Det er ofte svært at modtage billedkritik, da det hurtigt bliver personligt. Jeg har efterhånden prøvet det nogle gange. Jeg lægger nogle billeder på et bord, eller sender dem på en mail til en modtager. Og så håber jeg på en god billedkritik, men hvordan få jeg det?

Billedkritik er et hold spil, den ene spiller bolden til den anden og håber at få noget igen. Nogle gange få du bare ikke det man håber på. Det bedste man kan gøre, er bare at tage i mod og bruge det du kan.

Find en der representere der hvor du vil hen af.

En god kritikker er ikke din ven. Hans job er ikke at sige “God dreng, godt billede” og så videre til næste. Jobbet er vurdere dit arbejde og se om det er godt nok.

Jeg kan også understrege, at der er foreskel på om du få kritik fra en ligemand (eller lige over dig) eller en på toppen af branchen. Jo dygtigere den der giver dig kritikken er, jo sværer kan det være at forstå.

Jeg lærte meget af se David give kritik på mine egene og andres billeder. Omend nogle gange skulle jeg godt nok tygge længe på det. Som da han sagde til mig en gang “Jakob, der findes dygtige fotografer også findes der dem der bliver husket.”. Det var hans måde at sige “Det er fint, men der er sku mange af dem slags billeder derude…”.

Da han sagde det, blev jeg mega sur og fornærmet. Men efter jeg havde summet over det i et par dage, stod det klart for mig, at det var grunden til at jeg var i et forløb hos ham. Netop for at få et gevaldigt spark i røven og høre at “teknik er ikke alt”.

Fortæl hvad du vil have feedback på

Den nemmeste måde du kan få feedback på, er at fortælle giver hvad du prøver at opnå.

Jeg har selv siddet og forventet feedback på nogle billeder, for det gik i enkelt anden retning end forventet. Resultatet var at jeg blev klogere, men egentlig ikke på det jeg ville lære. Det kan selvfølgelig også have sine fordele.

Nogle gange kan ens omgivelser være med til at forventnings afstemme. Står jeg på en fotokunst messe og vil have feedback på mine, så har giveren nok en forventning om at det her er “kunst”. Og står jeg med produkt billeder, som jeg vil gøre endnu bedre, skal jeg nok ikke tage dem med på en bryllupsworkshop og forvente at få brugebart feedback på min billeder af en velbelyst flaske Jack D.

Vær klar i det du vil have feedback på. Hvis du ikke er klar, er det meget svært at udvikle dig selv og dit fotografi.

Forvent det værste og håb på det bedste.

Når du sætter dig ned for at modtage billedkritik, sidder du formodentlig med dine bedste billeder. Det er billeder som du er meget glade for, men gør dig selv den “tjeneste” at forvente at de bliver haglet ned. Lidt afhængig af hvor og hvordan, er der god sandsynlighed for at det faktisk sker.

Det korte af det lange er, en kritikker kan altid og jeg mener ALTID finde fejl og mangler i dine billeder. Det er lige meget hvor perfekte de er. Mennesker er rigtig gode til at finde fejl og mangler der kan forbedres.

Sæt dig med hænderne i skødet og lyt

Når du sidder i en feedback session så lyt. Når der kommer kritik der ikke er rettet som et spørgsmål, så nikker du bare og siger ok. Det er også selv om at du er uenig.

Du har bedt om feedbacken, nu må du tage imod den. Kommentarer kan i tage bagefter.

Vær konkret eller åben og modtagelig

Hvis du er konkret omkring hvad du forventer, få du også mere brugbart feedback og så lære du mere.

En “Hvad skal være bedre” kommentar, den få et meget bredt svar. Nogle gange er de brugbare, men ofte er de ikke noget værd, da kritikkerne svare i øst og vest. Men nu har du spurgt også så må du også tage imod.

Tag det brugbare og lad resten ligge

Fordelen ved at få kritikken er at du ikke behøver at rette dig efter den.

Jeg ser ofte at folk går i forsvar “Jeg photoshopper ikke mine billeder…” og den slags. Lad være med at gå i forsvar.

Hvis du har spurgt og du få svar, så hør deres svar, respekter deres tid og sig tak. Kan du ikke lide svaret, smider det du det bare ud igen.

Billeder er en smagsag og i behøver ikke være enige. Du er fotografen det er dine billeder, lav dem som det passer dig.

Når du nu ikke har fortalt kritikkeren hvor “Gal denne er på det.” er det også meget nemmere at bruge rådet i morgen, hvis det alligevel giver mening. Nogle gange skal man sove på det.

Opsummering

Når du skal modtage billedkritik, så find en hvis arbejder du ser op til, inden for den kategori du vil forbedre dig selv i. Lyt og lær, kasser resten.

Hav også i baghovedet, jo bedre du mener/tror du er, jo hårdere falder hammeren fra kritikkeren.

Har du prøvet at få kritik, du måske ikke var enig i?