The-Best-Camera-bookI øjeblikket der er det meget trenden, at man som fotograf skal begrænse sig, holde det enkelt, ikke bruge for meget grej. “Brug kun din 50mm” og “Skyd med din mobiltelefon”, det er nok nogle af de klassikere der florere meget i blog- og podcast verden.

I en tid med økonomisk krise der få man den tanke, “Det er fordi de ikke har købt nyt grej for nyligt”. Dog er jeg ret sikker på at, det ikke er tilfældet, for mange af dem der skriver det, de har vist hvad de skal bruge 😉

Men hvorfor gør det de så? Jo, jeg vil tro at det går ud på at man vil prøve at overbevise folk, om at der er muligt at lave billeder med alt, og det bedste kamera er det du har med dig.

Seriøst Chase Jarvis har allerede overbevist os om det for længe siden med bogen “The Best camera”. Kort og godt indeholder hans bog, en masse billeder der kun er taget med hans iPhone, da det er det kamera han altid har med sig.

Samtidigt har mange fotografer  (mig selv inklusiv), tasken fuld af alt muligt og umuligt grej man ikke lige få brugt, fordi man nu har begrænset sig selv. Det ender ud med, at du har en masse grej du ikke kender, og kan visualisere dig slut resultatet med.

Jeg tænker nu, hvad med at vende den om? Hvad nu hvis du faktisk viste at du var en god og dygtig fotograf, der kunne planlægge hvad det var du ville lave, pakke grejet tag ud og lavede det?

Ofte høre man kommentaren “det var lige noget jeg faldt over”, hvad er det i vejen med at sige “Jeg brugte en uge på at planlægge det jeg skulle lave, og så gik jeg ud og lavede det”. Det virker næsten som “fy”, at sige sådan.

En fotograf som Kim Hansen aka. Landskabs fotografen, han kan ikke rigtigt tillade sig, at sige “Jeg snupper lige en morgen tur, og ser hvad der dukker op”. Han er nød til at tænke over, hvad det er han vil lave, derefter finde tid og sted for at det hele går op i en højere helhed.

Det er det der hedder “en professionel tilgang”, og det er efter min mening meget undervurderet, og mange shoots virker lidt som “nå men vi tager det som det kommer”.

Der skal ikke herske tvivl, der er tale som to lige vigtige discipliner:

 • At kunne tage et godt billed, hvor som helst, når som helst, og med hvilket som helst udstyr. Aka, at vide hvad man laver, og have det på rygraden.

 • At kunne planlægge sit shoot, og sørge for at have det rigtige grej med. Aka at være professionel i sin tilgang til tingene.

I mit 365 projekt, valgte jeg ikke at binde mig til noget specielt, andet end et billede om dagen. Grunden til at jeg gik i gang, det var at jeg ville træne mig selv i at se billeder. Derfor “snupper” jeg heller ikke bare et billede, med Hipstermatic appen, og håber at det virker. Jeg prøver at planlægge have jeg vil, inden jeg trykker på knappen.

Hvornår har du sidst planlagt et shoot, på forhånd besluttet dig for hvad du ville have, købt/lånt eller stjålet det grej du skulle bruge, og så lavet billedet?

Er svaret aldrig, er det på ikke på tide 😉

P.S. dette indlæg er ikke sponsoreret af udstyrs pusherne, der er bange for at mobilen snupper deres marked.

5 kommentarer

 • Det kommer jo meget an på hvad du fotograferer. Som naturfotograf er du nødt til at kombinere begge metoder. Det eneste sikre ved naturen er, at intet er sikkert ved naturen. Har du f.eks. planlagt det perfekte skud af Stevns Klint så sidder du garanteret til moster Odas 80 års fødselsdag i Thy den dag/time hvor alle forudsætninger er til stede.
  Med mindre du har oceaner af tid så vil det som regel være sådan, at du har en grundlæggende plan som du så må improvisere over når du er på stedet. Jeg plejer at have planlagt mit hovedmotiv og så kan det være at vandstanden er for lav, skyerne er korrekte men bevæger sig for lidt, bølgerne er lidt for høje osv, og så må man tilrette planen og få det bedst mulige ud af den situation der er netop nu.

