Endnu en mandag morgen er kommet, og jeg går videre med Pers 10 bud for fotografer.

Jeg har tænkt en del over, om jeg egentlig er enig med Per, for er 50% af fotografiet metode?

Efter mange lange, søvnløse netter, hvor jeg har kastet mig rundt i sengen, har jeg opgivet og giver ham ret.

Når vi starter ud i fotografiet, drejer det dig ofte om, at lære grejet at kende lære teknikerne, og ja bare om at få et nogenlunde godt skud i kassen. Det her er som sådan ren metode, da det er en fremgangsmåde.

Når vi så har fået styr på stumperne, tager vi forstørrelsesglasset frem, for at finde vores personlige stil.

Det er i den periode, hvor vi måske svinger mellem analog film og digitale billeder. Der hvor vi dyrker “rigtig” fotografi og det nye onde, sjælsugende, digitale fotografi, er noget vi forlader med den rituelle afbrænding af SD kort og kortlæseren.

Nu er vi rigtige fotografer!. Full disclamer, jeg kunne ikke gå all in analog, derfor købte jeg et Leica M10, det sætter bare farten ned.

En kedelig tirsdag eftermiddag, sidder jeg så og hører en fyr nok lidt yngre end mig sige: “I just startet shooting analog, it makes me a better photographer”, der blev helt stille, hvortil vores mentor (der har skudt analog i 60 år) kvitterede med “Why the h…, would you do that it’s’s not about the media, but the image. Focus on the image not the media”.

Det var den dag, hvor jeg ikke opgav analog, men tænkte: “Manden har jo ret”, og lagde det lidt på hylden.

Det hele ændre dog ikke ved, at en del af methoden er den process du og jeg hiver et billede igennem. Hele vejen fra kameraet til Lightroom eller Capture One og ud til print eller digital levering.

Det er også her, vi bestemmer om billedet skal passe in i vores personlige stil. Den personlige stil, er det stjernedrys, der gør at folk kan genkende mit arbejde fra dit og omvendt.

Så ja, MINDST 50% af al fotografi er method. Det kan være både i optagelsen, hvor man f.eks. vælger mellem at skyde analog eller digital, måske skyder du på stort format, eller også er det i postprocessen hvor du laver noget specielt ved billederne billederne.

Både du og jeg har en process, det er den der giver os vores personlige præ og stil.