Til at starte med, så var jeg rimelig skeptisk over for video med DSLR og var liiidt træt at at høre om det, som det nye “det”. Dog har jeg indset at det er kommet for at blive, samt efter at have pillet lidt ved det her og det, så syntes faktisk det er lidt sjovt at lave nogle små ting. Sjov nok til at jeg overvejer et D5000, men ikke sjovt nok til at jeg vil sige D3s 😉

Men nøj hvor er jeg træt af at høre om om det i Podcasts, blogs, nyheder, mm., hvorfor er jeg så det??

Jo, faktisk så røre det mig ikke at de snakker om om det og hvad man kan lave, det syntes jeg som informations-junkie er fedt. Men jeg er så træt af at høre om; “Du skal bare lige købe denne dims til kr. x”. Lige meget hvor jeg høre om det, så vil det koste flere tusinde kr. at lige lave “Det her smarte/lækre tricks”.

Nu ved jeg godt at verden ikke kan køre på regnvand og at der skal penge til, men det virker som om at de “kun” har åbnet op for marked, for at tjene kassen på alle ekstra tingene. For hvis du skal lave noget lækkert, for det er jo ikke nok bare at have et kamera der kan optage video.

Faktisk så leger jeg med med tanken om at låne et kamera, en eller anden billig lydoptager dims. Så jeg kan se hvor billigt man faktisk kan lave noget der er er bare lidt interessant, for det kan ikke være rigtigt at man skal have alt, det ekstra ved siden af 🙂

Jeg vil ikke på nogen måde stå i vejen for fremtiden, eller tale grimt om video med DSLR. Men jeg tror ikke på at video DSLR vil overtage video produktions marked eller du kun vil kunne eksistere som fotograf hvis du ikke kan levere video (fotojournalister undtaget). Det vil være med til at starte en ny generation af multimedia producenter, som kan sprede sig over et lidt større marked, end ren foto eller ren video.

Lige nu ser vi seriøst mange lækre videoer, rigtig lækre,  optaget med DLSR, men der skal heller ikke herske tvivl om at mange af dem bliver skubbet ud af leverandørerne som reklame. De rigtig fede videoer er som reglen heller ikke lavet af en “hr. hvemsomhelst”, det er ofte en eller anden der i forvejen ved hvad de laver.

Nå en mand som Alex Lindsey fra Pixel Corp (medvært på TWIP), som er monster foretaler for Video i DSLR tager på PMA, med et “rigtigt” videokamera. Så syntes jeg det giver en god indikator om at vi måske skal prøve at slå bremsen i og se hvad der sker på marked, med mindre man vil være med på “first mover” bølgen, for ellers er der mange der kommer til at bruge kassen på udstyr som de formodentligt aldrig kommer til at være at bruge korrekt.

Ja ja, jeg ved godt at der lige kom en sur gammel mand op i mig, men faktum er at fordi man er god til at tage billeder, så bliver man ikke god til at skyde video. Det kræver helt andre evner og en anden forståelse af billedet, samt en idé om hvordan man skal lave lyd. Det man skal overveje hvis man vil i den retning, er nok mere om man ikke vil indtager en “instruktør” stilling i stedet, for jeg tror ikke at man bliver supermand på alle områderne.

Og i bund og grund, så er det eneste man kan gøre nu, som man ikke kunne før (med et video kamera), det er at tvinge fotografer til at levere videoklip, sammen med still billeder, hvis de altså vil have et arbejde. Og derved skære i prisen på de de udgifter, f.eks. en redaktion har.

Det er måske fordi det er den sidste dag i påsken, at jeg lige kommer med et surt opstød 😉

7 kommentarer

 • Jeg er jo slet ikke enig. Men det ved du jo 🙂

 • Du har fuldkommen ret i at det ikke er for alle..Bare fordi dit DSLR nu kan skyde video, behøver det jo ikke betyde at du rent faktisk skal bruge det… Du kan jo bare vælge at ignorere det…

  Men du kommer ikke uden om at kvaliteten du får ud af de små kameraer, er fantastisk.. Og hvis du smider nogle penge efter lidt ekstra udstyr så har du pludseligt et værktøj du kan bruge rent professionelt, til en brøkdel af hvad sådan noget normalt koster.

  Men det er stadigt 1. generation, så de har stadigt sine begrænsninger.. Og nej her tænker jeg ikke på autofokus, for sådan noget har man heller ikke på de store dyre prof kameraer.. ihvertfald ikke på den måde de fleste folk kender det.

  Jeg tror grunden til at folk hellere vil skyde video med et dedikeret video kamera, er fordi de ikke har brug for det som et DSLR kan tilbyde. Det er primært for folk som kender til video produktioner i forvejen og ikke til at rende rundt og filme alt muligt med.. Det er til små scener på et par minutter, som så klippes sammen til en færdig produktion. Størstedelen skudt på en eller anden form for stativ.

