Det kan bide dig et sted, du ikke vidste var muligt!!!

Hvad er problemet?

Jeg begyndte her i oktober måned, at bruge Backup Box. Det er det sådan set ikke noget besynderligt besværligt i.

Det betyder også, at jeg er gået i gang med at uploade hele mit billede arkiv til skyen. Der er en lille terabyte data, hvilket er rigtig mange billeder, samt nogle enkelte videoer. Så det et er en process der tager meget, meget lang tid, dog er det noget jeg kan leve med.

Men det der bed mig bag i, det er en fair use regl, som min internet udbyder har. Det er en øvregrænse, på hvor meget man må up/downloade til internettet. Reglen er baseret på et halv trippet regnestykke, der ud fra min max. upload hastighed, på nuværende tidspunkt giver mig lov til at uploade ca. 300 gb. pr. måned.

Med ca. 1 TB billeder i kø, ja så er 300 gb hurtigt brugt. Det resulterede i, at jeg før efterårs ferien blev ringet op af min Internet udbyder.  “Du har overtrådt din fair use kvote!”, “Min hvad for en fisk??”. Efter at jeg har snakket med dem idag, kan jeg se, at der nok ikke er noget at ændre ved det.

Som det ser ud nu, så skal jeg op og betale for en “professionel” line. Det gør at jeg kommer til at betale ca. 500 kr. mere pr. månede, bare for at kunne tage backup af mine filer.

Hvad kan man lære af det?

 • Læs dine betingelser ordentligt!
 • Lad være med at pille upload grænsen af backup softwaren fra.
 • Det vigtigste af alt. Slet filer du ikke skal bruge. Der er ingen grund til at tage backup af noget, du ikke skal bruge.

Hvad skal jeg så gemme?

Jeg gemmer alt, der kunne være interessant at bruge om x tid. Det vil sige, at jeg har en “kasse på hylden” med alle mine raw filer.

Men alt der ikke har en rating i mit arkiv, det bliver slettet. Hvis det ikke har en rating efter første sortering, så er der i min bog ingen grund til at gemme noget, som jeg ikke har tænkt mig at bruge.

Men nå det er sagt, så er det oftest deciderede fejl skud, eller intetsigende skud, der ikke bliver rated.

Konklusionen

Som tingene ser ud lige nu, har jeg valgt at deaktivere min backup ude i byen. Jeg køber to ekstra diske, som jeg kan spejle med min nas. Den ene må bo på kontoret, eller hos mine forældre, og så kan jeg skifte diskene ud en gang om ugen. På den måde kan jeg have sikret mine data, uden at jeg bliver flået af min internet udbyder.

Det lidt komiske er, at kunne jeg ha fået Fiber, havde min upload hastighed været meget større, og derved havde jeg formodentligt ikke overskredet  min Fair use grænse. Men på trods af, at jeg  kan se fiber boksen over på den anden side af vejen, kan jeg ikke få fiber 🙁

4 kommentarer

 • ØV – Det var da satans!
  Så må man hellere lige se hvad der står yousee´s små bogstaver!

 • Solid info, Jakob.
  Efter jeg er røget på CrashPlan+ er det nok bare et spørgsmål om tid før TDC ringer. Min 20/2 linie ligger på 95% upload konstant 😉

 • Jeg var faktisk ved at tjekke udbydere på en hurtigere internetforbindelse den anden dag, og så godt at der ved nogle af dem stod, (med en lidt udtydelig og godt gemt tekst helt i bunden) noget om fair use og så en grænse for for meget data der måtte bruges pr. md.
  Jeg tænkte dog at 200gb lød helt vildt – men kan sagtens se, at med så stor en omgang billeder, så ryger de jo hurtigt.

  Kan du ikke rende ud i nattes mulm og mørke, grave en ledning under vejen – tænk hvilken hastighed du vil kunne opnå med en så kort distance direkte til boksen 🙂

  • Jeg har prøvet, men da jeg havde fået boksen op, stod der et stort skilt inden i den; “Niksen biksen Jakob!!!” 🙁