I efteråret, begyndte de nye kamera modeller D800 og D4, for alvor at komme på hylderne. Samtidigt blev D600 lanceret, hvor jeg målte det og fandt det på let. Det resulterede i at jeg valgte at købe et D800, læs mere om det her. Jeg må indrømme at jeg har ventet længe med det her indlæg, for jeg skulle sgu lige være sikker i min sag.

Jo, jeg er glad for mit D800. Nej, jeg er ikke lykkelig over min beslutning.

Jeg gik voldsomt og vaklede imellem D4 og D800. Det der gjorde udslaget var de 36 mpix, det skal der ikke være nogen tvivl om. Havde D4 haft 24 mpix, havde det være det kamera det var løbet af med sejeren.

Allerede dagen efter mit køb, var det i brug, og samme aften sad jeg og grublede lidt over ISO håndteringen og skarpheden. For selv om at billederne var gode,  syntes jeg at de manglede liiiige det der ekstra. Ingen tvivl om at mit D700 havde leveret mindre filer, men i hvertifælde lige så skarpe (måske skarpere) billeder.

ISO 25600 1/256 sek. f/1.4 100% crop


Ret hurtigt blev jeg gjort opmærksom på det fokus problem der er med D800. Jeg testede efter og det virkede ikke som om at jeg havde den udfordring med min udgave. Selv om bekendtsskabs statestikken, sagde at det var sådan set 50/50, sandsynlighed for at det var en dårlig enhed med fejl i fokus plannet.

Kan det bruges?

Ja, kameraet kan uden tvivl bruges. Jeg har også løst en række opgaver + lavet en hel masse portrætter i den korte tid jeg har haft det.

Dog jeg syntes ikke, at det er så alsidigt som mit D700 var, eller et D4 havde været. Og skal du bare bruge et godt kamera, til at tage hygge billeder med, er D800 ikke den vej du skal kigge.

Betyder at det ikke kan tage billeder?

Nej, overhovedet ikke, det er måske bare ikke så alsidigt som jeg troede.

Skal du have det bedste resultat, og udnytte alle de dejlige megapixel, skal du bruge stativ. Kameraet det er ikke et fuldformat kamera, men det er det næsten alligevel, og bør nok behandles der efter. Jeg håber at jeg få tilvendte mig kameraet, så jeg husker de små ting, der skal med til at få de gode billeder i kassen hvergang….

Men vær ikke i tvivl, nå den er i skabet, er der tale om en lækker, lækker fil med god farve gengivelse, mange detaljer, og du kan komme laaaaaangt ind i filen.

Jeg så gerne en funktion, der kunne give mig en almindelig rawfil på 24 mpix, uden at jeg skal bruge crop format. Og derved få det optimale ud af mine objektiver.

Det har også et sort dynamisk omfang, dette skulle eftersigende være på 14 stops, dette billede er taget på ISO 3200, 22 mm. f/ 7.1, 1/100 sek.. I den store udgave, er det både detaljer i de lyse og mørke områder. Det er jeg ikke helt sikker på at mit D700 kunne have klaret.

Fokus

Håndtering og instilling af fokus/autofokus, er fedt lavet og det er nemt at indstille

Men jeg syntes den laver for meget fokus jagt, og meget mere end mit D700. I forhold til D4 er det helt latterligt, da det bare siger Zap, og så er det i kassen.

Jeg har haft det i studio flere gange, og for at sige det lige ud er det ikke “godt nok”. På 85 mm. skal jeg helst op omkring 1/200 sek lukkertid, for at være sikker på at få skarpe billeder.

De mange pixel, giver helt klart kameraet en udfordring med skarpheden. Jeg bliver virkelig ærgerlig, nå jeg har lavet en hurtig justering, i farten glemmer jeg, at lukkertiden skal være hurtigere end normalt, og derved få et billede, der er en anelse off i skarpheden.  Det kunne man ikke se på et 12 mpix, men på 36 mpix, er det meget tydeligt. Der er nogle der mener, at Nikons objektiver, faktisk ikke er gode nok til 36 pix, om det er rigtigt det ved jeg pt. ikke.

Men som udgangspunkt SKAL du arbejde med hurtigere lukkertider end normalt!!!!

Det blandet

Der er indbygget vatterpas, som du kan se igennem søgeren, det er ret smart nå man laver landskaber.

Knapperne sidder som altid som de skal. Jeg er dog lidt ked af, at de har taget lidt af håndtagets størrelse i forhold til D700.

Søgeren er stor og lys, kort sagt elsker jeg den!!

SD + CF kort, det irreterre mig lidt. Havde hellere set XQD kortet fra D4 istedet for SD kort. Vi snakker om store filer, og kunne godt bruge hastigheden……

Køb 16 GB kort minimum.

Konklusion

Jeg sidder også tilbage med en en tanke; “Er bare er mig der ikke kan bruge mit nye kamera?”, måske er svaret “Ja”, men det må tiden vise.

Det er et godt kamera, men om det er godt nok, det vil jeg ikke ligge hovede på blokken og sige.

Om jeg vil anbefale det til andre, så er svaret; “Det kommer an på hvad du skal lave”. Kameraet er ikke som D700, for alle og en hver. Egentlig så mente jeg at det var et udpræget studio og “fine art” kamera. Men nu er jeg nede på “fine art”, for bruger du det i studio, kan det være en udfordring, hvis det ikke er modeller du skyder (De ved at de skal stå stille).

Måske skulle Nikon ligge en brochure med i kassen “Sådan håndtere du store filer, både i kameraet og i post!”

Jo, jeg er faktisk ked af mit valg. Skulle jeg vælge om idag, med den vide jeg har nu, var det uden tvivl et D4 jeg købte. Nå det så er sagt, har jeg ingen planer om at smide det på marked igen, og købe et D4.

Sorry to say, men det er sådan jeg har det…..

N.B. Alle billeder er direkte ud af kameraet.

Tags: , , ,

Categorised in:

This post was written by jakob