  Samtidig er det vigtigt aldrig at lade sig begrænse af det udstyr man IKKE har. Tænk altid i løsninger med det udstyr du rent faktisk har. Man kan sagtens slå søm i uden en hammer.

  Faktisk så siger ofte “Jeg snupper lige en morgen tur, og ser hvad der dukker op”. Det træner mig i at tage bestik af en situation og få det bedste ud af den. Netop som du selv er inde på med dit 365 projekt. Det er ikke sikkert du kommer hjem med noget, men du har stimuleret dine sanser og lagt en smule mere ballast på ryggraden som du kan bruge på et andet tidspunkt.

  Jeg synes det er en metode der fungerer til naturfotografering, men har meget svært ved at tro at en stockfotograf vil have et store salg hvis han brugte samme fremgangsmåde. Så jeg vil slutte som jeg startede. Det kommer an på hvad du fotograferer.

 • Jeg er sådan set enig med dig, det kommer an på hvad man laver.
  Nej, man kan ikke planlægge sig til alt, som du skriver naturen er en besværlig størrelse. Dog er den “nemmeste” måde at gribe den an på, at man planlægger sit shoot.

  Det kan være tid/sted, høj/lavande, tjekke vejrudsigter mm.. Og ja man kan være uheldig, at det bare ikke lige passer, selv om det hele var planlagt.

  Men igen har man planlagt, så burde der være større sansynlighed for at det lykkedes (Hvis Murpheys lov, ikke træder i kaft).

  Btw. der er intet i vejen med en pludselig fototur, det burde alle tage sig sammen og gøre en gang i mellem 😉

 • Hehe, det er lidt sjovt, for der er både bevidst og ubevidst planlægning. Nu skriver du “Det kan være tid/sted, høj/lavande, tjekke vejrudsigter mm..” og jeg tænker bare – selvfølgelig. Da jeg skrev ovenstående sad jeg og tænkte på hvad jeg planlægger når jeg tager ud i lokalområdet for at fotografere. Jeg tjekker ofte vejrudsigten dagene før, for at vide om jeg skal reservere noget tid til fotografering. Har jeg så valgt en morgentur så har jeg dermed fravalgt en del lokationer og tilvalgt en del andre. Det gør jeg egentlig uden at tænke over det idet jeg kender stederne og ved nogenlunde hvornår på dagen de er anvendelige til naturfotografering. Det er jo selvfølgelig også en slags planlægning.
  Tager jeg derimod til ukendt terræn forholder det sig ganske anderledes. Det magiske øjeblik synes jeg, er de 15 minutter før og efter solopgang og -nedgang. Dvs. 2 x 30 minutter om dagen. Så bruger jeg TPE (http://photoephemeris.com/) for at vide hvor og hvornår solen står op/ned, tjekker på google earth hvor sandsynligheden for det bedste billede vil være og har man tid er det en rigtig god idé at tage derud dagen inden for at vide præcist hvordan der ser ud. Når man kun har en halv time skal så lidt som muligt overlades til tilfældighederne.

  Og skal man nu faktisk til moster Odas 80 års på Thy så tjekker jeg gerne den lokale visit_område.dk hjemmeside (http://www.visitthy.dk/danmark/da-dk/menu/turist/turistforside.htm) for at finde spændende områder og så ellers i gang med TPE og google.

 • Hej Jakob,
  Fin blogpost, som jeg kan tilslutte mig helt. Ligesom jeg er enig i Jespers – specielt hans opfølgende kommentar 🙂

  Jeg kan oplyse, at jeg har opdateret siden med mine relevante planlægningsværktøjer. Se den ved hjælp af linket her:
  http://www.landskabsfotografen.dk/tutorials/planlaeg-din-fotoopgave

  Kunne du overtales til at lave en video præsentation af din lowepro pro trekker 600 aw?
  Jeg er ikke tilfreds med dem Lowepro selv laver.

  PS: Tillykke med det nye hjemmeside design.