Hardwaren
Hvad skal jeg bruge, en mac (jeps klart, den er lækkert og jeg er med på beatet), eller en pc (lige som hr og fru leverpostej)?

Mac er en klar fortaler for det kreative, skal man virke og agere kreativ, så kan man kun bruge en mac, lev med det sådan er livet 😉

Det eneste pc’er kan bruge til, det er at køre office pakken, jo og så til at presse blomster med!

Skulle du være i tvivl, så er  jeg både mac og pc bruger bruger, og lige pt. MEGET sarkastisk. Dette emne er for mange 100% religion, og ligger til grund for mange diskutioner.

Mange har den oplevelse at Mac, er PLATFORMEN nå man skal arbejde med foto eller andet grafisk arbejde. Intet kunne være længere fra sandheden.

Tager man en Macbook og holder den op imod en almindelige bærbar (dem som de fleste har). Så vil du opleve to væsentlige ting:

  1. Mac’en er dyre
  2. Skærmen er bedre

Men igen, det er en sandhed med modifikationer, køber man en highend bærbar, f.eks. en lenovo i 15-20k klassen. Så spiller den helt fint op imod en Macbook, der ligger i den samme prisklasse, og kan preforme lige så godt til billedebehandling mm..

En af grundene til at en mac virker mere “fit for fight”, det skal ses i opbygninge. Apple, til foreskel til en pc, styre og bestemmer hvad der kommer i maskinen. Så de kan opbygge deres software, så det passer 100% til det hardware der sidder den.

En windows baseret pc, ja den skal kunne dække alt der bliver smidt i den. Så køber man en billig pc, så er der også større mulighed for at man få noget skidt hardware og billige drivere.

Konklution: Er du pc brugere, så overveje at købe en maskine der er lidt dyrere, end de billigeste på marked, og kig efter de store mæker.

Softwaren

Men hvilke programmer skal man så bruge?

Vælg altid defacto standarter (f.eks Photoshop, Office, mm.), så er det nemmere at overføre og opbygge viden, som du kan bruge i fremtiden, både inde og uden for fotoverden 🙂

Der er også derfor jeg kun kigger på OS X og Windows. Jeg er pro opensource og roder også med det til tider, jeg elsker “delings” tankegangen. Men den verden jeg bevæger mig i, de giver ikke meget for det, så principper kan være nok så gode, hvis resten af verden ikke har den samme mening, så er det op af bakke 😉

Mange mac brugere, bruger iPhoto eller Aperture til billeder. Da jeg købte mit første workflow program, der faldt valget også på Aperture 2. Det var/er et godt program, med en masse lækre funktioner og muligheder. Men det virker kun på mac!

Det var en af grundene til at jeg skiftede til Lightroom, da denne virker på både mac og pc. Jeg skulle lave noget workflow på en Windows maskine, så efter en grundig overvejelse, så flyttede jeg alle mine billeder. På den måde skal jeg ikke lære to forskellige systemer, bare for at kunne bevæge mig på to platforme.

Konklution: Kig altid på om software, kan køre på både Windows og OS X. Der er undtagelser som f.eks. Finalcut, det køre kun på Mac, men er meget udbredt og nok svært at komme uden om 🙁

De sidste ord: Jeg er ikke på nogen måde, på vej væk fra min elskede mac, men verden består ikke af konstanter. Så hvis man vil give sig selv bedre muligheder, så må man tænke bredt 🙂

Tags: ,

Categorised in:

This post was written by jakob