Da jeg ikke har råd til den store lækre tele på en 4oomm, så har jeg længe kigget på en Nikon TC-20E III Teleconverter.

Dog er den ikke lige til at få fat på, da der ikke bliver lavet så mange af dem, og der er en kæmpe venteliste i Danmark. Men nu blev det min tur til at komme igennem ventelisten 🙂

Den kom ind af døren i starten af denne uge, og med et stort byggeri i gang, så det er naturligvs begrænset, hvor meget jeg har prøve et den endnu.

Men lidt har jeg fået prøvet dem, dog er dette ikke en anmeldelse, den kommer en anden dag 😉

Til dem der ikke ved, hvad en teleconverter er, så er det en lille “dims” man smider imellem sit kamera og objektivet. Et 2x  fordobler så ens brændvidde, dvs. et 70-200 bliver så et til 140-400, så man få altså en længere række vidde, for en billig penge 😉

Dog er alt ikke lutter lagkage, for den fordobler også ens blænetal, så dit lækre f/2.8 bliver til f/5.6, med andre ord, så bliver dit objektiv mindre lysstærkt. Dog mener jeg at det er prisen værd, skal man ud og have et “rigtigt” 400 mm, med blænde f/2.8 eller deromkring, så koster det også ca. 50k :s

Førstehåndsindtrykket: Det er en underlig størrelse, den er lille og så rasler den, nå den ikke er monteret. Det er blænde styren (ved ikke hvad den heddder), den sidder løst for at kunne blive styret af kameraet.

Da det er mit 70-200 den er købt til, så røg den direkte derpå, for det skulle jo prøves også selv om der var sort uden for 😉

På den korte afstand, altså ved objektives nærgrænse, der syntes jeg at den fokustere lidt langsomt, dog skal jeg lige have lavet en måling med og uden converter.

Der har været meget postyr omkring telekonvertere og skarphed, især forgængeren til denne, den var ikke super skarp. Faktisk så har man anbefalet kenko i lang tid, frem for Nikons egen. Meeen den nye 2x TC-20E III, har taget sig sammen og bevare skarpheden.

Jeg smed den på mit Nikon 105mm f/2.8, og det var rimeligt lækkert, godt nok endte jeg på f/6, men nøj det var lækkert at komme så tæt på 🙂

Den kvikke elev, opdagede nok at f/6 ikke er det dobbelte af f/2.8. Men på et 105 mm. kan man ikke bruge f/2.8 ved en nær grænse på under 30 cm, der blænder den automatisk ned.

Men igen, dette er ikke en anmeldelse, men første hånds indtrykket. Så de næste par uger, der vil jeg gå ud og prøve den og så vender jeg stærkt tilbage :p

4 kommentarer

 • Hej Jakob. Glæder mig til at læse anmeldelsen. Hvor længe måtte du vente på telekonverteren?

 • Hey Dan der er desværre 6 mdr + på dem pt. Jeg snakkede med forhandlere og han fortalte at der kun kommer 5 stk. til landet om måneden :s

 • Bare for at rette dig. En 70-200mm bliver ikke til en 140-400mm med denne conveter.. Den fordobler den effektive brændvide uden at øge nærgrænsen. Så din 70-200. Heder. 70-400mm

  • Hej Frank
   Jeg har lige teste efter.

   Nærgrænsen på 1.4m, den bliver ikke ændret (det mener jeg heller ikke at jeg har skrevet).

   Min brændvidde bliver 140mm, jeg har lige testet efter, jeg kommer både tættere på, samt exits skriver 140mm.

   Konklutionen må være det bliver til et 140-400, nå jeg bruger telekonverteren.

   Men du må meget gerne uddybe din opfattelse, af hvorfor den ikke skulle gange de 70 mm med 2, da telekonverteren efter min opfattelse ikke ved om brændvidden er 70 eller 200 mm. og derved fordobler brændvidden hvergang.