Bredt lys eller broad lighting som der hedder på engelsk, er om man vil, en meget imødekommende belysning.
Lige en fuld disclimer, er jeg faktisk i tvivl om det hedder “bredt lys” på dansk. Det er meget længe siden at jeg lærte om det og der blev der brugt engelske termer. Jeg har ikke kunne få bekræftet om det er det korrekte danske term. Ved du noget, så sig det endeligt!!
Forudsætningen for at lave bredt- eller kort-lys (det indlæg er på vej) er at personens ansigt er enten omkring en trediedel ude til højre eller venstre. Det vil ikke virke hvis personen står direkte på dig, der er vi over i en split belysning.
Opskriften på bredt lys
Står personen med ansigtet og næsen pegenede ud til siden, har du en kort og en bred side af ansigtet. Den brede side er den der vender imod dig og den korte er den der vender væk.
Her belyser du så den brede side af ansigtet, og få personen pænt belyst, med en lyse der er enkelt at have med at gøre. Du har nu belyst den største/bredeste del af ansigtet her af navnet “Bredt lys”, bagsiden af ansigtet ligger i skygge siden.
Det kræver ikke det store at bruge denne belysning. Står personen noglelunde det samme sted ved hvert billede, rammer man rigtigt hver gang.
Belysningen er også mere åben i det, og personen bliver hurtigt imødekommende og tilgængelig på baggrund af lyset.
Dog skal det lige siges, at passer man ikke på, få man hurtigt fjernet skyggerne og derved bliver billedet fladt og kedeligt.
Sørg for at der er skygger i ansigtet, under hagen, næsen, mm., på den måde få du et mere tre dimensionelt billede. Se evt. mit indlæg om Rembrandt lyssætning da flashen gerne må stå på samme måde, omkring 45° ude til siden og 45° over personen.
Du skal selvfølgelig ikke snydes for billedet uden tegninger i ansigtet 😉
Mere lyssætning?
Vil du se mere om lyssætning med flash, kan du kigge på et af de her indlæg: