I går skete der noget i facebook land, som endnu en gang fik mig til at skrive et indlæg jeg længe har gået og gemt på. Det er derfor ikke specielt minded på hvad jeg oplevede her, men overall.

Nem og hurtig branding

Rigtigt mange fotografer bruger facebook, som et springbræt til at få markedsført sig selv. Dette gælder også mig selv, og stort set alle de andre fotografer jeg kender.

Det ser jeg i bund og grund ikke noget problem i, facebook er en nemt måde at når mange mennesker på, og på meget kort tid.

Kort går det ud på, at du tager billeder af en -> derefter ligger du billedet på facebook -> finder personen og tagger ham/hende. Husker du at gøre det offentligt, så bliver dit navn delt rundt til alle disse venner.

Fælder

Men du skal være klar over en ting, lige så snart du ligger billeder ud, maler du en stor skydeskive på din ryg. Deler du samtidigt billederne et sted hvor dine potentielle kunder kan se billederne, så skal du godt nok passe på.

Kigger du på din vennekreds, er der en god chance for der er en eller flere andre fotografer. Ret ofte så tager de det som et start skud til billede‐kritik, når der bliver lagt et billede på facebook. Sådan er fotografer på godt og ondt.

Det betyder at kan få konstruktiv kritik inde på facebook, hvor ens potentielle kunder ser det, det kan være rimeligt skidt. Af samme årsdag holder jeg mig fra konstruktiv kritik på andre fotografers facebook-profiler.

Med den undtagelse at det er i en gruppe for fotografer, når man er derinde og ligger et billede ud, så må man forvente at det kommer kritik. Det samme gælder et fotoforum på nettet, stikker du næsen frem så få du muligvis et hak i tuden!

Derfor bliver jeg en lille smule ærgerlig, når jeg ser at der er givet konstruktiv kritik på et billede. Hvorefter fotografen nærmest eksploderer, da billedet ikke var lagt ud til kritik (hvis det ikke er ønsket, så skriv det). Ellers er der god mulighed for at du får kritik, ofte i bedste mening.

Men bør man

Nå det så er sagt, så tror jeg personligt at det er længe siden, at jeg har givet andet end positiv kritik til en fotograf på facebook. Offentligt vel og mærket, jeg kan godt finde på at skrive en privat besked til personen med konstruktiv kritik.

Der er to grunde til at jeg er stoppet.

 1. Jeg ønsker ikke at skade nogens forretning, ved at give kritik offentligt

 2. De færreste ønsker i bund og grunat d tage imod kritik

Men hvad var det så lige der skete i går?

I en fotogruppe der var der nogle fotografer der havde fået kritik, det var de ikke tilfredse med. Fred være med det. Jeg forstår ikke at nogle af parterne ville blive ved med at slås, og det endte med at blive ret personligt.

Helt seriøst, tænk rigtigt meget over det spor du efterlader dig online, det godt nok svært at komme af med igen…

Der jeg kom ind i billedet, var da en fotograf startede en tråd omkring, tonen i gruppen og hvad man kunne gøre for at “fikse” problemet. Egentlig så syntes jeg at der var gang i en pæn debat, selv var jeg inde på at kunne modtage og give kritik.

Men da jeg skulle svare på en kommentar, så var tråden væk?! Så skrev jeg noget Ala “Var der ikke en tråd om kritik lige før?”, der kom et par svar og vupti så var den også væk. WTF?!

Så startede jeg en ny tråd, hvor jeg skrev igen og takkede pænt af og meldte mig ud af gruppen. Jeg tror på at man ikke skal sige “hvad som helst, når som helst”, men jeg afskyr virkelig censur og jeg syntes det bliver hyppigere og hyppigere. Det er desværre de færreste der kan tåle det “Hak i tuden”.

Konklusion

Men alt om alt er, brug facebook, og andre sociale medier til at brande dig, men husk det først er online er det svært at komme af med igen,.

Ønsker du ikke kritik og kommentar, læg det på din egen side hvor der ikke kan kommenteres.

3 kommentarer

 • Det kommer nok an på hvem der har adgang til det man ligger ud.
  Hånden på hjertet, så har vist kun selv prøvet det en enkelt gang, og der er det bare “shit happens”.

  Jeg har bare set det så mange gange hos andre fotografer. Ja, det kan uden tvivl være de fotografer jeg “hænger ud med”. Der tager sig for mange friheder 😉

 • Hej J.
  Jeg er selv med i nogle af de fotograf-grupper på FB. Jeg har bemærket at en del lægger deres billede op i alle grupperne på én gang. Hvis det ikke er for kritikkens skyld, så forstår jeg ikke rigtig hvorfor de lægger det op. Det kan vel ikke være selv-promovation, når man lægger sit billede op i en fotograf-relateret gruppe?

  Og jeg forstår slet ikke hvorfor man frabeder sig kritik. Det er én af de allerbedste måder at blive bedre på. Zack Arias har engang sagt at han kunne gå grædende fra en foto-kritik-session og være parat til at smide sit kamera i skraldespanden. Men han var blevet 100 gange klogere, og kunne udvikle sig som fotograf.

  Hvis man vil promovere sig selv på FB, er det nok ikke optimalt at gøre det i en fotograf-gruppe. Der er mange andre måder at gøre det på. Du har selv beskrevet det i denne post.

  just my 2 cents

  ;)Lars