Dem der følger mig på facebook, kan ikke have overset min “lette” begejstring for min nye Samsung 830 512 Gb Solid State Disk, her i onsdags.

I foråret skiftede min Macbook Pro ud, men det nyere model. I den gamle havde jeg en Seagate momentus XT 500GB hybrid harddisk, hvilken jeg var meget tilfreds med. Men med en ny Macbook Pro (super kraftig maskine, latterlig harddisk), følger der kun en 5400 rpm disk med.

Jeg kunne selvfølgelig have opgraderet med det samme, men denne gang ville jeg have en 100% SSD løsning. Da jeg også vil have en 512gb disk, er der noget der koster nogle gryn (4000 kr). Med andre ord, ting tager tid.

For at sige det lige ud, så var jeg ved at blive idiot over min 5400 rpm disk. Alt tog bare 100 gange så lang tid.

Men i weekenden fik jeg endelig taget min beslutning, og disken bestilt. Tirsdag aften fik jeg den, og jeg gjorde klar til at skifte disken ud.

Installation

Selve udskiftningen tog små 5-10 min., derefter gik installationen igang.

Fra jeg trykkede på “installer”, til jeg var klar til at oprette min profil, gik der under 12 min., se det er sjovt 😉

Installationen af programmer, ja det tager tid. Men selv Photoshop, var ret hurtigt overstået.

Lad os se på tallene

Min første tur i Lightroom, var en ren fornøjelse, overordnet var der lidt at en hastighed forbedring.

Inden jeg pillede den gamle disk ud, lavede jeg denne test.

Her til morgen, har jeg lavet en test på min nye disk.

Hvad skal jeg sige?? Tallene taler for sig selv ;))

Konklusion

At arbejde med mange billeder, tager lang tid. Alt jeg kan gøre for at optimere mit workflow, det bliver gjort. Denne gang har det bare taget lang tid.

Jeg er helt enig, 4000 kr. er mange penge, men hånden på hjertet, hvor mange penge bruger vi ikke på alt muligt andet udstyr. Hvis jeg kan skære 1 time af mit arbejde i Lightroom (nej jeg overdriver ikke, ALT loader hurtigere), så er det alle pengene værd!

Husk man kan også få dem i mindre modeller, 512 gb, er bare et magisk tal for mig 🙂 Allerede ved 256 gb modellen, er prisen markant billigere (under halvdelen).

En solid state disk, er bedre end en ny maskine. Jeg har nu en boot tid på ca. 18 sek, og det er boot manageren der tager tiden. Nå jeg bare klapper maskine sammen, så er den kørende på under 3 sekunder, nå jeg skal arbejde videre.

Med andre ord, køb en solid state disk, Samsungs 830 serie, få gode reviews og er til at betale.

4 kommentarer

 • Tak for info.Lyder spændende. Min yngste mener at de SSD har en forholdsmæssig kortere levetid. Har det noget på sig?

  • Jeg mener de første SSD diske der kom på marked, havde nogle udfordringer på det område, men det er jo også nogle år siden efterhånden 😉
   Den har en MTBF på MTBF på 1500000 timer, i følge producenten selv.

   Der er så mange ting der kan påvirke MTBF’en. Men nå det så er sagt, så skifter jeg mine diske ud inden for max. 2 år.

   Jeg har en anden maskine, der har kørt på en i over 1 år og 8 mdr., der har jeg pt. ikke oplevet noget.

   Men nå det så er sagt, så kan jeg ikke give dig et 100% svar, for det er ikke noget jeg har undersøgt.

 • Mener at nutidens SSD’er kan klare omkring 3 år før de begynder at udelukke de områder, som har været skrevet mest på …..
  Jeg kører en kombi, Jakob. En 256GB SSD disk til OS, applikationer, og Lightroom-database, mens raw filerne ligger på en anden 750GB 7200rpm harddisk – ja, jeg har pillet DVD drevet ud af min MacBook Pro 😉

  • Hey Anders.
   Takker for info.

   Det er der efterhånden mange der gør, jeg har også selv leget med tanken omkring at fjerne dvd drevet:)