I efteråret, begyndte de nye kamera modeller D800 og D4, for alvor at komme på hylderne. Samtidigt blev D600 lanceret, hvor jeg målte det og fandt det på let. Det resulterede i at jeg valgte at købe et D800, læs mere om det her. Jeg må indrømme at jeg har ventet længe med det her indlæg, for jeg skulle sgu lige være sikker i min sag.

Jo, jeg er glad for mit D800. Nej, jeg er ikke lykkelig over min beslutning.

Jeg gik voldsomt og vaklede imellem D4 og D800. Det der gjorde udslaget var de 36 mpix, det skal der ikke være nogen tvivl om. Havde D4 haft 24 mpix, havde det være det kamera det var løbet af med sejeren.

Allerede dagen efter mit køb, var det i brug, og samme aften sad jeg og grublede lidt over ISO håndteringen og skarpheden. For selv om at billederne var gode,  syntes jeg at de manglede liiiige det der ekstra. Ingen tvivl om at mit D700 havde leveret mindre filer, men i hvertifælde lige så skarpe (måske skarpere) billeder.

ISO 25600 1/256 sek. f/1.4 100% crop


Ret hurtigt blev jeg gjort opmærksom på det fokus problem der er med D800. Jeg testede efter og det virkede ikke som om at jeg havde den udfordring med min udgave. Selv om bekendtsskabs statestikken, sagde at det var sådan set 50/50, sandsynlighed for at det var en dårlig enhed med fejl i fokus plannet.

Kan det bruges?

Ja, kameraet kan uden tvivl bruges. Jeg har også løst en række opgaver + lavet en hel masse portrætter i den korte tid jeg har haft det.

Dog jeg syntes ikke, at det er så alsidigt som mit D700 var, eller et D4 havde været. Og skal du bare bruge et godt kamera, til at tage hygge billeder med, er D800 ikke den vej du skal kigge.

Betyder at det ikke kan tage billeder?

Nej, overhovedet ikke, det er måske bare ikke så alsidigt som jeg troede.

Skal du have det bedste resultat, og udnytte alle de dejlige megapixel, skal du bruge stativ. Kameraet det er ikke et fuldformat kamera, men det er det næsten alligevel, og bør nok behandles der efter. Jeg håber at jeg få tilvendte mig kameraet, så jeg husker de små ting, der skal med til at få de gode billeder i kassen hvergang….

Men vær ikke i tvivl, nå den er i skabet, er der tale om en lækker, lækker fil med god farve gengivelse, mange detaljer, og du kan komme laaaaaangt ind i filen.

Jeg så gerne en funktion, der kunne give mig en almindelig rawfil på 24 mpix, uden at jeg skal bruge crop format. Og derved få det optimale ud af mine objektiver.

Det har også et sort dynamisk omfang, dette skulle eftersigende være på 14 stops, dette billede er taget på ISO 3200, 22 mm. f/ 7.1, 1/100 sek.. I den store udgave, er det både detaljer i de lyse og mørke områder. Det er jeg ikke helt sikker på at mit D700 kunne have klaret.

Fokus

Håndtering og instilling af fokus/autofokus, er fedt lavet og det er nemt at indstille

Men jeg syntes den laver for meget fokus jagt, og meget mere end mit D700. I forhold til D4 er det helt latterligt, da det bare siger Zap, og så er det i kassen.

Jeg har haft det i studio flere gange, og for at sige det lige ud er det ikke “godt nok”. På 85 mm. skal jeg helst op omkring 1/200 sek lukkertid, for at være sikker på at få skarpe billeder.

De mange pixel, giver helt klart kameraet en udfordring med skarpheden. Jeg bliver virkelig ærgerlig, nå jeg har lavet en hurtig justering, i farten glemmer jeg, at lukkertiden skal være hurtigere end normalt, og derved få et billede, der er en anelse off i skarpheden.  Det kunne man ikke se på et 12 mpix, men på 36 mpix, er det meget tydeligt. Der er nogle der mener, at Nikons objektiver, faktisk ikke er gode nok til 36 pix, om det er rigtigt det ved jeg pt. ikke.

Men som udgangspunkt SKAL du arbejde med hurtigere lukkertider end normalt!!!!

Det blandet

Der er indbygget vatterpas, som du kan se igennem søgeren, det er ret smart nå man laver landskaber.

Knapperne sidder som altid som de skal. Jeg er dog lidt ked af, at de har taget lidt af håndtagets størrelse i forhold til D700.

Søgeren er stor og lys, kort sagt elsker jeg den!!

