk “t” hvis toolbaren ikke er synlig). Når du tager den, kan du indtaste keywords, f.eks. Vandfald som her. Når jeg så klikker på et billede få det keywordet tildelt.

Brug Spraycan til at tagge billeder med et keyword.

Man kan en masse andre smarte ting, omkring keywording. Men med de her 3 måder, har du dækket 80-90% af dine behov på fem minutter.

Lige nu tænker jeg, hvorfor hulen brugte jeg ikke de fem minutter, da jeg importerede billederne?