Ok, det var sku da lidt af en klikbait overskrift, og så alligevel ikke. Jeg blev for nogen tid siden anbefalet at læse en bog om improvisation, og der blev jeg introduceret til “Ja og ..” tanken.

Det var en “Game changer” for min måde at tænke på for at bruge et moderne forretnings begreb.

“Ja og ..”

I sin enkelthed bruger improvisatorer “Ja og ..” til at bygge videre på det partneren sagde, når de udføre en improvisations sketch. De gør hvad de kan, for at holde holde sketchen kørende sålænge de kan.

Deres formål er at tale deres medspiller op, frem for at banke dem ned og vinde samtalen.

Det kan godt være lidt modstridende den måde som vi idag snakker på nettet, hvor det tit handler om at “få ret” eller at få det sidste ord. Derudover bliver der nogle gange brugt meget farverige tillægsord, fordi modparten har en anden holdning end en selv.

Det hele bliver bare lidt sjovere

Efter jeg havde læst bogen “Improv for Actors” af Dan Diggles som den hedder, stod der klart for mig, at her var der noget jeg kunne bruge. Egentlig var det for at blive bedre til at tale med folk at jeg læste den. Men ved at tænke lidt mere i “Ja og ..” tankegangen kunne jeg få det meget sjovere og en mindre negativt tankestrøm.

Det lyder vanvittigt basalt men som vi kender det “Mere vil have mere”. Når jeg bruger det meste af min tid på at være en “Sur gammel mand”, var det også det jeg fik retur og det kvitterede jeg med at blive mere sur..

Taler jeg derimod folk op få jeg det samme tilbage. Det var også noget af det jeg lærte af bryllupsfotograf Frøydis Geithus.

Faktisk var der noget af det første jeg oplevede, da jeg førstegang havde hende på tomandshånd. Hele hendes tilgang til det jeg sagde var “fedt og så kan man..” eller “ja film er fedt, det et..”. Det gjorde det super nemt at have en produktiv samtal med hende, hvor vi kom vidt omkring.

Ikke alt er enhjørninger og regnbuer

Nu skal jeg passe på med at fremstå som en super positiv mand hele tiden, da slet ikke hvis du spørger mine hjemmeboende teenager.. Folk der kender mig godt, vil også kunne nikke genkendende til at jeg kan banke hovedet ned i bordet i bar frustration.

Derudover “Al ting til sin tid” som man siger, nogle gange skal man bare kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl.

Vi kender også alle historien om “Kejserens nye klæder” og vi skal heller ikke være bange for “keeper it real” bare sig det pænt. Bare gem “STOP FOR HELVEDE!!” til der er en der er ved at rende ud foran en lastbil.

Det er heldigvis ikke altid det er tilfældet. Langt de fleste situationer kan afvæbnes ved at holde positiv dialogen kørende.

Det handler ikke altid om at få ret

Engang arbejde jeg samme med en der fortalte mig : “Jeg vinder altid mine diskutioner”, hvortil jeg stille tænkte “Men behøver du at diskutere alt?”.

Jeg er helt med på, at jeg selv gerne vil have det sidste ord. Når det så er sagt har det ændret sig en del de sidste år.

For det første jo mere jeg lære om f.eks. Fotografi jo mere jeg lære , jo mere finder jeg ud af, at jeg ikke ved. Mange ting er 100% relative når det kommer til fotografi. Hvad er f.eks. en korrekt eksponering? Hvad er er portræt?

Der er bogstaveligt talt skrevet bøger om det. Ja faktisk har jeg selv skrevet en for nogle år siden. Det jeg skrev (og stadig skriver her på bloggen) er ikke forkert, det dækker bare ikke alt og alle aspekter.

For det andet er det blevet mere vigtigt for mig at deltage i en samtale end at vinde den. Det kan jo reelt godt være mig der sidder fast i en opfattelse af noget som ikke er mere.

Jojo, hvis der er direkte forkert (bevist af fysikken), er jeg frisk på en diskussion og bringer gerne beviserne på bordet.

Associationsleg som sparring og idé værktøj

I folkeskolen lærte jeg om associationslegen og den er om noget i familie med “Ja og ..”.

Kender du den ikke, går den ud på at jeg siger noget og så siger du det du tænker på, som resultat af det jeg sagde. Det er nok det simpleste kreative værktøj det er. Legen kan være også skide skæg.

Jeg kan f.eks. sige “orange” og så svare du “appelsin“ og sådan fortsætter vi…. Pludselig har du bygget en idé om en model shoot op i en appelsin plantage nede i Spanien.. Jeg tænker at det lyder bedre end en æbleplantage på Falster, men det kunne det lige så godt ha været. Summa summaum er at der kan komme noget interessant og et projekt ud af det.

Jaja, der sidder helt sikkert en eller fem af mine venner derude og er pisse træt af mig, når jeg går i GIF associations mode. Det vil sige hvergang de skriver noget, sender jeg en relevant GIF tilbageimprovisation. Jo, den kan jeg holde kørende meeeeget længe 😉

“Ja og ..” ved en portræt session

Det er også et super værktøj når man tager portrætter. Det gør det nem at lære folk at kende, og starte en dialog med dem. Jeg bruger det tit, måske ikke lige “Ja og så sagde…” men jeg tænker du forstår konceptet. De siger noget og du bygger oven på det med et smil på læben og en positiv bemærkning.

Opsummering

Prøv “Ja og ..” næste gang du ser noget, du mener er latterligt og forkert, eller måske bare kunne være bedre. Giv dig selv lov til at være en jubelidiot og tage fejl engang imellem.

Ja og nu er bolden hos dig

Tænker du over at holde det positivt eller er du mere “Jeg siger tingene som, jeg ser dem!”