SD + CF kort, det irreterre mig lidt. Havde hellere set XQD kortet fra D4 istedet for SD kort. Vi snakker om store filer, og kunne godt bruge hastigheden……

Køb 16 GB kort minimum.

Konklusion

Jeg sidder også tilbage med en en tanke; “Er bare er mig der ikke kan bruge mit nye kamera?”, måske er svaret “Ja”, men det må tiden vise.

Det er et godt kamera, men om det er godt nok, det vil jeg ikke ligge hovede på blokken og sige.

Om jeg vil anbefale det til andre, så er svaret; “Det kommer an på hvad du skal lave”. Kameraet er ikke som D700, for alle og en hver. Egentlig så mente jeg at det var et udpræget studio og “fine art” kamera. Men nu er jeg nede på “fine art”, for bruger du det i studio, kan det være en udfordring, hvis det ikke er modeller du skyder (De ved at de skal stå stille).

Måske skulle Nikon ligge en brochure med i kassen “Sådan håndtere du store filer, både i kameraet og i post!”

Jo, jeg er faktisk ked af mit valg. Skulle jeg vælge om idag, med den vide jeg har nu, var det uden tvivl et D4 jeg købte. Nå det så er sagt, har jeg ingen planer om at smide det på marked igen, og købe et D4.

Sorry to say, men det er sådan jeg har det…..

N.B. Alle billeder er direkte ud af kameraet.

13 kommentarer

 • Hej Jakob
  Du gør det sq. ikke nemmer da jeg går og skal havde min D300 opgradeter til FX
  Tænkte dog mest på at købe D600 så kunne du ikke låne sådanne et og sammenligne det med D800

  Eller må jeg jo på jagt efter et brugt D700
  Jeg tager mest billeder med speedlight og en paraply samt naturligt lys med min gamle 85mm F1,8 som jeg selv syntes en utrolig skarp på D300 men det er jo også kun 12Mpix

  Så jeg syntes efter hånden at jeg bliver mere rundt på gulvet af at læse alle de anmeldelser

  Hilsen
  Frank

  • Hey Frankeee 😉
   Jo, det kunne jeg formodentligt godt. Men som det er pt. er jeg så presset på opgaver, at jeg ikke rigtigt har tid til at lave et ordentligt review. Jeg har allerede flere der kun ligger i note form :s

   Jeg ville nok ikke købe et D700, nå D600 nu er kommet på banen. D700 er et lækkert kamera, ingen tvivl om det. men det er også gammelt. Der er sket meget på de 4-5 år der har været ude på marked.

   Jeg mener at Brian fra fotomalia, har haft et D600 mellem hænderne, prøv at høre ham en gang!

 • Hej Jakob,God blogpost, men ærgerligt at høre om dine kvaler med D800. Jeg har 3 kolleger i UK, der har D800e og som udelukkende gør det i landskaber. De nævner intet om det du gør her, så tak for den tilbagemelding. Jeg har selv leget med tanken om at flytte over på D800, netop på grund af den store fil. Stort set alle mine billeder bliver til på stativ, trådudløser og ISO100 og med manuel fokus. Jeg ville derfor køre med Zeiss optik på D800. Det ligger jo langt fra den måde du bruger dit kamera på, og jeg vil tro at du først bliver lykkelig igen, når du får det D4.

  • Hejsa Kim
   Der er ingen tvivl, har du det på et stativ, er det et godt kamera. Det kan også sagtens bruges til portræt arbejde, du bliver bare straffet for dine fejl 😉

   Men du skriver D800e, og det var noget jeg glemte. Jeg ville nok også vælge D800e udgaven. Det skulle eftersigende være de ekstra penge værd. Nå alt kommer til alt, så burde D800 måske kun eksistere som D800e 😉

   Jeg syntes bare det er ærgeligt, at Nikon for alvor har trukket en grænse op. D700 og D3 lå tæt hinanden, men D4 og D800 er i virkeligheden to helt forskellige kamera. Men ok, det er jo grund nok til at have begge to 😉

 • Super godt review, Jakob. Men jeg er dog ikke helt enig. At sammenligne AF mellem D800 og D4 er da fint nok, men man skal jo lige huske at D4 koster mere end dobbelt så meget som D800. AF’en spiller bare på mit D800, men ud af de godt 2000 billeder jeg har taget, har jeg oplevet den kendte fokusfejl en gang. Så absolut ikke noget jeg er plaget af.
  Min gode ven Søren har D800E, som han er rigtig glad for, men glem det hvis du også vil lave video. D800E laver moire uden sit anti-aliasing filter.

  D800 er et meget specialiseret kamera og et action-cam kan man ikke kalde det. Men jeg kommer jo fra 5D mk.II, der er lige så langsom …

  Mit største problem er CLS, hvor jeg kun har 50% hit-rate når den interne flash er i commander-mode. Sættes den interne flash i TTL mode skulle det være løst.
  Det er lige før jeg springer på de der PocketWizards, du render rundt med 😉

  Som så meget andet (software eksempelvis) vil jeg lige vente med min endelige dom indtil næste firmware-opdatering, hvor de fleste problemer sikkert bliver løst. Men indtil videre er jeg superglad for mit D800 og har ikke fortrudt et eneste sekund at jeg er kommet tilbage “on the dark side” ….

  • Hey Anders
   For at tage det vigtigste først, velkommen tilbage til vores side 😉

   Nu er der jo meget mere i et D4 end et D800, derfor mener jeg godt, at man kan sammenligne på AF delen. Men ja, det kan være en urimelig sammenligning.

   Ang. Fokusfejlen, tror jeg ikke det er den “kendte” fejl du oplever, den burde så vidt jeg ved, være en productions fejl, hvor fokus planet ligger lidt skævt til den den ene side.

   Ang. D800 Vs D800e, er 95%+ af mit arbejde stills. Men igen er det nok hvad man lige laver det kommer an på.

   Jeg går også og venter på den første opdatering, der er mange småting som jeg gerne så fikset.

   Nu skal det ikke forstås sådan, at jeg ligger og græder mig i søvn hver aften. Jeg kender bare til mange er drømmer om et D800, og jeg tror faktisk at mange af dem, ville være meget bedre tjent med et D600, frem for et D800.

   Jeg havde måske bare forventet, at D800 var mere alsidigt. Det er det bare ikke, og det for mig vigtigt at få fortalt folk.

   Ang. CLS, så har det dog ikke svigtet mig endnu?!

 • Hej Gutter…
  Dejligt med et ærligt indlæg!

  Spændende at høre om de udfordringer D800 giver dig. Da jeg i sin tid vaklede imellem den og D4 var det faktisk ingen af de problemstillinger du bringer på banen der var afgørende for mig – det var hastighed der slog sømmet helt i og jeg ente derfor som i ved med D4..

  Når jeg i denne sammenhæng snakker hastighed, så er det ikke de 10fps jeg snakker om, nej det var faktisk at jeg gang på gang oplevede at jeg fyldte bufferen på D800 også gik alt i stå… Det var simpelthen for irriterende – men hold nu op nogle lækre filer!

  Med hensyn til dybde og dynamisk omfang har jeg aldrig oplevet noget som D800, ja D4 kommer tæt på, men D800 er i sin egen liga..

  En ting jeg syntes er lidt sjovt, og som flere har klaget over (det er også lidt det jeg høre dig sige), er at de 36mp er for meget, og det er for svært at har arbejde med, men tætheden af pixels er jo ikke højere end på et D7000 – hvad er det der gør det svære at arbejde med dem på et D800 – ja der er flere, men de sidder jo lige så tæt som på et crop kamera. – Hmm det var bare et spørgsmål, jeg vil ikke puste til nogen ild!

  Du henviser til at jeg har haft D600 i hænderne, og det er helt rigtigt (der kommer noget på bloggen om få dage), men jeg har ikke arbejdet så meget i dybden med det, jeg fokuserede på at lege lidt med nogle af de nye features som det har taget med til bordet..

  D600 er også et fint kamera – lidt mindre og en lille smule mere plastik agtigt men uden at virke skrøbeligt og billigt. Mit umiddelbare indtryk af det var dog at det om muligt var endnu langsommer end D800.
  For mig er MP slet ikke afgørende, jeg var faktisk fint tilfreds med de 12 i min gamle D700 – specielt når de mange MP går ud over funktionaliteten som jeg lidt syntes de har gjort ved D600 og D800.

  Lige en side note til Anders.. Velkommen tilbage på den rigtige side, og det må være en Canon virus du har taget med dig, for jeg oplever heller aldrig problemer med CLS!

  Lige en helt anden tanke: Jeg har flere gange selv oplevet en vis “skuffelse” når jeg har skiftet kamera, og jeg tror måske det bunder i at man op til det nye kamera kommer, går og bygger en forventning og en spænding op til at nu kommer der noget nyt grej som i den grad kommer til at gøre en kæmpe forskel. Når så grejet kommer, så er forskellen faktisk ikke så stor alligevel – det er stadig fucking svært at ramme fokus lige i øjet på en unge det ikke vild sidde stille med en 85mm f/1.4 !

