For nogle uger siden lancerede Nikon deres nye spejlløse retro kamera nemlig deres Z fc. For en uge siden fik jeg en mail “Hi Jakob, Would you like to test the Nikon Z fc?”, grej nørden i mig havde kun et svar “Oh yeah!”.

I går kom kassen så ind af døren 🙂

Hvad er Nikon Z fc for en størrelse?

Helt konkret er Z fc et remake af deres gamle Nikon FM2, bare digitalt og med lidt flere knapper 😉 Da jeg tideligere har haft et Nikon DF som fast inventar i min taske lå det lige til højrebenet for mig at trække på smilebåndet, da jeg jeg så Z fc’en.

Jeg kan ikke huske hvem der egent startede det. Men både Olympus (der bliver glemt lidt) og Fuji har længe lavet kamera i et Retro design. Jeg er overbevist om at det er kommet for at blive og det der er mange grunde til.

For det første så er det gamle analog huse små og lette. For det andet så ser de bare lækre ud, det skal der ikke være tvivl om.

Ud fra et mere teknisk standpunkt, så har de taget et Nikon Z50 og givet det et andet look. Lige da Covid-19 ramte landet, havde jeg et Z50 til test og var ikke skuffet.

Hvem henvender et Z fc sig til?

De henvender sig til en meget bestemt del af marked, nemlig folk der bare gerne vil tage billeder uden så meget bullshit, men også gerne vil se lækre ud i mellemtiden. Nogle siger at mærkerne prøver at “lokke” folk tilbage til “den gang” men nu bare digital.

Personligt ja, så kan jeg godt se hvad de mener, men Nej, jeg tror ikke det virker.

Det jeg til gengæld tror virker, er et lille kamera, i lækkert design, der kan levere en hurtig Autofokus og en billedfil i høj kvalitet.

Som jeg ser det er det den unge generation, der ved hvad de vil have, hvordan de vil se ud og ikke slæbe rundt på et stort “klodset” system.

Det er ikke den “latest and greatest”, specifications hungrende grej nørd. Det sagde Nikons product ansvarlige faktisk lige ud, da der var en der sammenlignede med en konkurrent.

Førstehåndsindtrykket

For at hoppe ind i tidsmaskine tilbage den gang hvor Nikons DF hus kom ud, gik rygterne faktisk at det var et FX spejlløst hus. Dog var det som du måske husker et DSLR, altså med spejl.

Nogle gange er det bare nemmere at vise det, frem for at skrive om det.

Specs for Nikon Z fc

Nikon Z fc levere en 20,9 megapixel fil og har en søger der har en dækning på knap 100% i højden og bredden.

Det kan lever rawfiler op til 14-bit i AdobeRGB så vil mæssigt kommer du ikke til at mange noget.

Det kan tage et SD (samt SDHC og SDXC) kort og har både bluetooth + WiFi så du kan tilgå billederne fra din mobil eller tablet.

Selve huset er lavet i magnesiumlegering og er absolut til at tage at føle på.

Batteriet kan lades både i den medfølgende oplader eller med et USB-C kabel imens det sidder kameraet. Når du alligevel har et kabel i kameraet, så kan du også bruge det til webcam på din computer.

Autofokussen er på 209 fokuspunter og selvfølgelig med Eye-AF som skulle være rimelig snappy.

Det har en max videoopløsning på 3.840 x 2.160 (4K UHD): 30p og kan med sit mikrofon input let bruges som v-log kamera.

Men hop evt. ind på Nikons egen side og læs mere.

Ordet er dit

Hvad tænker du om det nye Z fc, er det “Too little, to late?” eller “Just in time”?