I weekenden tog jeg en tur til Samsø for at deltage i TTFs P.L..

Fredag morgen kastede jeg ungerne ud i bilen, så jeg kunne nå at aflevere dem, inden jeg skulle med færgen. Hvorfor f….n holder de kurset på Samsø af alle stedet, det er det squ da det eneste sted i Danmark hvor man skal nå til en færge til tiden, var de tanker som røg gennem mit hovede. Den lader vi lige hænge 🙂

Da jeg var kommet ombord på færgen, så lykkedes det 3 af de andre kursister af finde mig(Jeg havde sendt en mail rundt til deltagerne om vi ikke skulle mødes på vejen over). Så fik foto snakken ellers i gang, kunne der være en bedre måde at starte en foto tur på, Nej det tror jeg ikke?!

Efter en hyggelig tur over til Samsø, så var det tid til at finde kursus stedet Ilse Made, et super hyggeligt dog ny renoveret sted (de havde bogstaveligt talt lige smide håndværkerne ud). Og med den udsigt over havet, så kunne det ikke gå galt 🙂

Jeg skulle dele værelse en og tankerne gik jo lidt på hvad det var for en “fætter”, alt jeg vidste om ham var at han hed Bjarne. Det viste sig så at han var en super gut, der havde sin egen lille foto virksomhed LengerFoto, så vi kom fint ud af det sammen.

Jette som var kursus koordinator kom, lige efter jeg var ankommet, og tog straks kontrol over tingene, men hvor blev Casper af? Lige inden kursus start, så kom Casper ind af døren og havde nok det største smil jeg havde set længe. Han havde nemlig haft den “kedelige” opgave at sejle RIBen over til Samsø, godt det ikke var mig (som om).

Nu var vi ellers klar til at gå i gang. Dertil skal lige siges at kurset er bygget op på den måde at der er teori og så fototure hvor man prøver den teori af, super godt bygget op.

Den første lektion var, præsentation af kurset, instruktøren og kursisterne. Og så fik vi beskeden om at snuppe vores grej og tage varmt tøj på for nu skulle vi ud og lære at der altid var mindst et godt motiv, lige meget hvor man var, det var bare om at finde det!!

Det viste sig at han havde ret, jeg fandt ind til flere interessante motiver, efter jeg havde indstillet mig selv på at det ikke bare var en kedelig strand.

Efter knap halvanden time, så var vi tilbage på skolebænken igen og kort efter skulle vi have aftens mad (god mad med Samsø kartofler og det hele) og herefter på aften fototur.

Desværre havde solen brudt kontrakten med TTF, så den havde gemt sig bag alle skyerne. Men nok i det, for da der altid findes mindst et godt motiv, vi  måtte jo bare finde det!! Det gør jo at man fokusere på nogle motiver som man ellers ikke havde tænkt over. Og jeg så en del gode billeder fra den aften.

Vi var taget ned til et fyrtårn, som vi havde fået lov til at gå op i. Pladsen var trang, så jeg snuppede mit kamera og et fisheye objektiv og gik på i fyret. Det viste sig at være et fornuftigt valg, for jeg kunne intet se udenfor og inde i fyret var der ingen plads, men det klarede mit fisheye fint for mig, da jeg kunne få hele det inderste/nederste af lyset med på billedet, så det var bare super.

Efter aften turen var det tid til at overføre dagens fangst samt at høre lidt mere om Casper og alle hans røverhistorier.

Det var dag et.

Næste morgen havde vi valgt at droppe den frivillige morgen fototur, da Dmi ikke lovede godt vejr, men igen snydt Jette fangede en flot sol opgang, i mens største delen af os andre lå og snuede (jep, så kan vi lære det).

Nå men ind med noget morgen mad og så i gang igen (vi havde et hårdt program, TTF ligger ikke på den lade side). Den første lektion gik på teknik og udstyr, hvor Casper liiige skulle vise alt sit lækre udstyr. Personlig er jeg lidt glad for at der ikke var en fotobutik på Samsø, så var jeg nok lige blevet en del fattigere.

Efter en lille pause, så gik vi videre med teori, det var blænde, brændvidde, ISO, lysmåling og fokus typer, inden vi for alvor skulle ud på den første fototur. Vi blev også delt op i grupper hvor vi fik en lille opgave, som gik ud på at vi skulle beskrive og vise hvad de forskellige elementer kunne gøre for og ved et billede.

Vi skulle have en introduktion til projekt “Stavns Fjord”, det gik ud på at vi skulle ud med RIBen og fotografere Sæler (ja, vi har faktisk mange sæler i Danmark, hvorfor kommer det som en overraskelse for alle jeg har sagt det til??). Vi skulle have været delt op i to bådhold og et fly hold, men da piloten var blevet syg så kunne vi ikke komme op og flyve. Men så kom vi alle bare ud og sejle (vildt fedt).

Jeg kom på hold nr. 2, så jeg skulle trisse rundt i Langø havn, ind til at det var vores tur til at komme ud og sejle. Nå men Jagten gik ind og nå man først lukker alt ude, så kommer motiverne igen og igen (ikke alle lige gode, men sådan er det jo). Nå man så har lidt perfektionist i sig, så kan man skyde mange billeder (fyldte 2 x 8 GB kort den dag i med RAW filer) for at det er liige som man vil, men det lære man jo så også meget af.

Nu var det vores tur til at komme ud på havet. Først skulle vi have flydedragter og rednings vest på, Casper tog det meget alvorligt han ville ikke mindste en kursist, så vi lignede en gang astronauter på vej af sted, vi manglede bare hjelmen.

