Nå jeg tager på ferie, så et det altid tid til at tænke lidt over livet. Efter små 5 dages ferie, så er jeg kommet så langt ned i gear, at jeg kan tænke lidt sammenhængende tanker igen.
Denne gang, der er det mine tanker om foto, der presser sig på. De seneste par år, der har jeg lavet mig nogle målsætninger omkring hvad jeg skulle opnå, men i år der nåede jeg det desværre ikke.

Så det må blive et halvejs mål 🙂

Nå jeg følger blogs, forummer, diskutioner på de sociale medier mm.. Så er en ting slående, vi er alle så pisse kloge!

Det er ikke plads til folks fortolkninger af billeder, brug af anderledes teknikker, hvis det ikke er strømlignet, ligner alt det andet, og passer ind i andres smag, så er det bare ikke i orden.

Folk hænger sig i teknikker, og begræber, som det var en livline. Horrisonten er skæv, der går en linie igennem hovedet på person, jeg kunne blive ved.

Helt ærgeligt, så dør jeg lidt indvendigt, hver gang jeg ser det, eller overvære en diskution om det emne.

Vi som fotografer, finder et forbillede suger alt han eller hun laver til sig, og bestræber os på at lave det sammen som denne. Dette er også fint, det lære man rigtigt meget af, og det er god ting.

Hvad vil jeg frem til?

80% af de billeder jeg ser på, er fantasiløse. De gælder kun om at få en person til at se godt ud, og 80% af dem, indeholder en ung smuk kvinde. Der sker sjældent noget nyt i fotoland, men efter min ferie, så vil jeg komme ind på en fotograf der i den grad tænker ud af boksen 🙂

Jeg er selv skyldig i ovenstående, og nogle gange er det også fint nok, men prøver man ikke tænke kreativt, så blivet man fanget i en ond spiral.

Jeg har været inde på det før, lyt til kritik, for det udvikler du dig af, men tag det af det som du kan lide. Er det macro billeder du laver, så frys insekten, nå den bliver sløv og ikke flyver væk (slå den ikke ihjel ;)). Er det HDR portætter du vil lave, så prøv det, lær det og gør det!

Mit mål for i år, det er at udvikle min egen personlige stil. Finde det der tiltaler mig, og gør mine billeder til mig!

Jeg tror ikke op at jeg nå mit mål i år, det er en lang process, som kommer til at tage mig mange år. Men det første skridt på vejen, det vil være at booke et galleri, og prøve at lave en udstilling 🙂

Men hvad er dine mål, og ønsker?

Hvad syntes du om strømlinede billeder?

7 kommentarer

 • Tak for dit svar, Jakob.Jeg vil give dig helt ret i at der er mange der læser noget i en bog / blog / medie eller andet, og tror at det er lov.

  For at tage et eksempel, så får jeg rigtig mange henvendelser på hvordan og hvorfor jeg altid skyder på helt åben blænde. De argumenterer med at de har læst et sted, at et objektiv ikke er skarpe helt åbne, eller i så fald, ikke skarpest.

  Hvortil mit svar altid har været “Har du nogensinde prøvet at skyde med et dyrt objektiv, helt åbent ?”

  Det har de sjældent, netop fordi de tror det skaber ubrugelige billeder.
  Jeg er klar over at objektiver ikke er skarpest fuldt åbent. Men der er sket meget med glassene siden 80érne, og teknikken er så vanvittig idag, at man ser ekstrem skarphed allerede helt åbent på objektiverne idag.
  Jeg fotograferer mine bryllupper udelukkende med primes. Nogen syntes det er fedt, og andre græder næsten ved tanken – de er mere sikre med en 24-70 og en 70-200. Fair nok, men det handler om præferencer og stil. Og det er jo fantastisk at indenfor ét fag, at der kan være så mange stilarter og mennesker der har en anden holdning til tingene end en selv 🙂

  Jeg syntes i den grad at folk mangler den der evne til at ville prøve tingene inden de køber dem. Jeg ser oftest at folk køber noget “bare fordi de læste det her review” eller “fordi at ham der lavede det fede billede med dette glas – så kan jeg også”.
  Virkeligheden er desværre så langt fra som muligt.

  Jeg giver dig ret i at det tager år at finde sin stil, sin redigering, og blive ét med sit workflow. Alle fotografer arbejder forskelligt. Og det er heldigvis så fantastisk at man kan komme hjem med billeder der stadig kan imponere en selv – fordi man ikke troede at man var så godt. Det er en kæmpe gave.

  Men ja, nybegyndere skal tage den med ro. Der kommer mange stadier som man vil igennem, HDR, Fange vand med hurtig lukker, de første billeder med trådløs flash, og listen fortsætter.
  Men netop som jeg også siger, det helt grundlæggende for en nybegynder, må netop være at blive kendt med billederne, og glad for det man kan lave. Senere hen kan redigeringen og de ville ideer komme.

  Vi ser jo ikke mennesker bygge en bygning alene, hvis han ingen viden har om hvordan man laver det solidt eller flot. (Jeg ved godt at Operation X beviser noget andet) 🙂

 • Hvis du vil “udvikle din egen stil” bliver du pinedød nødt til at være pisseligeglad med, hvad andre synes om det, du laver.
  Engang troede jeg, at drømmen var at “nå” andre mennesker, men det sjove er, at det vist bedst lader sig gøre, hvis man lader være med at prøve.

