At starte en diskution, om man skal bruge små speedlights eller store flash systemer, det kan være en farlig sag. Men jeg prøver alligevel 😉
Folk der kender mig, ved at jeg stor tilhænger af speedlights, og med de tre jeg har, kan jeg også klare 90% af mine opgaver. Hav lige det i baghovedet, for dette indlæg er IKKE et speedlight hater indlæg!

Et speedlight kit, er også den naturlige udvikling for nystartede fotografer, ofte fordi man starter med en flash (som du allerede har) og så køber man lige en fod, en paraply, og måske en remote trigger, hvis det er nødvendigt, vupti så har man et mobilt studio.

Det er en rigtig god løsning, og du kan komme langt med den. Men før eller siden så skal du “opgradere” lidt, og det er her man skal passe på.

Rigtig mange bruger strobist argumentet; “Det er billigere end et batteri flashsæt”. Det er både meget rigtigt og meget forkert.

Hvad mener jeg???

Jo, et godt strobist kit er en rigtig god “billig” start. Men med mindre du hedder Joe Mcnally og har flashens nok til et flash træ (Man kan kun drømme).

Joe Mcnally speedlight tree

Kommer du før eller siden til at mangle nogle watt.

Hvorfor kan det blive dyrt?

Hvis man tager f.eks. en SB-900, så har den en max. udlading på ca. 50 watt. Men et enkelt Elinchrom Ranger Quadra lampehovede har en max udladning på 400 watt. Med andre ord, Quadra’en er 8 gange kraftigere end en speedlight (men ikke til 8 gange prisen).

Så kort skitseret, hvis jeg husker min matematik korrekt.

Tallene på bordet

Men nok snak se tallene taler for sig selv. Jeg har lavet en lille udregning med 3 speedlights, da det er det jeg har. Typisk så bruger jeg to til hovedlys, og et til kant.

Man kan godt lave det billigere, men jeg har valgt noget, jeg ved kan fås i Danmark.

Et billigt Strobist kit  
Antal   
3SB-700 kr.              2.195,00 kr.               6.585,00
1Cactus V5 kit kr.                  744,00 kr.                   744,00
1Cactus V5 kr.                  544,00 kr.                   544,00
1Triflash hovede kr.                  650,00 kr.                   650,00
   Total kr.               8.523,00

Ofte er virkeligheden dyrere, især hvis man vil have lidt “lækkert”.

Mit Strobist Kit  
Antal   
3SB-900 kr.              3.295,00 kr.               9.885,00
1Pocket Wizard mini TT1 Nikon kr.              1.619,00 kr.               1.619,00
3Pocket Wizard TT5 Nikon kr.              1.735,00 kr.               5.205,00
1Pocket Wizard AC3 zone kontrol kr.                  735,00 kr.                   735,00
1Triflash hovede kr.                  650,00 kr.                   650,00
   Total kr.             18.094,00

Et Elinchrom Quadre Ranger sæt (det er der jeg har erfaringer med)

Flash sæt   
Antal   
1Ranger Quadra RX – Pro Set – S Heads (to hoveder) kr.            15.962,50 kr.             15.962,50
   Total kr.             15.962,50

Det kan hurtigt blive dyrt at vælge det billigste 🙂

Det ene eller det andet?

Før eller siden skal man stoppe og tænke; “Skal jeg købe flash nr. 3/4 eller et “rigtigt” flash sæt?”.

Heldigvis behøver man hverken vælge det ene eller det andet. For du kan fint bruge systemerne sammen.

Med en speedlight, kan du ofte placere flashen alle mulige og umulige steder. Samt du har en meget lille lyskilde, der kan give et strejf af lys, eller en meget lav udladning.

Udover der, så fylder en 2-3 speedlights ikke særligt meget, det er med til at gøre det super mobilt.

Med en stor flash, har du muligheden for at fylde en stor softboks ud, og få lys “nok” til at slås med solen. Du slipper lige ledes for at slæbe 4-8 speedlights med dig på en solskins dag.

Konklusionen

Jeg mener at man kan bruge begge  typer flash sammen, så det er i min bog ikke et valg om enten eller. Men inden du køber dyre triggers, skal du huske, at hver gang du køber en speedlight mere, så skal der en trigger til. Samtidigt bør du overvejer, hvad du regner med at købe næste gang, og om du måske skulle overveje, at købe en større flash, end den speedlight du lige har i hånden nu.

