Nu ved jeg godt, at jeg nok er den sidste, der skal snakke om det med at købe udstyr 🙂 Gang på gang, der har jeg drønet ud og købet noget, “Jeg bare skulle have ellers…”. Tit ender det med, at det bare ligger i skuffen og samler støv.

Så sidste år, der lavede jeg denne regel “Køb kun noget, når det er noget du har brug for!”. Det har resulteret i at hver gang jeg skal have noget, så vender og drejer jeg det nogle gange, inden jeg bestemmer mig endeligt. Ret ofte så ender det med, at jeg inderst inde ikke har brug for det 😉

Faktum er nok, at vi fotografer er impulsstyret, og ser vi noget smart og godt, så skal vi have det hellere nu end aldrig. Det er nok en af de ting, der har kostet mig flest penge, i min tid som fotograf. Gang på gang, der fortryder jeg nogle køb, især dem der er impuls styrede. Men sket er sket og gjort er gjort, man må bare handle anderledes fremover 🙂

Det bringer mig til svaret på et andet ofte stillet spørgsmål. “Skal jeg købe en gammel model, eller vente på den nye?”.

Svaret ligger i overskriften på dette indlæg, det er ret simpelt. Står du og mangler f.eks. et fullframe med god ISO, så kan et kommende D800 være nok så lige om hjørnet, men jeg skal bruge et D700, til en opgave i morgen. Så er svaret. “Køb det D700 i dag”, du kan ikke klare dig uden. Men omvendt, så er der ingen grund til at købe et nyt hus, her og nu hvis du ikke står og skal bruge det, især ikke hvis det er en gammel model.

Jeg har lige fået et godt tilbud, på et objektiv som jeg RIGTIGT gerne ville have. Men efter at have snakket med mig selv i nogle dage, så kom jeg til den konklusion, at jeg godt kan klare mig uden og at skal jeg bruge et, så kan jeg leje det mange gange inden det kan betale sig at købe det. Det var næsten med gråd i stemmen, at jeg sagde “Nej tak”, for jeg ville virkelig gerne have det!

Det er ikke det samme, som at man ikke må købe med hjertet en gang imellem, men man skal bare være bevidst om at man gør det. For det er så nemt at overtale sig selv til “Det her har jeg brug for, ellers kan jeg ikke være fotograf!”.

De fleste af os, kender ofte nogle der har det vi lige overvejer at købe. Så lån af folk, find ud af om det er noget du faktisk har brug for, eller om det er nok at kunne låne/leje det en gang mellem.

Det samme gælder for, at låne til at købe eller lease. Overveje det kraftigt, er det investeringen værd at købe noget over f.eks. 36 måneder, i dag om at man ikke kan sælge og købe nyt grej, uden at skulle betale for noget du ikke har eller ikke kan komme af med. Så man bør kun købe, når der faktisk er penge i kassen eller man kan dække omkostningen inden for nær fremtid. Jeg er selv faldet i denne fælde et par gange, og det ærgrer mig hver gang 🙁

Nogle gange er mindre grej bedre og nemmere at arbejde med, der er nemlig færre beslutninger 😉

8 kommentarer

 • er du ved at blive fornuftig på dine gamle dage? 😉
  hvornår er du forøvrigt begyndt at bruge knæbeskyttere?

 • Hehe, flere udgifter gør at man må tænke over tingene 😉
  Det er fordi at jeg starter ned på jorden, med al oppakningen, så for at jeg ikke skal blive alt for beskidt, har jeg dem på 😉

 • Åhh hvor jeg kender det og det minder mig om at jeg virkelig har hårdt brug for det der Canon EF 100mm macro objektiv, så nu går jeg ud og køber det.. og husk så… Det er nemt at beregne sine udgifter. Man tager bare sine indtægter og lægger ti procent til. (Bing crosby)

 • @Steen Det beklager jeg, det var ikke min tanke at overbevise dig om at du skulle bruge penge 😉
  @Jens Det er klart, at slidtage eller en generelt opgradering, det kan være en nødvendighed over tid. Men det ændre ikke ved at D200, er et godt kamera og billede kvaliteten fejler ikke noget 🙂

  @Christian Jojo, man må gerne handle med hjertet en gang i mellem, man er vel menneske 😉

 • Godt brølt. Jeg har selv for 6 mdr. siden taget en tilsvarende beslutning. Lidt alá: Nej, du vil ikke tage bedre billeder, fordi du får det D300s osv, osv. Så jeg klarer mig fortsat med mit aldrende D200 og nogle få, gode objektiver. Og jeg får faktisk taget flere billeder i dag, nu jeg ikke fristes til at tænke “det motiv må vente, til jeg har fået købt X, Y eller Z”. Ganske befriende.
  Meeeeen. Mit D200 begynder nu at vise tegn på ældning, så mon ikke snart… 🙂

 • Herlig diskussion.. Man føler jo altid man har brug for det nyeste, smarteste og om ikke andet så har naboen måske fået det..Vores forbrug afspejler ifølge mange teorier vores reference grupper så hvis nogen køber meget kan vi være mere tilbøjelige til at falde i samme grøft.. netop derfor er det som du siger vigtigt at stoppe op og være et rationelt menneske..

  Men glem ikke at livet også skal være sjovt.. der skal være plads til nyt legetøj fra tid til anden.. 😀

 • Jeg køber heldigvis aldrig gear.