“Jeg har bare lyst til at tage mit kamera og gå, bare gå!”. Det var hvad jeg skrev til min ven Nicolai i dag. Det gjorde jeg så ….

….godt nok så var det planlagt med klubben, for over en måned siden, men jeg kom ud 🙂

Så idag, blev portrætterne pakket væk, og jeg skulle lege med det nye manfrotto stativ, samt et Infrarødt filter, som jeg har til mit Cokin filtersæt.

Skal man lave “rigtigt” infrarøde billeder, så bør man såvidt jeg kan læse mig til. Slagte et gammelt kamera, og få fjernet det filter der sidder lige foran sensoren.  Men har man ikke lige et kamera, så er et infrarødt filter, et sted man kan starte.

Et IR filter, er temmeligt pebret i prisen, men er man heldig, så kan man finde et tilbud en gang i mellem. Dog er det oftest ude over landets grænser, da der ikke er mange forhandlere, der har det i Danmark.

Det infrarøde filter, lukker kun alt det infrarøde lys ind, og da der sidder et filter over sensoren der fjerner alt det infrarøde lys. Er det første resultat man møder et meget, meget mørkt billede, så skal man have noget ud af det, så er fremgangsmåde følgenden:

 1. Placer dit kamera på et solidt stativ
 2. Sæt alt på manuelt, Fokus, blænde, lukkertid ALT!
 3. Komponer og fokuser på det ønskede objekt. Nå filteret er på, kan du intet se i søgeren.
 4. Sæt filteret på
 5. Skyd billedet (Brug kabel release eller timer)
 6. Se billedet juster lukkertid (forvent 8-10+ sek).

Gentag 5+6 ind til at du har et billedet der kan bruges.

Det billede du få ud af det der sådan her ud:

Det er hvad man vil kalde rødt, MEGET rødt. Første gang jeg tog et billede, der følte jeg min rimeligt snyt, for jeg havde forventet sort/hvide billeder, med lækre kontraster og nuancer, det tror jeg et gældende for mange der prøver infrarøde billeder for første gang. Så jeg stormede ud på nettet, for at se hvor jeg havde feljet. Det var i post produktionen!

Men i lightroom, så kan du gøre dette:

 1. Juster evt. eksponeringen
 2. Kør saturation helt i bund, eller som jeg gør, skift til sort/hvid, og juster de røde farvekanal.
 3. Juster Clarity, blacks og kontrast
 4. Juster Curved, med en s-curve (Du gør lys lysere, mørkt mørkere)
 5. Smid evt. vingette og støj på.

Så har du et billede som dette.

Det var lidt mere i den stil, som jeg havde forventet 🙂

På dette billede, der havde jeg placeret filteret i hak nr. 2 i filter holderen. Det gav mig et støvet look, men pas på med det. For er lyset forkert, så kan du intet gøre for at redde det.

Her er et meget godt eksempel på, hvordan man kan se at det er et infrarødt billede. I hullet i hegnet, der er der en grøn busk, den bliver næsten hel hvidt.

På dette billede, der havde jeg en 10 sek. eksponering, og hele tiden, der skød jeg med min flash omme bag rørene. Det gjorde at jeg fik den store kontrast, mellem forgrunden og baggrunden.

Her stod der en blomst på jorden (man kan lige se toppen af den midt for i bunden). Den skød jeg et par gange min flash igennem nedefra. Det gav mig lidt struktur i lyset rundet om røret, ikke særligt meget, men det gav det bare lige “det” ekstra.

Det er godt nok længe siden, at jeg har været på en fototur, hvor der ikke lige skulle snuppes et billede af en person. Det var faktisk helt rart, jeg lavede kun lige det jeg ville, og virkede det ikke, så kunne jeg bare gå videre.

Men jeg skal helt klart ud og lege med det infrarøde filter igen, for jeg er helt newbee på dette område, og jeg ved at man kan lave nogle lækre billeder med det. Koden skal bare lige knækkes helt 🙂