Og ja, jeg står ved den skillevej nu, da jeg endnu en gang fik knækket en flashfod, og måtte “nøjes” med to speedlights, istedet for tre. Derfor dette indlæg, hvor jeg tænker højt 😉

12 kommentarer

 • Godt indlæg i dag, Jakob 🙂
  Der findes også andre og billigere alternativer, om end jeg ikke selv har testet.
  F.eks: http://www.photoflash.dk/studie-flash/batteri-flash/w-serien/menik-w-flash-med-batteri.html

  Er der nogen der erfaringer med disse?

  /Jakob

  • Takker, ja jeg skal lige tilbage i formen igen 😉
   Det er et interessant kit, men jeg kender det ikke. Men jeg kan da høre dem om det er muligt at få et til test.

 • Fint indlæg, med nogle tanker som jeg også gjorde mig sidste sommer, da jeg manglede en ekstra lampe i studiet (jeg havde 2x300watt og 1x600watt), men også manglede en ekstra speedlight når jeg var ude på location.
  Jeg valgte dog at købe et Elinchrom Quadra A-head kit til 14.000kr, da jeg hurtigt syntes at både en ekstra speedlight og en studielampe ville løbe op i pris. Og jeg har ikke fortrudt mit valg. Idag bruger jeg oftest min Qudra til bryllup og location, både fordi det er kraftigt, men også fordi det er hurtigere at sætte op end et speedlight system 🙂

  • Hey Allan
   Jeg har selv kun brugt S-hovederne, da jeg havde adgang til det på en tideligere arbejds plads.

   Er A-hovederne, de ekstra penge værd?

   Da jeg kiggede på A-sættet til jobbet, så sagde sælgeren at S-hovedet var mere stabilt. Men har ikke den fjerneste idé om det bare var slags gas?!

 • Hej Jakob,
  Tak for et glimrende oplæg til diskussion.

  Desværre er det for mig ikke spørgsmål om enten eller men mere både og.

  Speedlights kan noget som studieflash ikke kan og vice versaa

  Fx er har de MEGET forskellige synkroniseringshastigheder…..

  Henrik

  • Hey Henrik
   Det kan jeg kun give dig ret i.

   Studie flashes har desværre langsommere sync hastigheder.

   Dog har en god ven (venter på at han kommer med et indlæg om det), fået Elinchrom Quadre Ranger + Pocketwizard TT5 til Canon + hans ny Canon 1d X, til at synce med over 1/500 sek..

   Det hjælper lidt på det 🙂

 • Hej Jacob
  Ang. sync-tider, så har jeg selv nogle Elinchrom RX-600, som jeg bruger sammen med Pocket Wizard ST-4, TT1, samt AC3, der kan jeg opnå sync-tider på 1/8000. Godt nok taber jeg en smule power på lyset. men det er ikke meget.
  Jeg har et Vagabond Mini batteri, som ikke vejer ret meget mere end 1 l mælk, og der er over 200 skud på fuld power i det. Så jeg har store studio strobes, som er ganske mobil 🙂

  • Hej Kim
   Det lyder interssant.

   Jeg har selv kigget på vagabond mini batteriet, og så evt. En Einstein. Da denne kan styres med PW.

   Hvor længe har du haft det batteri? Og er der som i det gamle (ikke mini), en (voldsomt hurtigt) nedadgående strøm holdbarhed?

 • Jeg købte A-hovederne, da jeg godt ville have den hurtig flash udladning. Jeg ved ikke om jeg reelt har brugt det på mine seneste billeder af en BMX kører.
  Jeg syntes ikke prisforskellen var så stor, men det er rigtig at S-hovederne skulle være mere konstante i hvidbalancen. Det er dog ikke noget jeg har bemærket 🙂

 • Jeg havde også først kig på Einstein. Men kunne ikke rigtig med at der ikke er nogle forhandler i Danmark, så hvis der nu sker noget kan der gå lang tid med en reperation.
  Vagabonden har jeg brugt lidt over 1/2 år og til mit brug er det bare perfekt. Jeg syndtes ikke jeg oplever en dårlig holdbarhed på strømen, tværtimod, så er jeg noget imponeret over de mange skud der er i så lille et batteri 🙂

  • Ja, de kan kun købes i UK, lidt skidt.
   Det lyder godt. Den gamle VagabondII skal lades efter brug, ellers bliver holdbarheden ringere over tid. Men det er formodentligt nogle nye celler 🙂