Anslået læsetid: 2 Minutter

Igår der havde vi en lille portræt session, med nogle af de setups, som man oftest kaster sig ud i hvis man skal lave portrætter. Det er her Rembrandt lyssætningen jeg tænke på.

Det er nok uden tvivl en af de mest kendte lys sætninger, og uden at vide det, så skulle det undre mig, hvis alle fotografuddannelser ikke hev folk igennem denne lyssætning 🙂

Hvordan laver man en Rembrandt Lyssætning?

Den er ret enkel og kræver ikke den store investering at lave. Udover et kamera og en model er alt du skal bruge til en Rembrandt Lyssætningen:

  1. En flash (Speedlight eller ligenede) med en trigger.
  2. Et stativ
  3. En reflektions paraply eller softboks, eller uden en modifier.

Man tager så lyset med paraplyen, og stiller det i en vinkel på 45 grader ud fra motivet. Så smider man den op, så den er 45 grader på motivet oppefra.

Kendetegnet for Rembrandt lyssætningen er at man få meget lys i den ene side af ansigtet, med kun en lille smule lys under det modsatte øje.

Her er en mandling model belyst med Rembrandt Lyssætningen.

Vil du have det lidt mindre dramatisk, så kan du smide reflektor op den mørke side, og lade den reflektere lidt af lyset tilbage. Det vil give et mere lyst billede, uden at gøre billedet helt fladt.

Læs også Chiaroscuro og Rembrandt da det går lidt mere i dybden med Chiaroscuro.

Se flere eksempler på pinterest her.

Pro tip

Køre du den enkelte version, er det en god idé at baggrunden er 1-2 F-stop mørkere end motivet. Det giver efter min mening et bedre og mere dramatisk billede.

Vil du vide mere?

Jeg holder løbende workshops i flash og lyssætning, derudover holder jeg også workshop i workflow og personligt fotografi. Lyder det interessant så kig forbi min kursus side her.