 • hvis du har en halv time, og er interesseret i at se forskellene mellem DSLR og film, så har zacuto lavet en ret grundig testhttp://www.zacuto.com/shootout

 • Nicolai : Jo tak for opringeningen ;)Jeps, det ved jeg. Havde du givet mig ubetinget ret, så havde det bekymret mig, MEGET 🙂

  Johnnie: Der er ingen tvivl om at de nye DLSR, levere rigtig rigtig god kvalitet, det hverken kan eller vil jeg prøve at overbevise folk om andet. Og jeg mener heller ikke at det skal ud af kameerne igen.

  Jeg vil indrømme at jeg ikke havde skænket autofokus en tanke, da det i min verden er det ikke et problem, jeg tænker mere på alle de omlæggende lydting jeg har set været en udfordring, eller hvis man skal skyde lavt, så mangler man et vippe display, så man ikke skal ligge på maven.

  Jeg kan også se alle fordelene, ved F.eks. en tv-station, f.eks. “nøjes” med at tage en 3-4 D3s ud på en dokumentar opgave, det fylder bla. mindre, de er ikke låst i forhold til stills/video, samt de har bedre mulighed for at have backup kamera med, som ikke fylder en stor kuffert i sig selv.

  Igen dette har ikke med formål at rakke ned på video DLSR (bare fordi jeg ikke selv har et ;)), det er mere hele den der, “jeg skal kunne det her for at overleve, og så må jeg bare smide pengene efter det.” mentalitet. Du kan kæde det lidt sammen med den gang “internettet” rigtigt kom frem, alle skulle lave web, giv pokker i om de lavede et godt stykke arbejde.

  Canon 5D Mark III, mener jeg var det første rigtige kamera der kunne optage video, var knap nok kommet på marked, inden at alt tilbehøret dukkede op. Og inden vi havde set os om, så var det omdrejnings punktet, rigtigt mange steder.

  Men det er jo altid godt med en lille diskussion :p

 • Ehm… det hedder et 5D mark II ;)Og nej, det var faktisk et Nikon DSLR der var det første… kan ikke lige huske modellen, men det var et af de billigere… 5D’eren var bare så meget bedre, at folk glemte alt om Nikon…

  5D’erem kan ikke optage klip længere end 5min (i 1080p), så det er ikke specielt godt til interviews.. Ved ikke hvordan det er med de andre kameraer. Men så vidt jeg ved, så har det vist noget at gøre med fil størrelsen og at sensoren bliver for varm.

  Sjovt at du syntes det er et problem at skærmen ikke kan vippe… Har du ikke samme problem med stills? Men ja du har ret.. det er som sagt 1G, så der er flere ting der kan gøres bedre..

  I bund og grund, kom video delen jo af at de nu havde live view, og så skulle der jo ikke meget til at gøre sådan at man også kunne optage det..
  Også derfor at lyd ikke er så gennemtænkt som det bude være.. Men det skal nok komme.. ellers så kan du altid optage lyden eksternt med feks en Zoom H4N med XLR inputs og så synce den i post.

  Jeg tror at event fotografer, bliver nødt til at i det mindste lære lidt om det, for det er helt sikkert noget som de ville kunne bruge og sælge. Men jeg ville ALDRIG have den samme fotograf til at skyde både stills og video.. Og man skal ikke bare tro at fordi man har udstyret og er en dygtig fotograf, så kan man bare lave video… Der er selvfølgeligt nogle ting som kan bruges, men der er meget nyt der skal læres.. Ihvertfald hvis man vil gøre det interessant for folk.. Nytter ikke meget hvis billederne er flotte, men lyden er elendig, og indholdet er røv kedeligt..

 • II eller III, jeg har mere styr på Nikon 🙂
  Nu du siger det, så kom D90 vidst først, Canon var bare dem man realt snakkede om.

  Nå jeg nævner det med vipbar skærm, så tænker jeg på lave panoreringer, der vil man få brug for en dolly eller ligende. Ved stills kan man jo bare blive liggende på maven 😉

  D3s er ok med på lyd delen, der er bare så mange kabler 🙂

 • Hej med jerHusk nu på hvis i skal bruge mere en to kanaler eller stereo kan man hyre en lyd teknikker med en EFP lyd pakke med 8 kanals optager og digitalt klap træ og en lang boomstang. Der er der at Matrix Film kommer ind i produktionen. Prøv at tjek http://www.matrixfilm.dk eller ring på 4042 6644 og få en lyd snak med Claus Lauritzen ( Ringe på Fyn)