Nu ved jeg godt, at jeg nok er den sidste, der skal snakke om det med at købe udstyr 🙂 Gang på gang, der har jeg drønet ud og købet noget, “Jeg bare skulle have ellers…”. Tit ender det med, at det bare ligger i skuffen og samler støv.

Så sidste år, der lavede jeg denne regel “Køb kun noget, når det er noget du har brug for!”. Det har resulteret i at hver gang jeg skal have noget, så vender og drejer jeg det nogle gange, inden jeg bestemmer mig endeligt. Ret ofte så ender det med, at jeg inderst inde ikke har brug for det 😉

Faktum er nok, at vi fotografer er impulsstyret, og ser vi noget smart og godt, så skal vi have det hellere nu end aldrig. Det er nok en af de ting, der har kostet mig flest penge, i min tid som fotograf. Gang på gang, der fortryder jeg nogle køb, især dem der er impuls styrede. Men sket er sket og gjort er gjort, man må bare handle anderledes fremover 🙂

Det bringer mig til svaret på et andet ofte stillet spørgsmål. “Skal jeg købe en gammel model, eller vente på den nye?”.

Svaret ligger i overskriften på dette indlæg, det er ret simpelt. Står du og mangler f.eks. et fullframe med god ISO, så kan et kommende D800 være nok så lige om hjørnet, men jeg skal bruge et D700, til en opgave i morgen. Så er svaret. “Køb det D700 i dag”, du kan ikke klare dig uden. Men omvendt, så er der ingen grund til at købe et nyt hus, her og nu hvis du ikke står og skal bruge det, især ikke hvis det er en gammel model.

Jeg har lige fået et godt tilbud, på et objektiv som jeg RIGTIGT gerne ville have. Men efter at have snakket med mig selv i nogle dage, så kom jeg til den konklusion, at jeg godt kan klare mig uden og at skal jeg bruge et, så kan jeg leje det mange gange inden det kan betale sig at købe det. Det var næsten med gråd i stemmen, at jeg sagde “Nej tak”, for jeg ville virkelig gerne have det!

Det er ikke det samme, som at man ikke må købe med hjertet en gang imellem, men man skal bare være bevidst om at man gør det. For det er så nemt at overtale sig selv til “Det her har jeg brug for, ellers kan jeg ikke være fotograf!”.

De fleste af os, kender ofte nogle der har det vi lige overvejer at købe. Så lån af folk, find ud af om det er noget du faktisk har brug for, eller om det er nok at kunne låne/leje det en gang mellem.

Det samme gælder for, at låne til at købe eller lease. Overveje det kraftigt, er det investeringen værd at købe noget over f.eks. 36 måneder, i dag om at man ikke kan sælge og købe nyt grej, uden at skulle betale for noget du ikke har eller ikke kan komme af med. Så man bør kun købe, når der faktisk er penge i kassen eller man kan dække omkostningen inden for nær fremtid. Jeg er selv faldet i denne fælde et par gange, og det ærgrer mig hver gang 🙁

Nogle gange er mindre grej bedre og nemmere at arbejde med, der er nemlig færre beslutninger 😉

Tags: ,

Categorised in:

This post was written by jakob