Hvor blænden fik lov til at bestemme, hvor meget lys der kommer ind på sensoren, er lukkertiden det der bestemmer, hvor længe der kommer lys ind på sensoren. Lukkertid er den tid lukkeren er åben og lader lyset komme ind på sensoren og derved lader sensoren optage billedet.

Note: Alt der er nævnt hernedeunder, er skrevet ud for den fortsætning at Blænde og ISO er sat korrekt eller automatisk og at billedet derved bliver korrekt eksponeret.

Hvad er lukkertid?

For at gå tilbage til analogien omkring vandet og vandhanen. Blænden styrede hvor meget vand der kom igennem vandhanen på en gang. Lukkertiden styre hvor længe vandhanen få lov til at stå åben.

Det vil sige lukker du for vandhanen hurtigt, kommer der måske ikke nok vand i glasset, og lader du den stå åben for længe, kommer der for meget vand i glasset. Det gælder om at holde vandhanen åben lige præcis længe nok, til der kommer kommer nok vand i glasset, uden at det flyder over.

Kort fortalt: Lukkertiden bestemmer hvor meget naturligt lys (det der er til stede), der kommer ind på sensoren. Jo længere lukkertid, jo mere lys kommer der ind.

Hurtig vs. langsom lukkertid

Lukkertiden bliver målt i sekunder eller rettere dele af sekunder. Lukkertider ligger typisk fra 1/4000 – 30 sekunder Der er professionelle kamerahuse, der er hurtigere end 1/4000 sekunder eller langsommere end 30 sekunder.

Hvordan bruger du lukkertiden?

Alt der står hernede under er tommelfinger regler. Det betyder at vil du opnå en effekt, kan du med fordel arbejde inde for de angivet lukkertider. Men som med alt andet, kan du godt arbejde ved andre og opnå ligende resultater. I sidste ende skal det også hænge sammen med blænden og ISO’en, for at billedet bliver godt.

1/8000 – 1/500 – Fast frys motivet

Har du hurtige bevægelser du vil fastfryse, bør du op på min. 1/500 lukkertid og gerne hurtigere.

1/250 – Snapshots

Mange siger at, 1/125 lukkertid er nok til de daglige snapshots. Jeg vil også anbefale, at 1/250 bruges. Dette gælder især hvis der er børn involveret, da de som oftest ikke står eller sidder stille længe af gangen 😉

1/125 – Portrætter

Når du laver portrætter, bør du som minimum have 1/125 som lukkertid. Typisk sidder dine motiver stille, og dette er nok.

1/60 – 1/8 – Panorering eller måske fyrværkeri

Hvis du vil ud og lave en panorering er det en lukkertid mellem 1/60 og 1/8 sekunder det sker. Det kan godt gøres langsommere, men det er svært at holde motivet skarpt. Her kan du tydeligt se, at baggrunden er trukket/sløret imens bilen er skarp, hvilket giver billedet fart og bevægelse.

Skyder du på en mørk himmel og trækker lukkeren lidt (her 1/15 sekund), kan du fange fyrværkeri og få det meste at mønsteret med med. Der skal typisk leges lidt med lukkertiden, er den for kort bliver det kun stumper og er den for lang kommer der for meget med.

1/4 – 30 – Langsom lukkertid

Når hele verden står stille, og alt er kulsort, eller du vil have et vandfald til at blive silkeblødt, så skal du ned under 1/4 lukkertid, hvor længe er op til lyset, blænden og ISO’en.

Bulb – Du styre lukkertiden manuelt

Bulb er som sådan ikke en lukkertid, men der er en mulighed for at styre lukkeren manuelt. Bulb giver dig muligheden for at holde lukkeren åben længere end de 30 sekunder. Faktisk kan du med bulb gøre lukkertiden lige så lang som du har lyst til.

Jeg anbefaler at du bruger en kablet udløser, så du ikke få rystet kameraet ved en langtidseksponering.

Landskabsbilleder der vil ikke i en kasse

Landskabsbilleder er lidt uden for “boksen” da du kan bruge alle lukkertider alt afhængigt af det ønskede resultat.

Billederne skal have en lukkertid, der tillader nok lys at komme ind uden at det bliver for meget. Det vil sige at den ovenstående tabel, kommer lidt til kort. Dog kan du med god samvittighed gå efter 1/125 som den langsomste lukketid. Igen med mindre du vil have slør og bevægelse i evt. blade på træer mm., så skal den være langsommere.

Igen blæser det meget, kommer der hurtigere slør i billederne og så skal lukkertiden måske være hurtigere.

Arbejd altid ud fra det ønskede slutresultat, det gør det lettere at finde lukkertiden.

Lukkertid og brændvidde

Jeg har ikke været inde på brændvidden endnu, men det kommer jeg. Dog er en ting vigtig at vide når det kommer til brændvidde og lukkertid. Lukkertiden bør altid være hurtigere end brændvidde, især hvis du skyder håndholdt.

Det vil sige har du et brændvidde på 200 mm., bør du bruge bruge en lukkertid på minimum 1/200 gerne hurtigere (1/250 i hele tal) for at sikre uønsket slør. Der er selvfølgelig værktøjer der kan hjælpe med at holde “holde” det stille, som stabilisator, men det kommer jeg til.

Derfor husk på at brændvidde og lukkertid er 1:1 (brændvidde = min. lukkertid).

Brug lukkertiden kreativt

Jeg ved godt, jeg sagde at blænden er det kreative værktøj, men det passer ikke altid. Man kan bruge lukkertiden kreativt, enten til at isolere et motiv med panorering eller arbejde med f.eks. zoomeffekt (det kommer jeg til).

Opgave

Prøv at gå en tur udenfor, sæt eventuelt kamera på et stativ, vælg en fast blænde, sæt lukkertiden til det hurtigste, f.eks. 1/4000 og tag et billede.

Derefter justerer du ned til 1/2000, tager et nyt billede, o.s.v. Til sidst prøver du at løbe billederne igennem bag på kameraet og se, hvad lukkertiden gør for dit billede.