Som professionel udvikler, der har speciale i at implementere brugergrænseflader. Så skære det i mit hjerte, hver gang jeg ser en side der ikke kan ses på tværs af platforme.
Jeg vil være ærgelig og sige, at jeg har en ret konservativ holdning til brugergrænseflade udvikling, men sådan er livet 😉

Der er rigtig mange lækre værktøjer, som man kan bruge, nå man udvikler sin side. Det kan være nye eller gamle, dyre eller billiger.

Der er rigtig mange der bruger f.eks. Flash skabeloner, da de er billige og kan en hel masse, lige ud af kassen. Men se dem lige på en iPhone, det er takkede være Apple umuligt.

Trist?

Tja tjo, men sådan er virkeligheden nu en gang, og vil man have kunder i butikken, så må man indrette sig efter kunderne og ikke ens egne idéer om, hvad der er smart og lækkert.

Der er ingen tvivl, om at det tager længere tid at udvikle og teste siderne, men sådan er livet.

Kend dine kunder: Nå jeg arbejder, så er det stort set altid, baseret på statstikker, for det gældende site der skal brandes.

Det kan være et lukket internt site, der kun skal bruges på maskiner med Internet Explore, så er det ikke interssant at bruge de ekstra timer, på udvikling og test.

Men oftest er det på åbne sider, der skal bruges på tværs af browsere og platforme. Det der bliver lagt rigtigt mange timer i at få tingene til at virke og se pænt ud over alt.

En hurtig søging på browser statestikker, viste mig at jeg kunne finde en statestik for Firefox førte og en hvor explore førte. En hurtig vurdering af sidernes indhold, viste også at de henvender sig til henholdsvis udvilkere og anden anden til “almindelige mennesker”. Så arbejd altid ud fra din egen statestiker.

Mobilt?: Der er også en eksplosiv vækst i mobile enheder, og det betyder også at der kommer flere og flere mobile brugere på din side. Kan den ses via f.eks. en iPhone?

Kunderne må bare rette sig ind: Ofte så få jeg kommentaren, “Jamen, de må bare bruge en anden browser” eller noget ligende, eller sider skriver “Brug browser x for at se mig pænt”.

Det er nok den mest arrogante holdning jeg kender, hvis du går ind i en butik og ejeren siger “Beklager, du må kun have røde sko på”, går du så hjem og skifter sko og kommer tilbage?

Jeg tvivler stærkt 😉 Det samme gælder fru Jensen, der lige bruger sin computer til noget facebook, og skrive mails på. Bliver hun mødt af en besked om at installere, et eller andet program for at kunne se siden korrekt. Så stejler de oftest, og det vil være meget trist at midste kunder, bare fordi at du ville være 2 skridt foran.

Husk også at mange sidder på deres arbejde og surfer, og der er det ikke altid muligt at bestemme hvilken browser man bruger.

Hvis dit mål, er at sælge dig selv online, via. et site. Så er det rigtigt vigtigt, at du stiller dig selv til rådighed for kunderne på deres vilkår ikke på dine!

Det nye sort: Jeg vil være med på beatet og fremme i skoene! Det er også godt, kend teknologier der er lige på trapperne, men er det ikke en real standart, der er lavet en komplet specifikation, med to streger under. Så tænk lige to gange, over om det er det rigtige tidspunkt, at lave dit site baseret på dem.

Nogle gange er det bedre at være et skridt bag efter, hvis kunderne så kan følge dig 😉

Du behøver ikke have den samme siden, på mobile enheder som du har på din computers browser, men har du en side, skal den i danmark virke 100% på følgende systemer:

 • Windows (Internet Explore & Firefox)
 • OX S (Safari & Firefox)
 • iPhone
 • Android

Chrome er voksende på begge platforme.

Husk for alt i verden, kan dine potientielle kunder ikke se dig, så handler de ikke hos dig!

8 kommentarer

 • Jeg er helt enig, og det fik mig til at teste mit portfolio på min iPhone – Og det virker sgu.
  I sidste uge opdaterede jeg mit portfolio (http://www.photofolio.dk) så der nu på alle billeder er et før/efter billede – Den starter med før, og så efter 1,5 sekund viser den efter. På computeren er der et håndtag man kan trække i og så hive fra side til side, på iPhone kan jeg trykke på billedet – Så skifter den.

 • Mange tak for at sætte ord på min egen frustration….Det er en del år siden jeg gik over til Firefox. Men jeg har stadig Explorer installeret, udelukkende pga af sider der kun kan køre på IE.
  Og på iPhone er det endnu værre.
  Et firma reklamerede med at man kunne vinde en iPhone i deres konkurrence, men deres egen side kunne ikke vises på iPhone. Ikke gennemtænkt.

 • @Michael Det var da en sjov effekt, og en god idé. Der mangler bare en Howto på efterbehandlingen 🙂
  @Kasper det var så lidt 🙂

 • Jeg er typen som tester mine sider i snart sagt alle mulige og umulige browsere på markedet. Mine sider skal virke på både computeren og på mobilen. I nogle tilfælde betyder det at jeg laver en specifik udgave til mobiler, andre gange tilpasser siden sig bare. Det er til stor frustration at jeg gang på gang finder sider som er kodet til kun at virke i internet explorer (der efter min mening er laveste fællesnævner og ringere end mobilbrowsere). Det gør at nettet fortsat har sider der ikke er mulige at bruge fornuftigt hvis man ikke ønsker at få IE ind på ens maskine. Jeg kører linux på mine maskiner og der er IE heldigvis ikke.
  @michael: Den der effekt med før/efter er mega fed. Er det noget du selv har udviklet eller er det noget færdig du kan give et link til ?

  kim

 • Jeg kan fint følge dig i problematikken. Jeg gør også hvad jeg kan for at holde mine sider tilgængelige. Det er dog ikke altid nemt da der jo pt. kommer så mange nye enheder og måder at besøge sider på.
  Det hjælper jo så heller ikke at nogen som f.eks. Apple skal stille sig på tværs og spille smarte og ikke understøtte noget så almindeligt som flash. I mine øjne er de også til grin når de ødelægger en stor gruppe brugeres oplevelse på nettet for at kunne sælge spil i deres app store, men sådan er det når penge går forud for forbrugeren.

  Mine sider skulle gerne kører på diverse enheder.

  http://www.theis.dk
  http://www.theis.dk/blog

  @kim jeg kan ikke give dig link til den før/efter funktion, men jeg er ret sikker på det er en standard. Har set den brugt andre steder f.eks. på new york times side om mode ugen i new york som jeg skrev om på min blog i går.

 • Jeg kunne ikke være mere enig med indlægget. Vi tilstræber vel alle at være tilgængelige på så mange platforme som muligt. Som Theis også skriver, kan det imidlertid være vanskeligt at holde trit med udviklingen 🙂

  Mvh

  Michael

 • Jeg er helt enig, det er ikke nemt at følge med, og nogle gange, der bliver man bare taget med bukserne nede.
  Men det jeg henviser til, er folk der er ligeglade med om det virker for brugerne eller ej. Det syntes jeg er ærgeligt 🙁

 • Det behøver ikke være at folk er ligeglade.. Det kan være aktive valg.. Eller fravalg..Om det gør folk dumme? måske…
  Er det hensigtsmæssigt? sikkert ikke..

  Men sådan er det nu.. 🙂
  Min Danishland er med flash og understytter derfor ikke din Iphone.. 🙂 Sorry… 😛