Jeg få tit spørgsmålet “Hvis jeg nu skal købe et kamera, hvilket et er så godt?” Det er nok det sværeste spørgsmål at svære på, hvad der er godt det kommer 100% an på situationene.
Skal man “Bare kunne tage et skarpt billede”, som mange tænker. Jamen så er et godt kompakt kamera i 1500-2500 kr klassen mere end rigeligt til dem, og de vil nok få mere end de lige brug for.
Vil man lidt og op i kvalitet, kan man kigge på hybrid kameraene, men det er en længere historie. Lad os for indlæggets skyld, holde os til DSLRs 🙂
Det første du skal tænke lidt på, det er hvilken familie man vil “giftes” med. For er du først begyndt at gå ned af en vej, så kan det bliver meget dyrt at skifte 🙂
Der er lidt forskellige gode DSLR mærker. Det kan være Nikon, Canon, Sony, Olympus, Pentax, og der er sikkert nogle jeg ikke kender til.
I bund og grund, så vil du få et godt kamera, ligemeget hvilket mærke du vælger. Men regner du med at du skal vokse med kameraet, så er der i mine øjne kun to mærker der er interessante; Nikon og Canon.
Grunden til at jeg primært fokusere på dem, er at de er førende på marked, og det er dem du ser flest af i fotoklubber, på workshops mm.. Tredie mest sete det er nok uden tvivl Sony, så nægter du at følge strømmen, skal du kigge på Sony. Dog skal du være opmærksom på at Sony ikke kan arbejde sammen med andre flashes, uden en lille adapter.
Men hvad skal vi så tage, Canon eller Nikon? Her er jeg jo Nikon mand, og er stærkt farvet. For at besvare det sprøgsmål, så skal du som jeg gjorde en tur ud i din vennekreds. Med det mener jeg, at du skal ud og forhøre dig, kender du flest Canon eller Nikon folk?
Hvorfor? Jo, købet du et Canon kamera, og du kender 10 Nikon folk. Så har du ingen mulighed for at prøve og låne tilbehør, og den lille ting. Det er noget der kan spare dig mange penge på langt sigt.
Så med andre ord, kender du Nikon folk, så køb Nikon, er det Canon gangsters du omgås, så er det Canon du bør vælge.
Men hvad skal man så have?
Spørge du på et hvilken som helst forum, så vil jeg love dig følgende:
-
Du starter en mærke krig, der ender i lange slagsmål og diskutioner.
-
Du kender med meget dyrere grej, end du egentlig har brug for
-
Du er mere forvirret nå du er færdig, end da du spurgte.
Med andre ord, bare læs min guide 😉
Derfor har jeg prøvet at finde et “minimum”s kit, det vil sige at finder du noget ligende, så kan du sådan set dække alle behov ind.
Kamera
Jeg er ikke typen der tror på at vælge den billigeste model.
Jeg vil altid lige “oppe” en model, grunden er simpel, nå du handler her og nu, så koster det meget mindre, end hvis du vil skifte kameraet ud om et lille års tid.
Det vil sige, at jeg ville kigge på følgende;
-
Nikon D5100
-
Canon 600D
Det er entry level kamera, det vil sige at de har diverse auto funktioner, samtidigt med at du kan tage magten selv, nå du er klar til det.
Et allround Zoom objektiv, gerne et 18-200mm (eller andre pakker der dækker fra 18-200mm +)
Kan du få fingerne i et 18-200mm. objektiv, har du et godt objektiv og et godt sted at starte.
Min anbefaling er at du bruger et allround objektiv, i et godt stykke tid. Bruger du et program som Lightroom, kan du lave statestikker på, hvilken brændvidder du bruger mest.
På den måde, kan du bedre købe det rigtige objektiv, nå du skal ud og have noget nyt.
Ydermere er 18-200 et rigtigt godt objektiv at have med sig på ferie, jeg kan i hvertifælde ikke undvære mit!
En flash
Jeg vil sige det med det samme, du bliver nød til at købe en flash du kan sætte på dit kamera. Alle entry level kamera, har en lille popup flash. Den kan godt bruges, men den levere et lille skarps lys, der ikke kan bounces. Det betyder at det bliver meget hårdt.
Nå du kigger på eksterne flashs, så kan du enten vælge at købe en tredieparts flash, det kan være Sigma eller Metz, eller du kan kigge på producentens egene flashes i den “billige” ende.
-
Nikon SB-700
-
Canon Speedlite 430EX II
Bruger du Nikon, så vil jeg anbefale at du kigger på deres egene modeller. Nikons speedlights er noget for sig selv, og efterhånden som du kommer op i dyre modeller, eller flere flashes. Så kan du bruge deres CLS system, og fjernestyre dem.
Men til at starte med, er et lige meget, da du formodentligt vil bruge den direkte på kameraet.
Et ekstra Batterier
Da et kamera ikke køre på almindelige batterier, som du lige kan hente i den nærmeste kiosk. Bør du som udgangspunkt have to batterier.