Jeg var så heldig at komme til at sidde foran på turen, så jeg kunne bare nyde farten og udsigten. Solen kom også frem lige inden vi skulle af sted, så det var bare perfekt 🙂

Casper stoppede 5 min før vi var ved sælerne hvor efter vi fik af vide at nu skulle vi tage vores udstyr frem og så skulle vi ellers ikke snakke sammen før vi forlod sælerne igen. Han arbejdede på at vænne sælerne til at båden ikke var farlig så de langsomt ville komme tættere på hvor hvert hold han havde derude.

Vi tog de sidste 5 minutter ud til sælerne, Casper slukkede båden og så ventede vi. Der gik ikke lang tid, så dukkede de nysgerrige sæler op og der var mange af dem. De fleste var lidt for langt væk, men nogle af dem kom tæt nok på at min 200mm kunne klare det (300-400 havde nok været at foretrække, ja eller Caspers 500mm ;)). Der lå vi så i 10-15 min eller ca. 300 billeder hos mig.

Efter sælerne så satte Casper kursen imod et sted hvor der plejer at ligge fugle, så vi fik også nogle gode billeder af fugle i flugt.

Et godt råd fra mig, har du ikke et rigtigt godt objektiv, så pak det væk under kold sejlads, da den kolde vind, tog livet af min 18-200mms autofokus efter turen hjem, den blev simpelt hen for kold, så det reagerede for langsomt.

Efter vi kom ind, skulle vi have en lille tur til Langø Rev dog nåede vi ikke helt derud (og jeg løb tør for hukommelse, fyfy Jakob).

Så var det tid til at læse billeder ind og så kunne vi jo lige så godt spise noget god mad og tage et glas vin.

Vi skulle have været på aftens tur igen, men det begyndte regne og vi var alle trætte efter dagens tur. Men det var ikke noget problem, så Casper tryllede lige nogle gode råd frem og så tog vi en lektion mere.

Det var tid til at vi skulle klædes på til morgenendagens fototur, hvor vi skulle tage billeder af Rådyr. Det ligger rigtigt meget planlægning i at fotografere dyr, Casper kom med en længere redegørelse hvordan dyrene reagerede og hvordan de færdes i skoven.

Efter en længere snak om overgangen til sommertid og hvornår solen nu stod op, så blev vi enige om at vi alle stillede uret til sommertid nu, og så var det klaret. Snydt igen min telefon klare det helt selv, så mit ur ringede en time for tidligt!

Nu skulle der ses på dagens billeder. Efter vi havde drillet Casper lidt med at vi ikke havde set ham med et kamera i hånde og om han overhovedet kunne tage billeder. Så hev han sin laptop frem og de billede vi så der, var nok til at give en hver mindre værds komplekser og overveje at sælge sit kamera. Så mente han at have bevist a
t han kan tage billeder og vi var meget enige 🙂

Folk fortræk, jeg sad og lavede det sidste billede arbejde imens Casper og Bjarne (vi havde værelse lige ud til kursus lokalet) sad og udvekslede løgnehistorier, igen super hyggeligt 😉

Det var så dag to.

Nu skulle vi på rådyr jagt, og der lærte jeg endnu en fotokoncept, tålmodighed!!!!

Vi spredte os rundet i skoven, omkring dyrenes veksel og så ventede vi eller bare. Et af vores mål med denne tur, var at teste ISO, vi startede højt og så tog vi ellers billeder imens vi sænkede ISOen så vi kunne vurdere hvornår vores kamera stoppede med at “støje”.

Efter ca. 45 min, så tænkte jeg “Hmm, de kommer nok ikke og jeg kan ikke komme hjem uden noget”, så jeg hev mit makro frem og gik i gang med skov bunden. Efter ca. 5 min. makro billeder, så kom rådyret selvfølgelig, men der var mine 105mm slet ikke nok, så jeg fik et lille billede af den(jeg opdagede dog ikke dette før jeg var kommet hjem). Sur og tvær gik jeg hen til de andre bare for at høre at de havde stort set alle oplevet det samme, længe leve Makro!!

Nu var det ellers tid til at runde kurset af. Vi skulle fremlægge vores gruppe opgaver og illustere hvordan de forskellige ting på virkede billeder.

Vi havde en lille fotokonkurrence (undertegnede blev. nr 2. med en sæl ;)).

Men vi fik ikke bare et kususbevis, vi skulle bestå en teoriprøve (det er ikke nok at have deltage du skal også kunne det) samt en personlig evaluering af Casper.

Efter det var blev der pakket sammen og folk forsvandt stille og roligt, dog mødte flere af os på færgen igen og hvad blev der snakket om?? korrekt foto, igen super hyggeligt 🙂

Nu kan vi tage fat i den med “Hvorfor lige Samsø??”. Selv om at vi generelt havde lidt skidt vejr, så lykkedes det os at komme ud og skyde nogle godt billeder i varierende natur. Og det at vi har taget en færge for at kommer der over, gør at man automatisk geare ned og gør sig klar til kurset.

Så derfor Samsø!!

Selv om at jeg kendte langt størstedelen af teorien, så fortryder jeg ikke at jeg tog på turen. De super motiverede kursister og en dybt engageret instruktør (som ikke er bange for at give af sin viden) og en “hygge mor” (Jette) som tog sig godt af os. Pakker du det ind og placere du det i dejlige omgivelser, så kan det ikke gå galt. Faktisk var der en som deltog på turen for anden gang, da han havde været så glad for den første gang han var af sted.

Her fra er der kun at sige tak til TTF.dk for en god tur.