Normalt befinder jeg mig mest i DSLR verden, men i de næste par uger vil jeg også lege i målsøgerkameraernes  (Rangefinder) verden. Tak til Goecker for at låne mig et kamera 🙂 Hvad er et målsøger kamera?

Søgeren

Til foreskel fra et DSLR, så har et målsøgerkamera intet spejl. Når man kigger igennem søgeren, ser man som et DSLR ikke igennem objektivet, men et lille søgerprisme der sidder i kameraet. Det gør bla. at et målsøgerkamera fylder en del mindre end et DSLR.

Ulempen ved at bruge den lille søger i målsøgerkameraet, det er at den sidder væk fra objektivet. Det betyder at du ikke 100% ved, hvad du få med et billede, ved at kigge igennem søgeren. Det ved du først når, du har taget billedet med andre ord, du skal kende dit kamera. Makro det kan du stort set glemme alt om, da du på ingen måde kan komme tæt nok på motivet samtidigt med at du ikke kan se hvad der faktisk ligger lige foran objektivet.

Fokusering

Fokuseringen foregår også anderledes, man i stedet for at “stille skarpt”, så skal du placere dit motiv i billedet, og så “lægger” du et lille billede over det. Når de to billeder er lige over hinanden bliver billedet skarpt, og så er du klar til at tage billede. Det kræver lidt tilvænning, men man kommer hurtigt efter det. På flere af modellerne bl.a.. Leicas M9, er der kun manuel fokusering til rådighed.

Rent teknisk så foregår det ved, at der sidder et lille spejl der projekterer det lille billede ind i søgeren, og når du justerer fokusringen, lægger den billederne oven på hinanden, og så er billederne i fokus.

 Dette billede er ude af fokus.
 I fokus, bemærk at der kan forekomme nogle linier som stadig er skæve, de vil være ude af fokus.


Dette billede er ude af fokus.
I fokus, bemærk at der kan forekomme nogle linier som stadig er skæve, de vil være ude af fokus.

Søgeren har den fordel, at du kan fokusere ved lavt lys. Forstået på den måde, at kan du se det du vil tage et billede af uden for søgeren, kan du også fokusere på det i søgeren. Det giver dig nogle andre muligheder imod et DSLR hvor du nogle gange kan have svært ved at se igennem søgeren/objektivet.

Størrelsen + spejlet

Grundet det manglende spejl, er kameraet meget mindre end et DSLR, så du slæber dig ikke en pukkel til når du er ude og leget med det.

Men hvad vil det helt præcist sige, at der mangler et spejl?

Det betyder at der ikke er nogen forsinkelse på lukkeren, når du trykket så tager den billedet. Samtidigt så kan du også bruge lidt længere lukkertiden håndholdt, da den lille vibration spejlet ville give, ikke kommer, og kameraet derved ikke kommer med den lille rystelse, der kan sløre billedet en smule. En anden ting man også lige skal vende sig til, er at der jo ikke er et spejl, der lige hopper op og lukker søgeren, så kan du faktisk se hvad det er det tages billeder af.

Samtidigt er kameraet så småt, at det ikke virker skræmmende på folk, derfor er det et godt kamera til street (når du liiiige har fået styr på fokus).

Objektiver

Det gør at man kan hive mange flere objektiver med sig, når man er på farten.

Brændvidde bevæger sig typiske fra 16 mm til 135 mm… Det betyder at der ikke er lange teleobjektiver til dem. Det giver i bund og grund også ret god mening, da søgeren jo ikke forstørrer billedet, som vi kender det fra DSLR verden. Det vil sige at man rent praktisk skal kunne se det man fokusere på, hvis man ikke har kameraet foran øjet. Når man skal tage billeder på en lang brændvidde, kommer der også rammer i søgeren, der viser “så meget får du på 135 mm”, det gør det lidt nemmere at få en ide om hvad man skyder.

Ligeledes skal man lige klø sig lidt i nakken, når man skal under 28 mm, da man der skal bruge en adapter man sætter i flashskoen. Så for at kunne tage et billede med vidvinkel, skal man først fokusere, og derefter komponere billeder ved hjælp af søger nr 2.

Men er det ikke bare mere besvær end gavn??

Jo, det er det nok. Men da der nu ikke er et spejl i kameraet, så betyder det at objektivets bagerste linse, kan komme meget tættere på filmplanet (sensoren). Det er her magien sker, ved at kunne komme så tæt på sensoren skulle man være i stand til at få endnu klare billeder. Ud over det så skulle man rykke det optimale brug af objektivet fra de “normale” f/8-f/11 helt ned til f/4.5 og opefter. Dette skulle både gælde for almindelige objektiver, samt billige objektiver. Dette skyldes ene og alene den korte afstand mellem filmplanet/sensoren og objektivet.

Målsøger kameras styrke, ligger i vidvinkel, og omkring normalt perspektiv, og her skulle de være en del bedre end DSLR huse.

Summa summarum

Der er både foredele og ulemper ved målsøger kamera. Den klare styrke ligger på gadeplan, og i menneskebilleder. Man skal dog være 100% tryg ved kameraet, for du tager det ikke bare lige op af lommen og “snapper” et billede, som man kan med et DSLR fra dag et af.