Tit så jeg viser et godt billede frem, så er det første jeg bliver spurgt om: “Hvad er dine EXIF info??” og jeg skynder mig altid at svare.
Men hvad kan vi egentlig bruge dem til??

Med mindre du står lige ved siden af mig, i det øjeblik jeg tager billedet og vil “kopiere” billedet, så er de efter min mening ikke noget værd.

Grunden til at de ikke er det noget værd, er at du ikke ville kunne genskabe det billede jeg har taget, ude at skulle genskabe alle de ydre påvirkninger rundet omkring mig og motivet. Det kan være lys, afstand mm.

F.eks. så giver 50mm f./16 med en afstand til emnet på 50cm en dybdeskarphed på 5.49cm, men sænker du afstanden til 30 cm, så er du helt nede på 1.83 cm dybdeskarphed, så med midre du har min afstand til emnet, så til det give dig et anderledes billede end det jeg tog.

For slet ikke at nævne billeder der har været en tur igennem Photoshop eller HDRi billeder.

Det kan bedre betale sig at kigge på et billede, og så prøve at hive det fra hinanden. Både Joe Mcnally og Chase Javis holder fra tid til anden, konkurrencer i “Obduktion” af billeder og det er rimelig givende, nå man sidder og grupler over billedet og hvordan det er bygget op.

Her giver det mener mening at tænke i lav, mellem og høje dybdeskarphed, korte og lange lukkertider nå man kigger på et billede, end de konkrete f-stops.

Et sted det mening at kigge på EXIF data og det er er nå man har kvajet sig, så kan man få en idé om hvad der er kan har gjort galt og så kan man prøve at undgå det en anden gang.

Det er ikke det samme som, at det ikke kan betale sig at kende til hvor og hvornår man skal bruge hvad, eller at man kan bruge det som eksempler til hvordan en anden fotograf vil kunne nå et givendt resultat. Man må bare ikke se sig blind på EXIF data som mange har for vane at gøre.

2 kommentarer

 • Tja, EXIF har jo ikke så stor værdi for egne billeder, hvertfald ikke for en selv. Men jeg må indrømme at jeg er storconsumer af EXIF data på Flickr, hvor det er ganske brugbart, når man skal snage lidt i billedets “læge-journal”. EXIF er også godt, når man evaluerer ønske-objektiver; hvad man man forvente af skarphed, bokeh, osv.
  Og til sidst er det jo også vigtigt at afkode om fotografer er “on the dark side” eller blot megapixel-holic (Guess what brand…) 😉

 • Jeg er ikke helt enig, idéen om at vurdere ef objektiv ud fra EXIFs er god nok, men man blive bare nød til at have i baghovdet at billedet formodentligt har været igennem Photoshop, Lightroom eller ligende.
  Derved kan pixel være ændret og så repræsentere EXIFs kun de oprindelig data, derved bliver de upålidelige. Derved bedømmer du f.eks. et objektiv på forkerte grundlag, så du skal helt klart ud og prøve det inden du køber det.

  Man kan evt. leje det http://click.dk/foto-kreativ/universet/nikon-objektiver.html inden man køber.

  Men det er kun min personlige holdning og opfattelse 🙂

  Men det er helt klart at Modellen af Kameraet, det har en klar indflydelse om det er et godt eller dårligt billede 😉