Det er bredt kendt, at billedet som man ser på bagsiden af sit kamera, ikke altid ligner det man ser på computeren. Men hvorfor ikke?

Dels fordi at skærmen ikke er lige så god, som din monitor til computeren

Men nok vigtigere, nu snakker jeg dog for Nikons synspunkt, og jeg har ikke undersøgt det for andre kamera mærker, men det er formodentligt lige noget ligende 🙂

Nå man tager et billede i RAW format, så embedder den et komprimeret billede i jpg format i selve RAW filen. Det er billede der bliver brugt til previews af billedet, på bla. computere og bagsiden af kameraet.

Det vil sige at, det billede man ser på bagsiden af kameraet, det er blevet påført den komprimerings profil, som kameraet laver jpg filer af.

Jeg har f.eks. mit kamera set op til at vivid profilen med ekstra skarphed, nå jeg en sjælden gang imellem bruger jpeg billeder. Så hver gang jeg tager et billede og ser det på skærmen, så er det billede jeg ser, kraftigere i kontrasten, har stærkere farver, mere skarphed osv. og derved oftere mørkere/mere kraftfuldt end, det billede jeg ser på min computer fra raw filen (som jo er ubehandlet).

Flere gange, især ved lowkey billeder, der har jeg været ret tilfreds med resultatet bag på skærmen. Men det der kom frem på min monitor, har været til at lukke op i s…e i. Nogle gange så glemmer man at RAW billeder, ukomprimerede/ubehandlede billeder. Som oftest, der er de ret flade nå man ser dem på skærmen, de skal både have tilført kontrast, blacks og alt muligt andet, før de er færdige 😉

Det har været til stor gene for mig, da jeg har haft svært ved at have tillid til resultatet på skærmen på kameraet.

Som jeg skrev lidt om i “Det gode print“, så gælder det om hat have et fast holdepunkt, med andre ord “Kend dit udstyr!”.

Så nu ved jeg hvad der sker, så ved jeg også hvad der skal til for at, billede på min monitor kommer til at ligne det bag på displayet (Eller omvendt).