Det gode print også kendt som mission impossible :s Jeg har brugt alt, alt for meget tid med at slås med printere, farveprofiler mm..

Note, denne guide er ikke til den hardcore print person. Både du og jeg ved, at der er mere  i print end det her. Men dette kan hjælpe den nye printmand/dame igang.

Men nu tror jeg at jeg har set lyset 🙂

  1. Sørg for at din skærm er kalibreret
  2. Køb en ordentlig printer
  3. Køb ordentligt printerpapir (det koster ikke så meget mere, men er det værd)
  4. Brug papir producenterned farveprofiler

Jeg sad og så en video fra Kelbytraning om “Getting killer prints from your Epson printer” i det allersidste kapitel, der sidder de en Q&A agtig session.

Scott Kelby fortalte om hvad man kan gøre ved for mørke prints, for røde prints mm. Men det var et udgangs punkt, din skærm skal være i en konstant tilstand. Hvad betyder det så? Jo det betyder at du skal sørge for at grøn altid er den samme grøn, og det er i dag, imorgen eller om 2 mdr. For hvis du sørger for det, så bliver meget nemmere for dig at lave et godt print.

Hans konklusion var at lige meget hvordan man kalibrerede sin printer, så ville det aldrig hænge sammen med skærmen (Av min arm, jeg har købt en Colormonkey). Men som han forklarede, så er det jo svært at f.eks. få den rigtige lysbalance, når man har en bagbelyst skærm og vil have det til at være lige så lyst på et print, hvor lyset kommer forfra.

Alternativt så kan din printer ikke tage farveprofiler (det har jeg prøvet), og så nytter en kaliberator ikke noget. Så i bund og grund så skal man snyde sin printer eller tweeke sine prints.

Når din skærms farver er konstante, ved du hvad du skal gøre for at få printsene korrekte, hver eneste gang.

F.eks. så kom han ind på at hvis dit print er for mørkt, så kan du i photoshop: Kopiere laget -> sætte “layer mode” til Screen og sænke Opasity til 20% (baseret på Trial and Error), så få man et lyst print som matcher din skærm. Og manden havde ret, det virkede 🙂

Ang. papir så var jeg en tur inde hos Njalfoto for købe Ilford, printer papir, hvorfor det lige blev Ilford var der ikke lige nogen bestemt grund til andet end at jeg ved de har farveprofiler til de fleste printere.

Jeg gik ind på deres side, fandt farveprofilen, downloadede og brugte den i mit print out of the box fik jeg bedre et MEGET bedre print.

Hvis du ser på nedenstående, så har jeg printet to billeder, et med Ilfords profil (venstre), samt er med den default printer profil (Højre).

Jeg har smidt de to billeder op foran skærmen, så kan du se forskellen på printsene og profilerne, som du kan se så er printet med deres egen profil meget tættere på originalen på skærmen end standart‐profilen.

Afsluttende har jeg kun tre ting at sige:

  1. Lav et testprint
  2. Se hvordan det skiller sig ud fra skærmen
  3. Ret til

Happy Printing!!

1 kommentar