Anslået læsetid: 8 Minutter

For et par måneder siden fik jeg lov til at lånet et Nikon Z7II + et Nikkor Z 14-24mm f/2.8 (mere om det en anden dag). Jeg skulle bare lige se om det virkelig var “The shit” og om det var det der skulle få mig til at sælge mit D850.

Det er efterhånden noget tid siden at Nikon lanceredes deres ZxII udgaver. Der var dog imidlertidig kun en ting, der virkelig interesserede mig…. Er autofokusen blevet bedre?

Det er vist ikke en hemmelighed at Sony, Canons Pro serier og ikke mindst Fujis huse ligger i den gode ende når det kommer til at autofokus. Nikon har siden de kom med på Mirrorless marked i den grad haltet bagefter. Dog hjalp den
3.3 firmware update en del.

Til baghovedet inden vi kommer igang

Ligesom med alt andet så er dette min holdning, ude på nettet er der mange andre.

Jeg interessere mig ikke det store for specifikationer, men kun for om: “Det virker for mig” og det jeg skal bruge det til, samt om jeg nyder at bruge det.

Når jeg tester et kamera, kigger jeg på f.eks. Nikon Z7II i forhold til det jeg selv skyder. Jeg skyder primært portrætter, bryllupper, landskaber, Erhvervsfotografi, personlige projekter og ikke mindst familie billeder af min egen familie.

Overall forbedringer i Nikon Z7II

Nu har jeg selv et Z6 og har haft et Z7 i længere tid. I sin tid valgte jeg et Z6, ikke fordi at Z7 var dårligere. Jeg kunne bare ikke argumentere for at sælge mit D850 for at få Eye AF, eller ansigtsgenkendelse som det vist hed den gang. Ansigts genkendelse var bare ikke vigtigt nok for mig. Jeg skyder en del af mine tid på manuelt, så selv om det var lækkert var det ikke ikke pengene værd.

Idag er tingene lidt anderledes. Med Nikon Z7II + Z6II opgraderingen, er der kommet to ting der er interessante. Det ene er et batterigreb, omend jeg ikke er fan af “tappen”, man stikker op i batteri lugen. Nikons MB-D18 havde efter min mening det perfekte design, der var nemt og hurtigt at montere.

Den anden af de vigtige opdateringer var muligheden for at skyde og lade på samme tid. Så hvis jeg er i studioet og skyder tethered, lader mit kamera samtidigt. Se det er fanme smart. det lyder banalt og “du kan jo bare skifte batteri” agtigt. Men nej det er ikke banalt, det er det ikke. det er faktisk en fed ting og så løber jeg aldrig tør når jeg skyder tethered. Jeg tror vist nok at de er det eneste der kan det i skrivende stund.

Den sidste er det dual Expeed-processere der giver kameraet en bedre AF. Så er spørgmålet om det er “Nok” til at skille mig af med mit D850?!

Lige en note jeg tror jeg har prøvet 90% af Nikons kamerahuse og D850 er min absolut favorit. Kunne det lave kaffe var jeg blevet skilt…

Dual Expeed-processere i Nikon Z7II = bedre autofokus?

Nå men til sagen er autofokusen blevet bedre?

Det korte svar er Ja og det er i min bog et stort JA. Allerede da jeg trykkede første gang, stod det klart at det var blevet bedre og nu fik de halet en god del ind på de andre mærker.

Eksempler skal der til

Jeg er nok også nød til at vise, at jeg faktisk har brugt kameraet 😉

Helt tæt på

Det første billede her står jeg ikke super langt væk. Jeg vippede bare kameraet op og så sad fokus hvor det skulle.

Test af Nikon Z7II Eye-AF
135mm – 1/160 – f/3.5 – ISO 7200

Langt væk med tele

Her drillede den lidt, specielt når der var flere personer omkring ham. Det er lidt som om at AF områderne er “for store” og nogle gange har svært ved at bestemme sig for et område. Dog var det stadig væsentligt flere hits end missere.

Test af Nikon Z7II Eye-AF på 200mm.
200mm – 1/160 del – ISO 1400 – afstand ca 30m.

Eye-AF til dyr

Jeg skulle også lige prøve Eye-AF til dyr. Da min søster lige havde købt sådan en lille bitte hund, prøvede jeg som en gal at få nogle gode skud. Men den var rimelig ligeglad med hvad jeg prøvede 😉 Det var en svær størrelse, men det lykkedes da at få nogle fine skud af hende.

Test af Nikon Z7II Eye-AF til hunde.
70mm – 1/200 – f/2.8 – ISO 900

Lidt blandet med bevægelse

Ja, bare for at sikre mig, at ingen kommer og siger “Jamen de stod jo helt still”, var jeg også ude og tage nogle billeder af fruen.

