Jeg har over det seneste år, set flere og flere danske foto blogs, dukke op på engelsk.
Da en af de store danske fotobloggere Michael Bang, her i sommeren, relancerede sit site. Havde han lavet en engelsk sproget udgave af sin blog, ja han har en dansk udgave, men tror kun det er et spørgsmål om tid…

Egentlig så kom det ikke som den store overrakelse, for det er jo nemmere at nå bredt ud, hvis man skriver og snakker på engelsk, og det er jo det de fleste bloggere ønsker 🙂

Det er ikke for at lange ud efter nogle, men jeg kan da ikke andet, end at syntes det er lidt ærgeligt, at man opbygger en blog, med dertilhørende læsere. Bare for at dreje nøgle om, det er set før (du ved hvem du er!!), og det er nok ikke sidste gang, det sker.

Men anyways, tilbage til emnet.

Jeg har ingen problemer, med at læse og forstå engelsk. Dog syntes jeg at det er ærgeligt, at det ikke er ordentlig information på dansk.

Jeg ved godt, at det er op til den enkelte. Men hvad syntes i, skal vi har i Danmark blogge på engelsk eller dansk?

Er der overhovedet, et markede for danske blogs?

Vil i ikke gerne dele denne side, da jeg godt kunne tænke mig rigtig mange svar på dette spørgsmål 🙂

13 kommentarer

 • Meget aktuelt emne, Jakob 😉
  Det er jo klart, at man som prof. fotograf ikke får så meget streetcredit fra det store udland ved at blogge på dansk, så jeg kan da sagtens forstå mr. Bang. Han burde bare holde sig til en enkelt blog og vælge side. Der er nok nogle, der er skuffede over at den danske del sjældent bliver opdateret.

  Som amatør/semi-pro, der har familien Danmark som kunder kan jeg ikke se argumentet. Hvis familien Jensen skal bruge en fotograf gider de jo ikke en engelsk hjemmeside ….

  Da jeg endnu ikke har brug for rygklap fra David Hobby eller Joe McNally fortsætter jeg nok med at blogge på dansk 😉

  • De måtte da gerne give mig et skulerklap, men så skulle det være for min indsats herhjemme 😉
   Men ellers så vil jeg give dig ret, dog mener jeg godt at man kan sprede sine vinger ud, på andre måder. Men jo, det er nemmere hele vejen på engelsk 🙂

 • Interessant emne. Nu har jeg en blog omend det er noget tid siden sidst jeg fik opdateret den. Jeg valgte at starte ud med engelsk, men droppede det, da jeg mest bevæger mig på danske fora.
  Dansk gør det nemmere for mig selv og de læsere der trods alt er. Kunne se at de besøgende hang meget sammen med div. Forums. Derfor valgte jeg dk.

  Da jeg skød med pentax kom 80% fra uk, da jeg brugte meget tid på engelske forums. Så jeg vil mene de to ting hænger meget sammen.

 • Jeg mere, at hvis man kar et .dk domæne og er fotograf og ikke regner med at skulle igang med den store internationale karriere, så skriver man på dansk. Hvis man derimod er en stor kanon, eller tror man er det, og stadig har et .dk domæne så skariver man stadig på dansk, men har tilføjet den mulighed at brugeren/læseren kan vælge sprog (alt andet synes jeg er til grin). Ligesom store internationale firmaer, har deres websites på forskellige sprog. 🙂
  Håber det er svar nok på dit spørgsmål. 🙂

 • Hej Jakob (og Anders),
  Spændende emne! Og noget der, naturligvis, har ligget mig meget på sinde de sidste mange måneder op til min re-lancering. Jeg skal prøve at svare kort… Og samtidigt gøre mit bedste for ikke at lyde arrogant eller ligeglad med de danske læsere – for jeg er bestemt ingen af delene, og valget om at skrive på engelsk har ikke været nemt.

  Grunden til at jeg har valgt at blogge på engelsk i forbindelse med re-lanceringen af min blog er egentlig meget simpel. Flere potentielle læsere. Længere er den sådan set ikke. Danmark er et miniput-land når det kommer til antallet af fotografer, sammenlignet med lande som Tyskland, Frankrig, England og USA.

