Så blev det den 24 December endnu en gang, og igen i år så har jeg haft en aktiv December, der kulminerede i julegave indkøb igår den 23, samt vi traditionen tro satte grød op på loftet til nissen hos farmor og farfar. Udover det, så jeg ellers faret rundt, fra det ene jule arrangement til det andet.. En af de ting jeg vil huske December for, er DR2 voksen julekalender: “Hjælp det er Jul”, det kan klart anbefales. Så kan man nemlig sidde og små grine over, hvor fjollet det hele egentlig er 😉

Men men men, i aften der skal vi jo huske at tage billeder, og her bruger jeg selv en af følgende metoder:

Remote flash

En remote flash, der skyder op i loftet, og reflektere en masse lys ned igen. Det giver gode detaljer og du få det hele med, og ønsker man mere “hygge”, så kan du selv fifle med hvidbalancen bagefter, for at gøre det lidt varmere 🙂 

Flash med CTO filter som fill flash

En flash på kameraet, med et CTO filter (Orange), der sørger for at lyset bliver hyggeligt og stemnings fuldt, samt der er en god detalje grad.

Kør gerne i manuelt mode på kameraet og flashen, så kan du sætte lukkeren til en lidt langsommere lukkertid, flashen den vil alligevel fryse motivet, så det vil stå skarpt.

Bruger du TTL eller ligende, så se om du kan under eksponere billedet, med et stop eller to, så få du en bedre virkning.

Jeg beklager modellen, men jeg havde ikke lige nogle frivillige 😉

Lav blændetal  aka. Den hurtige og lækre .. Men også den risikable

Vil man have de lækre, sprøde billeder, der oser af stemning. Ja, så er der næsten kun en vej frem, det er et hurtigt objektiv, med et lavt blændetal f/1.4, f/1.8 eller der omkring.

Så er det ellers bare om at smide ISO’en op på den højest acceptable værdi, og fyre løs. Husk at du bør have en lukkertid på min 1/100, gerne /125, for at være sikker på ikke at få slørede billeder.

Skyder du i blændepriotet (Aperture mode), så kan du med fordel bruge Auto ISO. Men husk for din egen skyld, at sætte en max værdi i ISO’en. På den måde kommer den, f.eks. kun op på ISO 2000, da du allerede ved, at det er max ISO, hvis du vil have en fornuftig detalje grad ud. Ellers risikere du bare, at den blæser helt op i HI1, og så kan du arkivere alle dine billeder lodret i morgen tidening.

Husk også, ikke at gå for tæt på, bruger du et lavt blændetal, så arbejder du med lav dybdeskarphed, og der kan hurtigt ryge et øje.

Er der andre forslag, så er de meget velkommende!

Men anyways, god jul 🙂

3 kommentarer

  • God jul til dig og din familie, Jakob 🙂 Jeg glæder mig til dine indlæg i 2012 – de plejer jo at være meget lærerige ….

  • Glædelig Jul min gode ven.. Tak for endnu et år med god blogging og gode tips og tricks.. du og dine nærmeste ønskes en glædelig jul!! Mange hilsner fra Fyn.. 🙂

  • Takker begge to, og iligemåde 🙂