Her blev jeg imidlertidig lidt fusteret, da den missede en del. “Heldigvis” var det en fejl-40, da jeg havde sat AF til 5-∞. Det vil sige at når hun kom under 5m fra mig, så var hun altid ude af fokus. Der var kvajabajer fra mig selv til mig selv om aften.

Test af Nikon Z7II Eye-AF på hest
97mm – f/2.4 – 1/1000 – ISO 250

Konklusionen

Nå men hvad bliver det så til, skal det der D850 skiftes ud?

Hånden på hjertet så jeg gerne at Nikon tog føringen på AF området. Men nok mest fordi jeg er træt af at høre på “Hvor gode de andre er”. Jeg tror dog heller ikke at det kommer til at ske, enkelte af konkurrenterne (Sony) er så langt foran, at de andre stort set ikke kan indhente dem.

Ej heller at forglemmen en meget væsentlig ting ergonomien. Selv om de andre er på vej, er et Nikon stadig det kamerahus med den bedste ergonomi. Jeg holder simpelthen bare bedre på det. Canon er på vej og tæt på, men Sony og rov, de er stadig lidt fra.

Så kommer opfølgnings spørgsmålet: “Men er Nikons AF med to Expeed-processore godt nok?”. Igen et kort svar JA.

Jo, den misser da en gang i mellem, især på 200mm og med et afstand af 30+ meter til motivet hvor jeg går efter øjnene. Men det er squ ikke mange. Den ekstra Expeed-processor har været det værd.

Så ja, som svaret på det første spørgsmål. Jeg ser nu et Nikon Z7II som en real opgradering til mig D850. Samt da jeg alligevel har købt S-Mount objektiver Nikkor 24-70 f/2.8 og 70-200 f/2.8 til mit Z6. Med andre ord til efteråret bliver mit D850 sendt videre ud i systemet og så kommer der et eller to Z7II på indkøbslisten.

Konkurrenterne

Hvis du vil læse lidt om konkurrenterne, kan du besøge min makker Theis der går or flirter med Canon pt. eller Jonas Rask når det kommer til Fuji. Når det kommer til Sony, ja, bare besøg Youtube og søg på Auto focus, der er rigeligt at tage af 😉

Nu vi er ved youtube, kan du se min kanal her: https://www.youtube.com/jakobkjoller. Hop gerne in, abonner og del hvis der er noget du kan lide. Efteråret er ved at være planlagt og vi kommer med lækre livestream, guides, mm..

P.S.

Nikon lige en ting… Kunne i ikke få bygget den WR-R11b ind i kameraet, så jeg kan fjernstyre mine SB-5000 uden at have en “dims” på siden af kamerat?!

7 kommentarer

 • Nu har jeg selv Sony A7 M3, og eye-fokus er genialt når man som jeg primært skyder mennesker og gerne på stor blænde. Jeg har haft Canon R5 i hånden, og selvom eye-fokus er god på Sony, så er den om muligt bedre på R5. Den låser væsentligt hurtigere og fanger øjet hvor Sony ofte bliver snydt og fanger vipperne.

  • Ok, det er faktisk interessant at høre. Fortællingen om Sony er nemlig ofte at den er “perfekt” (og jeg ved det er godt).

   Jeg mener også at Theis har været begge mærker igennem og jeg tror han hælder mest til Canon pt..

  • Jakob Røjel

   In all fairness, så sammenligner du et 3-4 år gammelt entry level kamera med et nyt medium/top kamera. Men Canon R5 virker som “the camera” to beat. A1 gør det med til dobbelt op på prisen,

 • Hans Petersen

  Det dummeste jeg har gjort med foto var at skifte fra Sony til Nikon kom til at savne mine Zeiss objektiver som var af meget høje kvalitet en dem Nikon laver.
  Det har jeg fortrudt mange gange.

  • Men der er jo kun en ting at gøre ved det Hans, det er at skifte tilbage 😉

   • Seriøst, hvis du ikke have en del optikker og andet Nikon grej du kunne genbrug, ville du så stadigvæk vælge Nikon igen…
    Er super glad for mit D850, mit D810 og mit D700 – fed ergonomi, men bedre AF og især eye AF ligger højt på ønskesedlen.. 👍

    • Hvis jeg ikke havde noget og skulle starte helt forfra, så nok ikke.

     Theis og jeg havde faktisk snakken for nogle uger siden, da han valker mellem Sony og Canon.

     Hvis jeg skulle skifte, faldt valget nok på Fujis mellemformat, da det dækker nogle andre områder.

     Når det er sagt kunne jeg jo bare sælge alt mit DSLR grej, trykke “reset” og starte forfra. Tanken har strejfet mig da de første Z huse kom ud. Men som nævnt dækker Nikon Z serien mit behov.

     Jojo bevares smed de endnu bedre AF i, skulle du da ikke høre mig klage 😉