  Lav det, du kan li’ – and see what happens!

  Så eh, jeg har ca. samme mål som dig, bare i et andet medie… og bryder mig ikke særligt om strømlinede “ting”.

  God FERIE !

 • Njaaah.Hvis folk vælger at smide et billede ud på et socialt medie, så må de forvente at få både gode og dårlige kommentarer.
  Og det giver da god mening at man ville få nogle kommentarer, hvis man laver et HDR portræt eller laver et billede med skæve horisonter. For det er ikke det folk vil have.

  Vil man lave billeder som er så anderledes, men at de ikke falder i folks smag, så må de bide kritikken i sig.
  Jeg ser flere og flere helt grønne på området, som bruger diverse teknikker for at opnå det look de drømmer om (Ja du nævnte selv HDR portrættet), hvor flere og flere glemmer det helt basale – det at kunne starte med at skabe et godt billede.

  Jeg er et af de få mennesker der mener at man godt kan redigere sig til et godt billede – hvis man har styr på det.
  Men sidder du som nybegynder, åbner photoshop for første gang, og tror at man vil trække publikum til med ens vandmaleri-filtre, eller skidt og papir, så må de tro om. Dette gælder ikke kun indenfor foto, men alle brancher der findes.

  Som du selv siger, “Lav det du kan li’ – and see what happens”. Ja det der sker er jo netop at folk får kommentarer på deres arbejde, både ris og ros, og enten tager det til sig eller bliver fornærmet.
  Jeg griner stadig af billeder jeg lavede for 2 år siden, og det samme vil vi alle gøre. Der er intet der er ret eller forkert, men meninger er der masser af, og det er bare med at dele dem. Hvis det ikke er målet at høre folks reaktion, så burde man aldrig smide nogle billeder ud i åbent fora til at starte med.

  • @frank En del af vejen er vi enige, og jo smider man billeder op, så få man kritik, både god og dårlig kritik, det er gamet, og det udvikler man sig af.
   Der er bare flere og flere fotografer, der kun tænker på de regler og retningslinier, de har læst i en bog, frem for at forholde sig til et billede og tankerne bag.

   Men hvad folk vil have, det er jo op til enkelte, og jo det glæder også HDR portrætter, det hele afhænger af personen der skal betale og hvordan det skal bruges. Det er jo i bund og grund, ikke noget vi bestemmer. Jeg har set dem i flere portræt serier, og de virker efter min mening ret godt.

   Din Photoshop betragtning, den kan jeg kun give dig ret i.

   @Steen enig 🙂

 • Jeg er overbevist om at hver eneste fotograf gennem livet gennemgår en rejse i fotografi.
  Vi starter nogenlunde samme sted – men bevæger os i forskellige retninger og med forskellig hastighed. Og nogen gange hopper vi over i et andet sport eller skifter retning. En ting er helt sikkert: Nogle kommer længere end andre.

  Når internet-fora udviser en tendens til at ”ensrette” fotografier, så tror jeg det skyldes to ting:

  Dels vil de erfarne og mellemgruppen gerne hjælpe begynderne. Så derfor kommer de med velmente og faktisk gode råd som f.eks. ”undgå at træet i baggrunden vokser ud af hovedet på kvinden”, ”Undgå at bruge direkte flash – bounce den eller flyt den væk fra kameraet”, ”Prøv at rette horisonten op så den er vandret”, osv.

  Og mellemgruppen har fundet ud af at disse råd rent faktisk virker: Deres billeder er meget bedre nu end da de var begyndere. Derfor giver de rådene videre – også til dem som måske eksperimenterer med at bryde reglerne for at opnå kreative effekter.

  Betyder det at ”reglerne” er gode? Det kommer jo an på hvor man som fotograf er på rejsen. Hvis man er helt ny, er reglerne en støtte. Hvis man er virkelig erfaren, kan man begynde at eksperimentere med hvor reglerne kan brydes med god effekt. Og hvor det ikke virker at bryde reglerne. Og en sjælden gang imellem kommer der så et supertalent, som bare springer alle reglerne over, griber et kamera og skaber en helt ny stil.
  Når man som fotograf finder at den kritik man kan opnå i internetfora ikke længere er gavnlig, så må man jo flytte sig selv. Det kan ikke nytte at forsøge at flytte alle de andre internetbrugere – det ville være som at kæmpe mod vindmøller.

  • Hej Ole
   Jeg kan sagtens følge din observation, og den er lige i øjet.

   I min optik, så tror jeg selvfølgelig ikke, at folk gør det af andet end velvilje. Og ja, men videregiver den viden man selv har fået, det er jo det mest logiske. Jeg har også siddet i den båd 🙂

   Om vi kan opdrage forum brugerene, det ved jeg ikke, man kan da prøve 😉

   Men jeg kunne ønske og håbe, at nogle af alle de dygtige fotografer, der i sin tid har brugt forummer til at komme frem og skaffe sig viden, selv ville tage kritik brillerne på, og give lidt igen på de forskellige fora’er, vi har jo en sjat her i landet.

   Det kunne være med til at give folk mere vide, og på langt sigt tror jeg på at det ville give os flere af de dygtige fotografer 🙂