Forleden der legede vi med finjustering af autofokussen. Det er ikke så svært som det lyder, men heller ikke så nemt som producenterne af måleenhederne få det til at lyde.

Den enhed vi brugte, var en SpyderLensCal fra Datacolor. Det var en “dims” , til knap 500 kr. vores fotoklub købte sidste år, og så har vi ellers haft den med hjemme for at prøve den af.

Det lyder meget nemt:

 1. Tag et billede af pladen.
 2. Kig på billedet
 3. Juster autofokussen.

Voila, så har man et skarpt objektiv. Hvis man altså skal tro brugsvejledningen, men der er lidt mere i det.

Processen er egentlig simpel:

 1. Monter kamera og plade stabilt, og afstanden må ikke ændre sig under vejs. Stil det gerne hvor der er naturligt lys. ALT skal være i vandret, ellers går det galt.
 2. Sæt kameraet på blændprioteret, og brug laveste blændetal (f.eks. f/1.4, f/2.8, f/3.5). Formålet er at få en lav dybdeskarphed.
 3. Brug den længste brændvidde, og sæt kameraet, så du kan se pladen og måle pinden.
 4. Sørg for at fokus ligger midt på pladen, fokuser evt. på “0” på målepinden.
 5. Sørg for at den er på autofokus 😉
 6. Tag et billede og tjek fokus. Det du skal sørge for, det er at der er lige mange, og lige tydelige streger på hver side af “0”. På dette billede, der er den lidt for meget foran “0”, så der er front fokus.
 7. Juster fokussen i din kameramenu.
 8. Gentag 6+7 ind til at autofokussen er skarp. Note, det er super svært at se hvornår den har fået “Nok”, så gør det en dag, hvor du har god tid.
 9. Dette skal gøres for alle dine objektiver.

Jeg kan ikke helt finde ud af, om denne dims er pengene værd, eller om det bare er en fancy dims, som er med til at hive penge ud af din pung.

Ja, det ser ud som om at den virker. Men igen har du et objektiv, der er så meget ud af fokus, at du skal justere et 10+ point, så ville jeg nok sende det tilbage til forhandleren til reparation. 🙂

Forresten, det er ikke alle kamera der kan lave justeringen, så tjek lige med din manual inden du investere 🙂

Tags:

Categorised in:

This post was written by jakob