Her forleden skulle eksportere knap 1100 billeder i en ruf. Det er bare ikke noget man lige gør hurtigt!!! Efter 20 min, var jeg ved at gå kold, jeg sad bare og ventede på at kunne komme ud ad døren med billederne. Hmm, tænkte jeg, det kan ikke være rigtigt. Efter lidt tid på google, fandt jeg et ældre blogindlæg, der anbefalede at lave flere eksporter.

Det kræver processor kraft at komprimere et billede, og kort sagt kan en processer kun lave et stykke arbejde af gangen, derfor tager den et billede af gangen.

Hvis du laver en eksport af 1000 billeder, så tager den et billede af gange, fra start til slut.

Men hvad så hvis du laver fire eksporter af 250 billeder?

Jo, så arbejder den på alle fire eksporter på en gang, dette går en del hurtigere, da den nu kan bruge en af en andre processorkerner (nye maskiner har ofte 5+ kerner), der alligevel er din maskine.

Ja, det virker lidt bøvlet at skulle lave flere eksporter, istedet for en. Men det fik faktisk en del hurtigere, og selv om at jeg startede forfra, var den hurtigt færdig.

Jeg lavede en lille proof of concept her i morges, dog kun med 24 filer. Nej, jeg ville nok aldrig gøre dette med 24 billeder, der ville jeg bare lave en 😉 

Til trods for at jeg fik åbnet nogle vinduer, der ikke skulle åbnes, og derved kostede mig noget tid. Var det 23 sekunder hurtigere, at lave fire eksporter, frem for en enkelt. Husk jo flere billeder, jo mere tid er der sparet i den lange ende 😉

Givet det ville være nemmere, hvis Lightroom kunne arbejde med flere kerner ud af boksen. Men det kan de ikke, så derfor dette lille trick.

7 kommentarer

 • Faktisk et rigtig godt trik. Har brugt det flere gange hvis jeg har haft store mængder billeder der skulle ud i en fart.

 • Godt tip…

 • Jeg har kørt, at hvis du bruger DNG, så kan den arbejde med flere kerner. Men dette har jeg ikke set bekræftet.
  Men nej det virker ikke som en kæmpe ændring, det burde være mere eller mindre lige til for Adobe. Dog gør det ondt nå man ved, hvor få programmer der kan arbejde med flere kerner….

 • Den var jeg ikke lige klar over ! 🙂 godt tip Jakob ! det skal helt sikkert nok blive nyttigt 🙂

 • Det sparer mig for meget tid som bryllupsfotograf. Eksporterer jo tit +2000 billeder, og det ville tage evigheder uden den mulighed. Og syns da ikk det er ret bøvlet. Du kan jo bare højreklikke og trykke “Export as previous”, så slipper du for at skulle igennem eksport vinduet hver gang..

  • Hej Andreas
   Ja, det er korrekt, man kan bare buge “Export As Previous”. Men mine eksport presets, er lavet så jeg selv vælger folder hvergang, derfor fik jeg trykket rundt i det 😉

 • Godt tip som helt klart skal prøves. Min Lightroom arbejder på alle tilgængelige kerner ved én eksport – det viser Windows-vinduet over ydeevne i hvert fald. Jeg tror at “besparelsen” kommer ved at skrivning til disk – som også er en flaskehals – udnyttes bedre.