Er du her stadig?? 🙂 Forleden så havde jeg en lille chat med en unavngiven person, han havde været ude og skyde nogle billeder af en kollegas børn.

Da den ene af de små motiver, havde det med at lukke øjene 99/100 gange, så han måtte over og “slås” med reflektor og naturligt lys.

Efter jeg havde hørt lidt om hvilket udstyr han havde, så mente jeg at det kunne han sagtens klare uden de store problemer.

Jeg fortalte ham, at man kunne skyde op til to f-Stop undereksponeret og så hive dem tilbage i Aperture som han bruger.

Han syntes at kvaliteten blev lidt grynet, så det kunne man ikke rigtigt. Det viste sig så at det var jpg filerne han roede med.

Jeg forklarede ham lidt om RAW (ukomprimeret billed fil), om at RAW filer indeholder 12 bit data (der er kamera der har mere) og en jpg fil max. er 8 bit. Så som udgangspunkt indeholder et raw billede billedet min 50% flere data, som man kan tweake.

Meeen han syntes det der RAW det var alt for avanceret og var ikke lige til at have med at gøre. Man skulle det ene og det andet, selv finde hvid balance og der var så mange undskyldninger.

Da jeg tideligere havde prøvet at overtale ham til at bruge Aperture (hvilket han havde), som workflow program istedet for finder (Stifinder på Mac) og ikke som et billede behandlings program, så skrev jeg til ham “Jamen du vil jo alligevel ikke høre efter hvad jeg siger  ;)”.

Det indvilligede han så i at gøre, bare for en gangs skyld 😉

Jeg fik ham overtalt til at importere billederne i Aperture og kigge på billederne derinde, det krævede god lige en Update fra Apple, men så var han kørende.

Efter at han havde arbejdet lidt med det, så fik jeg en besked tilbage “Fuck, det er smart” (velkommen i klubben ;)).

Med andre ord alt det svære var slet ikke så svært og måske så er hans liv endda blevet lidt nemmere, hvem ved?! 😉

Jeg vil som udgangspunkt anbefale alle der køber et DLSR, med ønske om at bruge det på er seriøst plan. At investere i enten Aperture, Lightroom eller hente Bibble og så ellers skyde i RAW.

Foredelene er klare, er du ikke øvet, og rammer rigtigt hver gang, så skal du bruge RAW formatet. Det kan redde dine skud, eller give dig en hjælpende hånd med på vejen, hvis foreholdene ikke er helt optimal.

Så overskriften taler ikke sandt, RAW er nok mere egnet til begyndere, der vil have mulighed for at pille, rode, rage i sin fil, og få muligheden til at forstå hvordan det hele hænger sammen.

Jeg ved nogle professionelle fotografer, er gået den anden vej, de skyder direkte til jpg. Men det er fordi at de groft sagt ved hvad de laver og få det rigtige i kassen hver gang.

Men tak til mr. X for at komme med sine fortvivlelser,  der endte i en mindre lektion om RAW formatet.

2 kommentarer