Det er så surt, at stå med et fedt billede i søgeren, og så misse det fordi du løber tør for strøm.
Så altid 2 batterier!
Hvis du er ude og det et koldt, så husk at have batterierne tæt på kroppen hvor der er varmt.
To hukommelses kort
Lige som batterierne, så er det også et must at have to kort. Du slipper for at løbe tør, nå du mindst venter det.
Nå ja, med mindre du skyder løst hele tiden, og kan fylde de to kort 😉
Et Polfilter
Et polfilter er et filter, der kan fjerne reflektioner fra motiver du vil tage billeder af.
Det fungere kort ved, at du skruer det på dit objektiv, og så kan du dreje den yderste del af filteret. Gør du det imens kigger igennem søgeren, vil du opleve at billedet få lidt mere “pang” på farverne, samt reflektioner fra lys forsvinder.
Glem uvfiltre og beskyttelses filtre, de er ikke nødvendige.
Jojo, bevares det er bedre at det bliver smadre/ridset end dit objektiv bliver det. Men det er faktisk forholdsvis svært, at få noget ind til den forreste linse (især med en modlys blænde på) og ridse den. Skulle der kommer en lille ridse, er den faktisk ikke synlig på selve billedet. Jeg har set et eksempel, hvor forreste lisen var helt smadret, og billedet tog kun meget lidt “skade” af det.
Men igen, kom ikke og sagsøg mig hvis du følger rådet, og få smadret dit objektiv 🙂
Jeg vil til hver en tid anbefale en forskring
En taske det hele kan være i
Mange laver den fejl, at de få købt en såkaldt “pistol case”. Den er perfekt til at have dit kamera i, men der kan som reglen ikke være andet i.
Jeg vil anbefale, at du kigger efter en taske, hvor du minimum kan have:
-
Et kamera
-
En flash
-
To objektiver
-
Batteri
-
SD-kort
Skal du bruge kameraet til at rejse meget, så overvej at finde en taske, der ikke “Skriger” fotoudstyr.
Der er udstyr for ca. 10.000 kr. i løs køb, men man kan ofte finde nogle pakker, hvor du kan få det meste, og er lidt billigere.
Ja, det er mange penge, men overvejer du at købe det hele her og nu, så hiv fat i en forhandler og prøv at få et tilbud. Erfaringen siger mig, at du har købt det meste inden for et halvt års tid.
Køber du disse ting, er du så godt udrustet, at du kan tage på ferie, fange familie festerne, og hvad du ellers har lyst til.
Jo du kan også lave kick ass billeder, med det grej. Men der skal du jo lære at bruge det først, og her vil jeg jo selvfølgelig anbefale min online fotoskole 😉
Har du lidt ekstra penge i kassen, og vil forkæle dig selv lidt, så har jeg to ting mere jeg vil anbefale dig at købe følgende:
En 50 mm f/1.8
Mange forbinder “professionelle” billeder, med en person der er i fokus, og en sløret baggrund. Det er i virkeligheden det mange nye fotogafer jagter, uden af de ved hvordan.
Med et lysstærkt, f/1.8 (eller f/1.4, der er lidt dyrere) objektiv på 50 mm.. Der kan du lave billeder i lav belysning, og med meget lav dybe skarphed.
Alle bør have et 50 f/1.8 i sin taske, men igen det er ikke et must.
Bare bare et godt kreativt værktøj, det er også relativt billigt (ca 1400 kr.).
Stativ med kuglehovede
Stativet er typisk et sted, hvor mange lige vælger at spare 500 kr.. Men det er efter min mening det værste sted at spare.
De billige stativer kan ofte ikke tage så meget vægt, og de kan være tynde og ustabile.
Så igen overvej lige at bruge lidt mere, og få det rigtige første gang.
Personligt så er jeg mest til kuglehoveder, da de kan justeres i alle vinkler.
Men de kan altid skiftes ud, stativet er vigtigst, find et godt soligt stativ med det samme.
Det blev en lidt lang guide, men det er altid svært at begrænse sig 🙂
2 kommentarer
-
Hej,
Jeg har lige et spørgsmål til linsen 50 mm f/1.8.Jeg har et Nikon D3100 og er på udkig efter en 50 mm linse. Er ikke den mest erfarne bruger af et kamera endnu, men øvelse gør jo mester 🙂 Linsen skal selvfølgelig også kunne bruges på det næste kamera hvis muligt..
Men spørgsmålet er, om denne linse vil passe til mig kamera, eller om du evt. kan anbefale en anden 50 mm linse?? 🙂
Hilsen nybegynderen 😉
-
Hej Heidi
Jeg måtte lige i tænke boks og undersøge det, for på den gamle “D” udgave virkede autofokus ikke.Men den nye AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G, det virke autofokus sammen med D3100 🙂
Umidlbart så laver Sigma eftersigende også nogle gode 50mm., dog har jeg ikke fornøjelsen at lege med dem endnu 🙂
-