Det var en søndag aften for længe længe siden, faktisk tilbage i 2009, hvor jeg var ude og lege med langtids eksponeringer. Det var egentligt et indlæg jeg ville ha lavet sidste vinter, men det blev aldrig lavet og forleden fladt jeg over billederne ved et tilfælde 🙂
Ud over et Nikon D300, Nikon 17-55 f/2.8, et Fisheye og en kamera stativ, så brugte jeg en MC-36 Multi-Function Remote Cord, til at styre lukkertiden.

Nå man laver langtids eksponeringer, så er det meget vigtigt at kameraet står helt stille, derfor bruger man ofte en kamerastativ eller ligende. Ellers vil den mindste rystelse give uskarpe billeder.

Røre man ved kameraet, nå man skal tage billedet, så kan det også give uskarpe billeder. Der for skal man enten bruge timer funktionen, eller en remote. Jeg bruger en MC-36 Multi-Function Remote Cord.

Det kan også anbefales enten at bruge mirror lockup eller shutterdelay, det sørger for at kameraet ikke ryster, nå spejlet lukker op.

Mirror Lockup: Fungere ved at spejlet lukker op, ved første tryk og lukkeren åbner ved andet tryk

Shutterdelay: Fungere ved at spejlet lukker op og så går der x tid, før at lukkeren åbner, det her kan også bruges ved portræt og det skulle ifl Yuri Acrus været en rigtig god måde at få skarpere billeder, til f.eks. stock og portræt.

MC-36 Multi-Function Remote Cord, er sådan en lille MEGET dyr sag, hvor man kan styre lukkertid, uden at skulle røre ved selv kameraet. Det er en super godt værktøj, nå man skal lave langtids eksponeringer, men havde jeg ikke været en tur forbi USA, så havde jeg nok ikke haft en, da den er meget dyr i Danmark :s

Jeg bruger den sammen med Bulp mode. Bulp mode er, nå jeg selv styre lukkertiden, altså “Tryk og hold” for at åbne for sensoren og så holder jeg den nede indtil jeg vil lukke for sensoren igen. Det fede ved MC-36, det er at der er en timer på, så jeg kan se hvor lang tid der er gået. Jeg kan så starte eksponeringen og efterlade remoten, traske lidt rundt og gå tilbage og se hvor længe den har været i gang og det hele sker uden at kameraet bevæger sig.

Det er også vigtigt a dække søgeren af, nå man tager billedet. Selv om at det er en lille søger, så kan den lukke lys ind, nå man nu ikke har øjet foran.

Nå man laver langtids eksponeringer, så skal man væbne sig med tålmodighed, det er lidt en gætteleg “Hvor længe skal det koge?”, men man må prøve sig frem. Disse to billeder har begge fået ca 3 og 5 min. Andre gange kan bruge op til 30 min på en eksponering, så det er noget med en kande god kaffe og massere af tid.

Det første billede er taget med et Nikon 17-55 f/2.8 og det andet er taget med et Nikon Fisheye f/2.8

Presserapporten
Langtids eksponering Nikon 10.5 Fisheye f/2.8

Det er meget sjældent, at jeg laver langtids eksponeringer, men det sker da til tider. Jeg syntes at det er super hyggeligt og om ikke andet, så har man noget tid til sig selv et par timer.

Men det er nu, hvor det er vinter og vi har de frost klare nætter, man kan få nogle virkelige fede billeder, så ud og leg lidt i natten 🙂

2 kommentarer

  • Ved du hvordan man kører shutterdelay på fx D5000? Eller om det overhovedet er muligt.. 🙂
    Mvh.

    • Andreas: jeg ved det faktisk ikke, jeg prøvede at finde noget om det i deres manuel, men kan ikke lige finde det 🙁