I dag handler det lidt om at fotografer fyrværkeri. Det er ikke super svært men heller ikke lige til, men for det meste er det er det besværet værd også meget hyggeligt.

At fotografere fyrværkeri

Jeg gider ikke rigtigt selv fyre af mere, men jeg elsker at se det efterhånden kæmpe fyrværkeri show, vi har på himlen her ude i den Københavnske forstader. Jeg tænker at der er lige så meget rundt om i resten af landet.

Det ligger jo også lige til højrebenet at hive kameraet frem, sætte det på et stativ og skyde nogle billeder nytårs aften.

Dog oplever mange at billederne bliver en lille smule kedelige, som dem her nedeunder.

Det er ofte fordi at lukkertiden er al for kort.

Omvendt hvis du bruger en for lang lukkertid kommer det let til at se sådan her ud, hvor der er flere skud oven i hinanden.

Ingen af resultaterne er super interessante og så har jeg slet ikke været inde på de håndholdte billeder, der som oftes bliver mege rystet.

Det er rimeligt lige til at fotografere fyrværkeri

Det er dog ret let at få det til at se rigtigt godt ud når du fotografer fyrværkeri. Det eneste du skal bruge er:

  • En trefod
  • Et kamera hvor du selv kan styre lukkertiden.
  • Et objektiv gerne lidt tele 70-200 er ofte godt
  • Gerne en ekstern trigger, men det er ikke et must

Hvor lang en lukkertid du skal bruge, det er lidt på til det “show” der køre på himlen. Min anbefaling er mellem 7-15 sekunder.. Alternativt kan du bruge kameraet med Bulk, hvor du selv bestemmer hvornår kameraet skal stoppe igen.

Hvis du køre med et spejlrefleks kamera, kan du med fordel bruge mirror lockup, kan det være en fordel at bruge det.

Sekundært har du “exposure delay” mulighed i dit kamera, vil jeg anbefale at slå det til. Sæt forsinkelsen til ca. 1 sekund, da det vil lave en kort pause, fra det øjeblik du trykker på knappen, til du faktisk tager billedet. Det gør at alle de små rystelser du laver har lagt sig og giver et endnu bedre slutresultat.

Normalt ved langtids eksponeringer, skal man passe på ikke at ryste kameraet. Det skal du også her, men skulle det ske, så er skaden ikke altid så stor, da billedet jo primært er sort.

Måden du finder en god eksponering på er simpelthen “trial and error” methoden.

Målet for mig er at lave en mørk frame, hvor fyrværkeriet kan tegene sig på.

Skridt for skridt

  1. Du sætter kameraet på trefoden og peget det imod den stykke af himlen du vil fotografere.
  2. Skruer ned for ISO. Dette hjælper med at gøre framen mørk.
  3. Sætter blænden på ca. f/16. Dette hjælper med dybden i billedet + at holde din frame mørk.
  4. Derefter laver du en test eksponering på 10-15 sek.
  5. Tjek om billedet er helt sort. Er det det har du en god eksponering.
    • Hvis baggrunden er for mørk kan du:
      • Skrue op for ISO’en
      • Blænde op (bruge et lavere blændetal)
    • Hvis himlen i billedet er for lys kan du:
      • Skrue mere ned for ISO’en
      • Blænde længere ned (bruge et højere blændetal)
  6. Lyset fra fyrværkeriet klare resten!

HUSK det er lukkertiden der er den vigtigste parameter.

Fokus

Fokus skal sættes manuelt og det kan være tricky, da der jo typisk kun kommer en raket lige “der”. Du behøver ikke være 100% korrekt, det store blændetal, og den formodet lange afstand, gør at du få en stor dybde skarphed. Den  sørger for at billedet bliver skarpt.

Når du ikke selv står for selve showet, er det selvfølgeligt svært at bestemme samt vide hvor eksplosionerne kommer henne.

Er det derfor min anbefaling, at du bruger bulk (gerne med en fjernbetjening), så kan du nemlig lukke igen, nå du mener at der er nok på billedet.

Ligeledes er det næsten umuligt at forudse hvad man få ud af billeder. Derfor er det om at lave en god vurdering, af “nok er nok”, og slippe knappen.

Har du ikke en trådudløser eller exposure delay har de fleste modernede kamera en eller anden app til telefonen, hvor du kan udløse kameraet.

Det gode ved denne type skydning, er at man kan stå og nyde showet, og bare holde fingeren på knappen. Der er alligevel ikke noget at se i søgeren 😉

Godt nytår!