  Siden jeg er begyndt at skrive på engelsk er det væltet ind med nye læsere, og jeg har allerede startet samarbejde med flere udenlandske fotografer. Se, DET er for mig utroligt spændende. 🙂

  Hvorfor så som dansker skrive på dansk når vi nu kan skrive på engelsk (sådan da)? Tja… Primært skal man skrive på dansk fordi man nyder det, og ikke fordi man tror man kan tjene penge på det, eller skabe gode forbindelse i udlandet.

  Uden at lægge hele mit regnskab op, så kan jeg da sagtens afsløre, at jeg bestemt ikke bliver millionær at at skrive på min blog. Regner man timelønnen ud, så er den latterlig lille, og langt under mindstelønnen. Isoleret set tjener jeg faktisk ikke én eneste øre på min blog, da den er reklamefri. Jeg tjener penge på mine workshops, hvilket ikke kan komme som en overraskelse, men mine workshops kræver jo ekstra arbejde, og det er ikke penge der bare kommer væltende ind på kontoen fordi jeg skriver et blogindlæg eller to.

  Men jeg NYDER at skrive på dansk. Danmark er min hjemmebane, og dansk mit modersmål. Når jeg skriver på dansk, så skriver jeg for mit hjemmepublikum, og det er bare det bedste! Det kan ingen engelsk blog ændre på. 🙂

  Det er korrekt at min danske del af bloggen er blevet opdateret “sjældent” (1 – 2 gange i ugen, som i forhold til mange andre blogs vel egentligt er ok?) siden lanceringen af min blog, men det blev der faktisk lavet om på i går, da jeg annoncerede, at de daglige indlæg er tilbage. Jeg mener, modsat dig Anders, at det giver ganske god mening at køre på begge sprog – så længe man er lige seriøs på begge platforme. Det er det jeg nu har sat mig for at være.

  Om jeg fortsætter i al evighed, eller om jeg pludseligt “drejer nøglen om”, vil kun tiden vise. At drive en blog (især på to sprog) med daglige opdateringer kræver rigtig meget tid og energi. Jeg går ud fra at det er Nicolai Brix du henviser til i ovennævnte, men jeg har faktisk stor forståelse for hans prioritet. Jeg har selv tvillinger på vej, og om jeg har tiden til min forretning hvor jeg skyder billeder (og tjener mine penge), workshops, Photomeetup Copenhagen OG min blog kan jeg af gode grunde ikke vide endnu. Jeg håber det da!

  Én ting er dog sikkert! Jeg bliver ved så længe jeg synes det er sjovt, men ikke ét sekund længere. 🙂

  Håber det gav bare en smule input til dit indlæg.

  I øvrigt tak for en god blog. Jeg følger den ind i mellem. 🙂

  Bedste hilsner,

  //Michael Bang

  • Hej Michael
   Jeg var faktisk lidt spændt på om du ville kommentere, nå der nu lige bliver langet ud efter dig 😉

   Men for at tage det sidste først, jo det er selvfølgelig Brix. Selv om at han er en god ven, og jeg altid kan ringe til ham og få alle de tips og tricks jeg ønsker mig, så nød jeg at læse hans blog.

   Som far til to knægte + halvanden teenager ekstra, så er jeg udemærket klar over, at børn tager tid. Men de er vigtigst, og må om nødvendigt måtte bloggen lide døden 🙂

   Men man kan tage en fotograf/blogger/”og alt muligt andet”, som Chris Marquardt. Han er tysker, og vedligeholder både hans blog og podcasts på tysk, og engelsk. Men det er også hans levebrød, så han kan give sig tiden til det.

   Jeg kan som sagt, sagtens se hvorfor du vælger at begynde at blogge på engelsk, der er som sagt flere fisk i et stort hav, end i en lille dam. Jeg har mere end engang siddet, med en forretnings idé, bare for at konkludere, at den kunne leve i udlandet, men ikke i dk.

   Alligevel, så syntes jeg det er ærgeligt, at danske bloggeren forsvinder, eller bare stopper, for det er efter min mening, med til at Danmark bliver mindre.

   Det skal lige siges, at jeg ikke forventer, nogle bliver ved og atter ved med at blogge. Alting til sin tid, og gider man ikke mere, eller gør man det halvhjertet, så skal man også lukke den.

