Et af de værktøjer vi har til at gøre billeder mere store dimensionelle er Kantlys. Kantlys er helt basalt lys vi bruger til f.eks. At skille personen og baggrunden. Dog kan det også bruges helt for sig selv som en komplet lyssætning.

Kantlys kan vise styrke

Jeg tror at rigtigt mange af os, kender kantlys fra “hårde” billeder, der skal fremstå stærke og kraftfulde. Her bruger fotografen to flash til at belyse motivet fra hver side af.

Det gør at billedet bliver super kontraster og virkningsfuldt og Chiaroscuro komme i den gad i spil.

Råd og maskulint brug af kantlys.

Personligt syntes jeg lyssætningen er fed, men det er ikke en jeg normalt kaster mig over. Hvorfor ved jeg ikke, det gør jeg bare ikke.

Formgivning med lys

Typisk bruger jeg kantlys til at skille personen fra baggrunden. Derudover bruger jeg det til formgivning af motivet. Det er gerne når det er kvinder og jeg gerne vil have et lidt mere “blød” look jeg bruger det.

På nedenstående billede har jeg brugt to speedlights (små flashens) og skyder direkte på Pernille.

Demo af kantlys
Her har jeg brugt det til at formgivning Pernille

Her er kantlyset brugt til af fremhæve modellens bløde former.
Jeg behøver ikke belyse Pernille for at vise hendes figur.

Kantlys og hovedlys = 3D

Kombinere du et eller flere kantlys sammen med et hovedlys, har du muligheden for at lækkert portræt, med mange dimensioner.

Herunder har jeg brugt to små flash og en stor beautyboks disk som hovedlys. Se mere om billedet og brug af flere flashens her.

Brug af kantlys og hovedlys.
Grundet kantlys og hovedlyset forsvinder Jannik ind i den sorte baggrund.

Brug det tilstedeværende lys

Nu behøver alt jo ikke være dyre flash systemer du kan også bruge det tilstedeværende lys. Herunder har jeg brugt lys fra et makeup spejl, og placeret modellen foran.

Brug af det tilstædeværendelys som kantlys.

Mere inspiration

Vil du se flere eksempler så smut forbi pinterest her og bliv inspireret.