På rekordtid blev Austin Kleon min ynglings forfatter. Måske var det på grund af bøgernes letlæselighed, men nok mest på grund af indholdet.

Som jeg skrev i “Om at være kreativ hver dag” er jeg i den grad fan at Austin Kleon og hans bøger.

Jeg stødte første gang på Austin i denne video lavet et Chase Jarvis og hans team. Gør du ikke andet, så gør dig selv den tjeneste at se videoen.

Jeg syntes at Austin er mega fed, fordi han er så nede på jorden at det næsten gør helt ondt. Der er ikke så meget bullshit bare “Make art every day”, på den ene eller den anden måde.

“Steal like an artist” af Austin Kleon

Steal like an artist er Austins første bog og også den klart bedste hvis du spørger mig. “Steal like an artist” handler om at finde inspiration og komme igang med at være kreativ hver dag.

Bogen gør lidt op med en masse dogmer om kunst og i den grad undskyldninger vi alle sidder med. Den er let læselig og har du bare en lille kreativ person i maven, kan jeg kun anbefale dig at læse den.

Hele bogen går ud fra de her 10 råd og tager du ikke andet med dig i år, vil jeg anbefale at du husker de her 10 råd :

 1. Steal like an artist.
 2. Don’t wait until you know who you are to get started.
 3. Write the book you want to read.
 4. Use your hands.
 5. Side projects and hobbies are important.
 6. The secret: do good work and share it with people.
 7. Geography is no longer our master.
 8. Be nice. (The world is a small town.)
 9. Be boring. (It’s the only way to get work done.)
 10. Creativity is subtraction.

“Show Your Work” af Austin Kleon

Hvor “Steal like an artist” handler om at skabe kunst, handler “Show your work” om hvordan du viser det frem. Ligesom foregægneren er den også super let tilgængelig. Austin kommer med mange små gode råd om at dele sit arbejde.

Selvfølgelig kan det kort siges med “Del det du laver, det behøver ikke være perfekt”. Han kommer også med små god tips til hvad der er godt at gør, nogle ting virker lidt bedre end andre.

Igen har han 10 overskrifter at arbejde efter. Personligt bed jeg mig især fast i nr 2, 4, 5 og ikke mindst nr 10, jeg startede med at blogge i maj 2009 med et indlæg om en workshop med Casper Tybjerg Primary Level fotoworkshop. Selv om at jeg nogle gange forsvinder lidt, kommer jeg frygteligt tilbage.

 1. You don’t have to be a genius.
 2. Think process, not product.
 3. Share something small every day.
 4. Open up your cabinet of curiosities.
 5. Tell good stories.
 6. Teach what you know.
 7. Don’t turn into human spam.
 8. Learn to take a punch.
 9. Sell out.
 10. Stick around.

“Keep Going” af Austin Kleon

Nu ved jeg jo af åbenlyse årsager ikke om, han kommer med en ny bog. Men “Keep Going” er den perfekte aflsutning på triologien og ja den handler om at blive ved. Han kommer meget ind i “flowet” om at lave og dele, lave og dele, med andre ord som han skriver i nr. 1 “Every day is Groudhog day”.

Som jeg selv var inde på i “Jeg flytter igen igen, denne gang til Valby“, skriver Austin Kleon også om at have en “Bliss station”, om at have et sted hvor man bliver motiveret til at lave noget, eller “kun” kan lave det man bør lave der.

Et af de områder han røre ved er at, “bare fordi du altid har gjort noget, behøver du ikke fortsætte med det”. Her snakker ham om at det er ok at “ryste posen” lidt, hvis det nu er ikke længere er det du har lyst til. Han snakker også om noget så simpelt som at komme ud og røre sig, det klare tankerne og så er du klar til at arbejde igen.

1. Every day is Groundhog Day.
2. Build a bliss station.
3. Forget the noun, do the verb.
4. Make gifts.
5. The ordinary + extra attention = the extraordinary
6. Slay the art monsters.
7. You’re allowed to change your mind.
8. When in doubt, tidy up.
9. Demons hate fresh air.
10. Plant your garden.

Lydbog eller på skrift?

Alle bøgerne kan købes hos bla. Saxo, men de kan også høres som en bog (ca 4 timer lamg) på Mofibo. Selv om at jeg er meget til lydbøger, vil jeg anbefale de fysiske versioner. Grunden er enkel og det er at de indeholder en del illustrationer og lydbogen er bare ikke det samme. Dog har jeg hørt dem som lydbog, bare for at “friske” det op en gang imellem.

God læse lys 🙂

Lige et spørgsmål her på falderebet, har du en bog om kreativitet du kan anbefale?