Det er vigtigt at du forstår dette, samt de kommende tre indlæg om blænde, lukkertid og ISO til punkt og prikke, for at få den perfekte eksponering. Hvis du ikke har fanget, hvordan du bruger Blænde, lukkertid og ISO, vil jeg anbefale at du læser dem igen og igen. Hvis du stadig ikke forstår det, så send mig en mail, for du skal forstå det 😉

Vejen til den perfekte eksponering

Den ”perfekte eksponering” sker ved, at du har fundet den korrekte kombination af blænde, lukkertid og ISO, der giver dig den dybde og fryser billedet, med den korrekte mængde lys, som du ønsker det.

Når jeg optager et billede, er det altid med slutresultatet i tankerne. Er det f.eks. et portræt jeg vil tage, er det blænden der har prioriteten, og det vil være i denne rækkefølge, jeg finder frem til den rigtige eksponering:

 1. Jeg sætter blænden, til f.eks. f./2,0, hvis jeg ønsker en lav dybde.

 2. Jeg sætter min lukkertid til min. 1/125 del sek.

 3. Derefter tager jeg en lysmåling, siger min lysmåler at:

  • Jeg er ved at overeksponere (billedet bliver for lyst), vælger jeg en lavere ISO for at fjerne lys.

  • Jeg ved at under eksponere (billedet bliver for mørkt), vælger jeg en højere ISO for at få mere lys.

 4. Kan jeg ikke få min ISO højt eller lavt nok til, at lysmåleren siger ”ok”, må jeg justere min blænde eller lukkertid. Der er andre muligheder (flash & filtre), men det kommer jeg til senere.

 5. Jeg tager billedet.

Er det derimod et billede af sport, er det lukkertiden der har prioriteten, da sport som oftest går hurtigt og skal fryses, og dette vil være min tilgang:

 1. Sætte min lukkertid til min. 1/500 del sek, da jeg kan fryse motivet med en hurtig lukkertid.

 2. Sætte min blænde til omkring f./4,0, for at isolere motivet, samt få en del lys ind.

 3. Herefter vil jeg justere ISO’en, så jeg kan få lys nok ind til den korte lukkertid.

 4. Kan jeg ikke få nok lys ind på den højeste acceptable ISO, må jeg gå ned i f.eks. blænde f./2,8 eller længere ned.

 5. Når alt er fint, tager jeg billeder.

Så enkelt er det egentligt at optage et korrekt eksponeret billede.

Tip: Vil du tage billedet endnu hurtigere, kan du bruge auto ISO, da du så kun skal tænke på blænde og lukkertid. Det er denne måde, som jeg tager største delen af mine billeder på, hvis jeg altså ikke er i studio.

 

Eksponeringstrekanten

Ofte taler fotoentusiaster om eksponeringstrekanten. Eksponeringstrekanten repræsenterer blænde, lukkertid og ISO sat op i en, ja du gættede det, en trekant.Formålet er enkelt. Når du har den eksponering du ønsker, og du ”justerer” en parameter, f.eks. blænden fra f/2,8 -> f/2,0, og så er du nødt til enten at gøre lukkertiden hurtigere eller skrue ISO’en ned, da du med f/2,0 nu lukker dobbelt så meget lys ind end f/2,8 gjorde, har du eksponeringstrekanten, er det nemt at se, hvordan du skal lave justeringen.

Eksponeringstrekanwten er et let værktøj at bruge. Når du har din eksponering og vil justere den, kan du vælge f.eks. en ny blænde, og på baggrund af  den nye værdi, skal du justere enten lukkertid eller ISO i den modsatte retning.

Jeg vil anbefale, at du printer eksponeringstrekanten og bruger den som et Cheat-Sheet. Arbejd ud fra enten blænden eller lukkertiden, og sæt derefter de to andre sider. Min anbefaling er, at du tager ISO til sidst, da gryn/støj i billederne sjældent er det ønskede resultat.Næste gang vil jeg dykke ned i blænden, og hvordan den virker.