  Måske er det bare sådan det er?

  • Hej Brian
   Det var lidt an en kommentar her, jeg må til at blande mig noget mere hos jer 😉

   Jeg har faktisk ikke bokset med bufferen endnu, men jeg har også primært været i Studio med det. Men det er uden tvivl en interessant observation. Det må jeg også lige rode lidt med, man skal jo kende grejets grænser.

   Der er ingen tvivl om at de 36 mpix, kræver tilvænning. Det vi skal bare skal huske på her, er at D800 ikke er et nyt D700, det er en real anden kategori, mere et fuldformat “light” kamera. Man tager heller ikke, bare lige et PhaseOne, eller et Hasselblad, og skyder. Det kræver tilvænning, før man behersker det helt. Det er uden tvivl det samme med D800.

   Jeg havde fornøjelsen af at låne et D4, det var som jeg forventede det. Jeg havde også leget lidt med D800, dog meget lidt. Det var nok derfor det kom bag på mig, jeg troede at jeg havde prøvet det nok.

   Ja, man har ofte store, måske for store, forventninger til udstyret. Vi går jo også og forventer et lille mirakel hvergang der kommer noget nyt frem, og hvergang bliver internettet skuffet 😉

   Så må du jo bare gå lidt væk fra den unge, så øjet kan komme i fokus, med D800 er der jo nok at croppe af 😉

 • Nu har jeg selv lige opgraderet fra crop til fullframe og mon ikke det er mange ting der går igen når man går fra 12 til 36 Mpix. Det er jo ikke kun et nyt hus man skal vende sig til. Det er jo ALT hvad man har af tilbehør der skifter karakter. Der er indgroede rutiner der skal ændres og udstyr der ikke længere kan bruges. Man skal måske bruge 50mm’eren hvor man plejer at bruge 85’eren og så videre. Hvis alt bare var som før var der jo ingen grund til at skifte. Så mon ikke du stille og roligt får skudt dig ind og bliver en lykkelig D800 ejer.Det ønsker jeg dig til jul 😉

  • Hej Jesper
   Jo, det er der helt sikkert. Men nu har jeg jo en passende grund, til at komme med et “Det virker alligevel” indlæg i det nye år 😉

   Takker og ligemåde!

 • Jeg har det præcis lige som dig Jakob !Jeg har endda haft mit sendt til reparation hos Goecker / DFA, hvor de justerede det – jeg tror dog de bare har sagt det for at gøre mig glad, for jeg fik samme resultater da det kom retur… 🙂

  Jeg har læst flere der siger, at alle optikker kan bruges, og bare bliver bedre når de kommer på D800 – det er jeg slet ikke enig i.
  Når jeg bruger mine Nikon 14-24 og 24-70 på bl. 2.8 – 4.5 og er inden for 1 meter af motivet, får jeg kun tilfredsstillende skarphed hvis motiver er placeret midt i billedet.
  Under de yderste fokuspunkter, synes jeg det er grænsende til at være direkte dårligt.
  Jeg har prøvet med flere 24-70’er, og de er alle lige gode / dårlige på mit kamera, hvorimod 105VR macro og 85/1.4G faktisk er stort set lige så skarpe under yderste fokuspunkter, som de er i midten.

  Her virker AF systemet tilfredsstillende, men jeg har heller ikke taget billeder af noget der har presset AF.
  Jeg har godt set andre der siger deres D700 laver betydeligt flere ”keepers” end D800, når den bruges til sport, koncert osv.
  Det som irriterer mig mest, er at lukketiden skal være så meget hurtigere… Jeg forstår det egentligt ikke, men må bare konstatere at det er sådan.

  Mit er heller ikke til salg. Jeg er optimistisk, og regner med det bare er at tage nogen flere billeder, og lære det bedre at kende.
  Men fik jeg tilbudt at bytte min D800 ud til en D4 i dag, ville jeg nok springe på 🙂

 • aarrrg nu er jeg da først forviret !!!
  det jeg gerne vil vide skal det være D600 eller D800 ??

  Det jeg har brug for er det kamera der kan erstatte D700/D3 bare med ny teknologi og som flere siger er 36M pix ikke nødvendig til mit behov

  Det eneste jeg har fundet ud af er at hvis det skal være D800 så kræver det super optik (det er jeg ikke helt klar over om det også gælder D600)

  Undskyld at jeg spamer din blog Jacob men vil bare ikke købe katten i sækken