For lidt tids siden på foto101.dk, der blev dette billede postet. Det blev postet af Leif Jensen, som er et medlem i den fotoklub, hvor jeg slå mine folder, en gang om ugen.

Teksten til billedet hed: “Faldt over dette motiv, ved et besøg i Sony huset i Berlin, Camera Nikon D3X”

Jeg var hurtigt ude:

“Hey Leif

Alle bannerne, de er desværre med til at pille billedet lidt fra hinanden, generelt så er det lidt rodet 🙁

I den øverste højre del af, glasset, der er der et godt spil imellem vinduerne og loftet (tror jeg det er). Havde du smide en 200 mm på, og gået tættere på det. Så tror jeg der havde været et lækkert mønster, der kunne leges med.”

Leif kommenterede aldrig tilbage…..

Men i onsdags, så kom vi til at snakke om billedet, og jeg holdt på min kritik, og syntes mest af alt det lignede et snapshot.

Men det var lige en ting Leif måske bude have skrevet i teksten, han havde taget billedet på denne måde. Fordi han var blevet betaget af bygningen, men samtidigt så syntes han, at reklamerne popper frem alle steder, og ødelægger vores “udsigt”, om det er på nettet, i blade eller på gade plan, kort sagt der er reklamer over alt.

I min verden, der var det stadig, et trist komponeret billede, og jeg havde måske nok valgt et anden vinkel. Men historien var jo god nok, for vi bliver virkelig druknet i reklamer. En eller anden dag, så kigger vi på en “god røv” og vupti, så sidder der lige en reklame for støddæmpere (tænk lidt over den).

De næste par minutter, der snakkede vi videre om billedet, og jo mere jeg tænkte over det. Så bevægede billedet sig fra at være et snapshot, til en eller anden form for kunst, med et budskab. Det er en lidt fascinerende tanke, at en lille bitte forklaring, kan gøre så meget for et billede.

Dette billede, er fra politikkens hus, da der var udstilling sidste gang, det forestiller en kvinde der råber i protest efter valget i Iran 2009. Billedet i sig selv er fint, men så er der vel ikke mere i det?! Men kobler man historen på, så har man pludselig et billede med betydning, der kan vinde en pris.

Moralen må være: Har du et budskab med billedet, så skal det enten være klokke klart, eller man bliver nød til at give beskueren en ledetråd, billeder kan ikke altid gøre det alene.

Husk på at største delen, af brugerne på et forum, de vil tænkte teknik, og førstehånds indtryk. Havde billedet hængt på et galleri, under en udstilling, så havde det måske ikke, behøvet en forklaring.

Det der piner mig, det er at jeg er STOR foretaler, for at billeder skal have en betydning, og gerne komme med en historie, et budskab eller en følelse. Og så overser jeg det budskab i Leifes billeder, det gjorde en lille smule ondt, da han fortalte det.

Men billedet gav pludselig mening i mit hovede, dog ville jeg nok stadig have skudt det anderledes 😉

4 kommentarer

  • Ord siger end tusind billeder.

  • Der er tildels noget rigtigt i det du er inde på. Vi kan dog også vende den om og sige at hvis billedet er godt nok så er der ikke behov for at forklarer med ord hvad det fortæller om.
    Det er så bare det at det bliver ekstremt svært, især hvis man kun har et billede at fortælle historien med.