I sidste uge fik jeg mulighed for at låne et D4, om jeg kunne teste over weekenden. Men hvad gør man, nå man allerede har en pakket weekend, og lige har fået Nikons nye flagskib i hånden? Jo, man er rimelige glad for at være inviteret til en koncert den ene dag, og glad for at der er nogle der høre ens nød råb, nå man mangler et villigt offer. 🙂

Førstehånds indtrykket

Nå man først få et kamera af D4s kaliber i hånden, er man ikke i tvivl om at der er snakke om et et godt stykke værktøj. Det vejer godt til, men er på ingen måde for tung. Ergonomien er i mine hænder helt optimale.

Jeg måtte lede lidt efter fokus justeringerne, normalt har jeg det hele ved fingerne, men det har de lavet om på D4’ern. De har adopteret D7000s måde at styre autofokusen på, det krævede lidt tilvænning. Men det er jo prisen for de nye knapper/joysticks der er kommet på bagsiden.

Lige meget om du holder kameraet vandret eller på højkant, ligger det godt i hånden.

På toppen er der kommet en “optag” knap i til video. Displayet står klart og tydeligt.

Nå man første gang trykker på udløseren i CH (Continuous high), få man følesen af at stå med et maskingevær i hånden. 11 fps lyder seriøst voldsomt, jeg vil anbefale at man bruger Single eller CL, med mindre man skal bruge 3-4 skud af gangen 😉

Skærmen bagpå, står også klar og tydeligt.

Menuer har skiftet lidt udseene, og lige pt. kommer jeg i tvivl men jeg mener de var kommet på dansk.

XQD-kort

Der er mange der har brokket sig over, at Nikon har valgt at skifte den ene CF kort plads ud med en plads til det nye XQD kort fra Sony. Jeg var egentlig også lidt hmmm. Men efter at jeg har prøvet at køre med, kontra kun med CF kort, er jeg på ingen måde i tvivl, de skulle have lavet begge slots til XQD. De kort er godt nok hurtige, og de er endda på størrelse med et SD kort.

Nå Nikon så kvittere med at lægge et kort + kortlæser i kassen, jamen så kan jeg slet ikke se problemet mere.

ISO

Jeg indrømmer at jeg er ISO allergiker, jeg krummer tærer nå jeg skal op af stigen, også selv om at jeg ved at det ikke er noget problem. Derfor er jeg rimelig interesseret i ISO’en

ISO 204800 (Hi4), det ligger over den grænse hvor jeg vil bruge det. Medmindre at jeg bare skal have billedet, og det er den eneste vej frem. Jeg kan godt mokke med billedet og få det til at se rimeligt ud. Men skal det bruges til andet en web, så kræver det en del arbejde.

ISO 102400: her er det allerede en del bedre, dog kræver det stadig lidt arbejde i Lightroom eller ligende.

ISO 25600; så snakker vi noget interssant, et lille hurtigt slide med noice reduction i Lightroom, så har vi et godt brugbart billede.

ISO 12800

ISO 6400

ISO 3200

Beklager nu gad Junior ikke mere, så der kommer lige et andet motiv 🙂

ISO 800

ISO 200

ISO 100

Fokusering

Autofokuseringen skulle jo testes, normalt så deler jeg ikke den heste interesse som fruen har. Men fredag aften med et sprit nyt kamera i hånden. Ja, der kan jeg næsten overtales til hvad som helst 🙂

D4 har 51 autofokus punkter, der virker optimalt fra f/8 og ned efter, imod f/5.6 på D3s, så nu er det ligepludselig sjovere at lege med telekonvertere 🙂

Fruen smed sin hest ud på folden, og så for den ellers frem og tilbage rundt om mig. Autofokussen kom seriøst på arbejde, det samme må man sige om mig, jeg kunne ikke rigtigt følge med frem og tilbage.

100% Crop

Den virkede også upåkladeligt i lavt lys. Noter lige at dette billede er taget i en hurtig serie af 21 billeder på under 1 min, for at se om jeg kunne stresse kameraet, der kom 19 brugbare (og meget ens ;)) ud af dem.

100% Crop

Nå ja, så havde jeg lige en “action løber”, med tømmermænd, næste gang jeg skal i byen så vil jeg også have tømmermænd som Mathias her! 😉

Han kom løbende fra højre og hoppede ind foran mig 🙂


Alt i alt går fokuseringen super hurtigt.

Video + Fjernstyring

Jeg fik kun rodet meget lidt med video delen, og det jeg lavede, det kommer ikke ud til offentligheden 😉

Fjernbetjeningsdelen fik jeg slet ikke arbejdet md, den ville jeg gerne have testet, men jeg nåede det desværre ikke 🙁

Eksempel billeder

Hvis du vil se billederne i stort ukomprimeret jpeg, kan du klikke her, der er også lidt flere billeder. Klik på det ønskede billede, og så disketten i bunden, så har du det store billede 🙂

Alle billederne, også dem i indlægget, har exifs som en del af deres navn, så klikker man på dem i indlægget, så kan du se data.

Alle billeder er uredigeret, de er kun importeret og komprimeret (0% komprimeret) til jpg.

 Der kommer flere billeder her på bloggen i næste uge, fra de to af projekterne jeg arbejde med i weekenden.

Konklusion

De 11 fps, er nok ikke lige det, jeg få mest brug for, dog syntes jeg D800 har for lidt. Generelt så vil jeg anbefale folk at køre i CL med mindre de har behov for at få 3-4 billeder hver gang, for CH er godt nok tjept, et lille tryk og klik, klik, klik!!

Jeg var også bekymret for billede størrelsen, men efter at have set resultaterne, er 16 mb fint til mig. Dog ville 22-24 mpix være rigtigt lækkert.

ISO og autofokus, ja det fungere bare. Videoen den var lige til, at gå igang med, med mindre man er video mongol som mig 😉

D4 er i min bog ikke et studio kamera, køber man det til studio arbejde, så syntes jeg man spilder sine penge. Det er ude i den virkelige verden, Nikon D4 kommer til sin ret.

Stor tak til Nikon Danmark for udlån af kamaeraet.