Egentlig skulle vi ha haft fotograf Ole Christiansen ud for at, holde et foredrag for os om hans fotografi. I den forbindelse ville vi lave en lille teaser til foredraget. Men det endte med at blive til en samtale på et par timer.

Iløbigt efteråret 2019 arrangerede Henrik Wessmann og jeg, i forbindelse med vores side projekt Fotouniverset, nogle foredrag. På foredragene tog vi fat i nogle af Danmarks dygtige og garvede fotografer. Med et formålt at høre hvad de brænder for inden for fotografi.

Vi tog bla. fat i Ole da han var ved at være relevang med hans nye bog “White Wall“.

Da vi var nød til at aflyse foredraget, lavede vi et lille interview hvor han dykker ned i sit fotografi. Vi har en lang snak om at lave det arbejde som vi brænder for.

Fotoprojektet White wall

Bla. snakkede vi om hans “White wall” projekt. I projektet har han helt enkelt, har sat sig foran en hvid væg og fotograferet hverdagen.

Klik på billederne for at se mere.

Fotoprojektet Papir

Vi snakker også om hans mere abstrakte projekt Papir. Hvor han helt enkelt har taget billeder af papir stykke og sat dem sammen i Photoshop. Klik på billederne for at se mere.

Klik på billederne for at se mere.

Interviewet

Derudover kan jeg anbefale at sætte dig tilbage, snuppe noget koldt at drikke og så ellers nyde lidt tid sammen med Ole.

P.S. det var faktisk Ole Christiansen der printede billederne til Lars Schwanders portræt udstilling 🙂

Konklution

Helt personligt blev jeg meget inspieret af vores snak med Ole. Efter intervieet stod det ret klart for mig: koblingen mellem at leve af sit fotografi, og samtidigt lave det man brænder for, hænger ikke altid sammen. Nogle gange må du simpelhen tage nogle andre valg, vælge noget fra. På den måde kan du fokusere på det du brænder for, og den historie du vil fortælle.

Mangler du inspiration boghylden?

Nogle af de bøger der er nævnt her, kan købes hos min ynglings danske fotobogs pusher Fragment 🙂

‘White Wall’ præsenterer gadefotografering af Ole Christiansen. I modsætning til mange sådanne serier af hurtige snapshots er Ole Christiansens billeder imidlertid stærkt orkestreret og grafisk indrammet. De blev alle taget et bestemt sted i byen, hvor en hvid mur er det teatralske baggrund, som forbipasserende udfører deres et sekund fungerer som marionetter.

Tilfældige situationer fra hverdagen udfolder sig, mens folk passerer og gennem fotografens valg, hverdagens surrealistiske tilfældigheder og fotografisk velsignede afgørende øjeblikke er isoleret. Resultatet bliver en mesterlig frise, en strøm af mennesker på vej fra et sted til et andet uden formål eller forklaringer.

Først udgivet i Frankrig i 1958, derefter i USA i 1959, ændrede Robert Franks amerikanere løbet af det 20. århundredes fotografering. På 83 fotografier kiggede Frank under overfladen af det amerikanske liv for at afsløre et folk, der blev plaget af racisme, dårligt tjent med deres politikere og blev følelsesløs af en hurtigt voksende forbrugskultur.

Alligevel fandt han også nye områder med skønhed i enkle, overset hjørner af det amerikanske liv. Og det var ikke kun Franks emne – biler, jukebokse og endda selve vejen – der omdefinerede Amerikas ikoner; det var også hans tilsyneladende intuitive, øjeblikkelige, off-kilter stil, såvel som hans metode til glimrende at forbinde sine fotografier sammen tematisk, konceptuelt, formelt og sprogligt, der gjorde amerikanerne så innovative.

Mere som en ode eller et digt end et bogstaveligt dokument, bogen er lige så magtfuld og provokerende i dag som den var for seksogfems år siden.


Vil du have et skub bag i og blive en bedre fotograf?

Kig ind på min patreon konto og deltag i de månedlig udfordringer og få feedback.

Udover opgaver vil du få mine videoer før de kommer på youtube og her på bloggen. Derudover kommer der eksklusivt indhold, livestreams, Q&A, og meget mere kun for Patreon medlemmerne.

Med andre ord: bloggen fortsætter som vanligt men der sker endnu mere på min Patreon kanalen 😉


1 kommentar