Jeg har her på ferien, leget en del med Snapseed, som jeg fik anbefalet af Andreas Sahl. Efter han havde læst mit “Det blev selvfølgelig en iPad” indlæg 🙂 Det er Nik software, der står bag Snapseed. Nik software er kendt for at lave nogle af de bedste software filtre til billede behandling, bla. Silver Efex Pro, de skulle være “the shit” inden for sort/hvid konvertering. Dog er de desværre rimelig dyre, så da jeg så at Snapseed, kom fra Nik og kun kostede de 30 kr., så røg det direkte ind på iPadden 🙂

Kombinere du en iPad, Appels Camera Connect Kit, med Snapseed. Har du alt du skal bruge til et workflow, der er lige til at tage med på farten. Snapseed kan læse alle de raw filer, som iOS understøtter. Dette kræver dog, at du har aktiveret location (GPS), ellers kan Snapseed ikke tilgå driverne, der gør at man kan se og redigere i rawfilerne.

Nå du åbner Snapseed, så er det meget behjælpeligt, med hvad man skal gøre. Der kommer et overlay frem, der indeholder hjælpe funktioner, det kan altid kaldes frem i det forskellige filtre, hvis man klikker på hjælp.

Nå man er klar til at gå i gang, så kan man enten åbne et eksisterende billede, eller taget et nyt med kameraet på iPadden. Du kan selvfølgelige vælge alle de billeder du har på iPadden, jeg har her valgt en raw fil.

Nå man har valgt et billede, så er det bare om at gå i gang med filtre/fremkaldelse af billedet. Der er flere af de funktioner, som vi kender fra almindelige workflow programmer.

Ydermere, så er der er række filtre, med bla. strukture, rammer mm.

Tune Image er mit første skridt.

Justeringerne er super nemme at håndtere, skal man vælge et filter, så holder man bare en finger på billede, og køre den op eller ned. Så kan man vælge hvilken et filter eller justering man vil lave.

Nå man så har valgt justeringe, så køre man fingeren imod højre eller venstre, for at bestemme styrken. Alt i alt ret nemt.

Nå justeringerne er lavet, så kan man klikke på “Compare” ikonet, og den viser så billede da du åbnede filteret. Så det er let at sammenligne. Du kan så “Undo” den seneste justering, trykke “Apply”, eller “Back”, trykker du “Apply” så er der ingen vej tilbage, så skal hele billedet resettes.

Du kan også bare vælge Auto Correct, og så laver den de fleste justeringer selv, og du har kun to muligheder tilbage.

Nu bekære vi fotografer, jo selvfølgelig billedet i søgeren 😉 Men skulle man få brug for at beskære billedet, så virker “Crop” funktionen ud over alt forventning.

Man kan lave frie beskæringer, eller vælge ud fra en template, så kan man ramme nogle af de populære beskæringer.

Det er mig en gåde, hvorfor man ikke har lagt det sammen med “Straighten & Rotate”, så kunne man klare beskæringer og rotering på samme tid?!

Nå man er på “dashbord”, i mangel på et bedre navn. Så han man altid trykke compare og se udgangs punktet, et eller andet sted, syntes jeg det er lidt ubruligt, men ok det skader ikke.

Under “Selective Adjust”, kan man laver justeringer på små områder. Det gør at man kan komme lidt mere ned i detaljerne, hvis man er kontrol freak, lækker detalje

“Center Fokus” det syntes jeg er ret lækkert, jeg laver et fokus punkt, og så kan jeg vælge nogle forskellige “styles”, og derefter justere man hvor langt ude, den skal begynde at falde af.

Der syntes ikke at blive lavet et program, eller en app hvor man ikke kan lave rammer. Personligt så syntes jeg at det er spild af udvikler tid, da jeg ikke rigtigt kan se hvorfor jeg skulle smide en samme, om et billede. Men det er jo en smagsag, og det må være populært, ellers havde de vel ikke lavet det.

Igen har de gjort det nemt, så du kan gøre det lækkert. Du kan vælde forskellige styles, og justere bredden og offsettet på rammen. Jeg valgte at undo det igen 😉

Et af de mere interssante områder det er filtrene, der er mange, for ikke at sige rigtig mange muligheder. Det er umuligt at kommer igennem dem alle, så jeg er bare i “Grunge”. Igen kan man vælge forskellige texture (mønstre), og derefter justere farver, samt hvor tydelig texturen er. Gider man ikke rode med filterne selv, så kan man bare vælge et random.

Der er mange muligheder i de tre filter typer vintage, Drama og Grunge.

Det sort/hvide filter, det er mere mig. Her kan man justere Brightness, contrast og støj indeviduelt. Man kan også vælge nogle presatte styles, der tager udgangspunkt i den justering, man har her og nu.

Som enhver velopdraget app, så kan man dele billedet til slut, meeen hvor er Twitter og Google+???

Man skal huske at gemme billedet, ellers forsvinder det nå man lukker appen ned!

Alt i alt, så går SnapSeed ind under kategorien brugbare apps. Jeg kan kun anbefale det, for nå man først har det, så har man ikke brug for andre apps til at rode med billeder med (næsten;)).

Der er nogle ting der godt kunne blive bedre:

  1. Jeg ville gerne kunne fjerne et justerings lag onthe fly, så hvis jeg besluttede mig for at det ikke skulle være sort/hvidt, så kunne jeg slette det lag 3 justeringer senere.
  2. Jeg ville gerne kunne gemme justeringer, så jeg kunne smide dem på andre billeder efterfølgende. Gerne en bulk handling, det kunne være fedt.
  3. Der måtte godt være en skarpheds justering.

Det vil nok aldrig kunne erstatte min maskine derhjemme, men jeg kan uden tvivl komme ret langt, hvis jeg bare lige er ude og en ven spørg om jeg lige kan snuppe et billede 🙂

Jeg håber seriøst, de laver en android udgave også, for de må ikke snydes for SnapSeed!

Appen er kun testet på iPad, da jeg ikke kan se mig selv bruge det på iPhonen.

Tags: , ,

Categorised in:

This post was written by jakob