   Men hellere et eller to helhjertede indlæg om ugen, end et hver dag, der bare er et video klip, eller et link til en anden blog!

   Ja timens lønnen er lav, men der er andre foredele, men det kan vi tage en anden dag 🙂

   Men noget helt andet, tillykke med de kommende tvillinger, børn er hårdt arbejde, men det hele værd 😉

   Tak for svaret, og du er altid velkommen på min blog 😉

 • For mig er det indholdet og ikke sproget der tæller. Når det så er sagt så er den eneste engelsksprogede danske blog jeg har fulgt vist Uri Golmans blog. Den er dog på et .com domæne og opdateres desværre ikke mere. Uri formulerer sig meget flydende og levende på engelsk og det er for mig nok forudsætningen for at jeg gider følge en blog – at man kan mærke personen bag og at sproget ikke er en hindring for indholdet. Hvis man ikke kan formulere det man vil, men nogle gange må nøjes med det man kan, så vil det skinne igennem på indholdet.
  Desuden synes jeg nok, at man som amatørfotograf skal have en fotografisk aktionsradius over 100 km fra sin bopæl før det ikke virker lidt latterligt at skrive på andet end sit modersmål.

 • Svaret er for dig simpelt! Du skal blogge på DANSK!
  Jeg havde i en periode min Page på Facebook på engelsk af den årsag jeg tidligere har boet i USA og ville sikre at dem jeg kendte havde mulighed for at holde øje med mig..
  Dog indså jeg efter en periode at 95% af de besøgende var danskere.. (nu var de sidste 5% jo ikke 10.000 mennesker eller alle sammen fra USA for den sags skyld) Så jeg valgte at for at fastholde det publikum der gad besøge mig på Page og Blog så blev det hele på dansk!

  Jeg kan godt se at hvis man som Fx. Hr. Bang begynder en række samarbejder eller jobs for folk med andre sprog at så kan det for netværksmæssige fordele og generelt sine egne muligheder for at vokse og tjene penge som vi alle gerne vil, være en klar fordel at skrive på engelsk.

  I sidste ende er det noget man skal gøre op med sig selv her og nu.. og så kan man ha et standpunkt til man får et nyt… Who knows.. Hvis du om 6 måneder udstationeres 2 år i New York og derovre skaber endnu et netværk, men stadig har familie og venner i DK? Ville bloggen så kun være dansk?

  Anyhow, med respekt for dit arbejde, så mener jeg ikke at du har behov for på nuværende tidspunkt at strække dig udover danmarks grænser 🙂

  Ang. Brix, så er det synd han ikke holdt bloggen kørende.. Især fordi han stoppede midt i noget at det mest spændende… Voksende forretning og fokus skift fra still til Video!
  Håber ikke det sker for Bang..

  En anden ting jeg synes der også kan være sjov at diskuttere er behovet for en hjemmeside, hvis flest besøgende alligevel kun kommer på din blog.. 🙂 Hvorfor så ha en side med 10,15 billeder og en “about me” 🙂 Se fx. hvad Mark Vesterskov har gjort.. indset at folk besøger hans blog og fokuseret på den.. 🙂

  To summerize: SKRIV FORTSAT PÅ DANSK! 😀

  • Lige for at gøre en ting helt klar, det er ikke og har aldrig været min plan, at blogge på engelsk. Diskutionen skulle opfattes på et mere abstrakt niveau, da det er en tendens jeg ser mere og mere i Danmark 🙂
   Skulle jeg udstationeres i f.eks. England eller USA, og ville jeg blogge på engelsk. Så ville det nok ske på et .com ol.. Og nok på et helt nyt site, for havde jeg et .dk, og ville skaffe under den vej, så ville de fleste nok bare kigge på domænet, og tænke “hvor f….n er det henne??” 😉

   Den diskution, om side vs. blog, den vil jeg meget gerne tage, men det må blive i en anden tråd, evt. på http://www.danishland.dk/blog 😉

 • HejJeg syntes helt klart det skal være på dansk, vil man det engelske findes der rigtig meget information på nettet, så derfor nyder jeg at finde noget på dansk om de ting der interesserer mig