Grundet en masse travlhed, og et foto projekt som jeg skal have færdigt inden Jul, så har jeg haft lidt svært ved at overskue hvad jeg skulle skrive de sidste par dage. Men i dag så stod det krystal klart, desværre var det et kedeligt emne.

Idag fik jeg en trist besked, hvis man googlede en bestemt sætning (egentligt en ret kedelig en, så jeg er lidt stolt ;)), så kom der nogle billeder frem fra min blog.

Det var der en af mine klienters arbejdsgiver der har gjort. Det resulterede i at der kom nogle af klientens billeder frem i googles søge resultater, og det er imod firma politikken at deres ansatte ses på den måde.

Hun er så blevet bedt om at få billederne fjernet, og det ende jo i sidste ende på mit bord.

Dilemma

Et eller andet sted, så har jeg så vidt jeg ved, rent juridisk ret til at bruge billedet, da jeg har en mail dialog hvor jeg få lov til at bruge 4 billeder på bloggen.

Men jeg gider jo ikke være et dumt svin pga. nogle enkelte billeder. Men jeg er MEGET imod censur, og en blog er lidt avis agtigt, så hvad der er skrevet, er skrevet, og bør efter min mening ikke slettes.

Samtidigt så bliver billederne brugt i forbindelse med lysdiagrammer, og de mister deres mening, hvis billedet ikke er der.

What to do???

Jo, jeg har sløret billederne, så nu kan man ikke se ansigtet, og navnet er ændret. Nu må vi bare vente på at Google opdatere deres cache, så man ikke kan se billederne ved en søgning mere. Dette kan desværre bare tage ret lang tid, så skaden er sket, og internettet glemmer aldrig :/

Etik

Jeg har hørt om det før, men aldrig prøvet det selv, og et eller andet sted, så troede jeg ikke det nogensides ville ske for mig, men det gjorde det altså.

Jeg bliver sku pissed, over at et firma kan fortælle sine medarbejdere, hvad kan kan/må gøre i sin fritid, det er efter min mening folks eget ansvar.

Hvis et firma, er så bekymret over at man skal se deres medarbejder uden jakkesæt, så må de sku lave et seriøst baggrunds tjek på dem inden samtalen.

Tænk dig om

Til folk der få taget billeder, nok nærmere dem der få lavet glamour ligende billeder, tænk dig om. Få du taget billeder, gør det op med dig selv, hvordan må de bruges, og aftal det på forhånd?!

Men vær foreberedt, at kan billeder ikke bruges i et portfolio, eller ligende. Er der god mulighed for at det vil koste lidt ekstra at få dem lavet, men måske er de penge godt givet ud!?

Lige til info, dette er ikke for at disse min klient, men firmaer, der laver åndsvage regelsæt.

11 kommentarer

 • Interessant diskussion, men uden detaljerne bliver det for mystisk.Hvordan er sammenhængen mellem billederne og firmaet, især fatter jeg ikke hvordan denne sætning skal forstås ” og det er imod firma politikken at deres ansatte ses på den måde”. Jeg tror jeg kan gætte hvilke billeder det drejer sig om, men så er det en forskrækket mystisk reaktion.

  Men konklusionen er hvis det skader medarbejderen ville jeg fjerne billedet, jeg tror ikke at alle kampe er værd at kæmpe.

 • Teknisks set, så er der ingen direkte sammenhæng mellem billedet og firmaet.
  Det var en almindelige “hverdags sætning”, som der blev søgt på, og den hitter så med billedet på google, da det er en del af min beskrivelse af billedet.

 • Kan kun give hr. Røgel ret. Hvis dine “modeller” kommer i klemme, vil jeg naturligvis fjerne dem. Specielt når I er “næsten kollegaer”.
  Ellers kan man jo holde sig til modelkontrakten. Er den udformet rigtigt vil du have retten på din side.

  Jeg har været ude for noget lignende. Har lavet nogle “presse” billeder optaget under stiltiende accept, men “motivet” fortrød efterfølgende. Normalt vil jeg have retten på min side, men der er anden lov, som gælder ved portrætter offentliggjort på nettet: http://www.datatilsynet.dk/borger/internettet/billeder-paa-internettet/

  Moralen er her, at vil du offentliggøre portrætbilleder på nettet, så husk at lave en kontrakt med dine modeller 🙂

 • Hovsa, så lige en alvorlig slå fejl, der skulle stå “vil IKKE være et dumt..” 🙂
  Men ellers er jeg enig, dog er humlen her, at klienten har sagt ja. Men det firma som denne er i, siger “Nej”, til trods for at det intet har med firmaet at gøre, det var et privat projekt. Så hjælper en model kontrakt, som en skrædder i helvede 😉

 • Det var dog en pilrådden sag. Lige gyldigt hvem arbejdsgiveren er, har enhver samfundsborger sgu’ ret til at offentliggøre, hvad vedkommende har lyst til – tekst eller billeder. Underforstået at injurielovgivningen eller andre love ikke overtrædes. Suk.

 • Kunne ikke lade være med at lede lidt efter billederne, og kan, efter jeg har fundet dem, virkelig ikke se problemet. Men ja, som Jakob Røgel skriver, så virker det mystisk uden flere detaljer. Jeg synes virkelig ikke du skal lade dig censurere. Evt bed google om ikke at tage lige netop de billeder med i deres søgninger, så får i vel begge jeres vilje..?Og pigen på billederne er en (møglækker!) voksen pige, og skal selvfølgelig bare være stolt og tage ansvar for de billeder hun har fået taget. Hendes arbejde skal blande sig uden om. Når du “bøjer nakken”, så kan de måske også tvinge hende til at tage billeder ned fra Facebook fra hendes private ferie, fordi hun fx kun har bikini på.. Det er en ond cirkel at komme ind på. Sig nej til censur, men ja til respekt.

 • torben.trompet

  Hej
  Vild historie…

  Du kan godt få google the at slette chashen hurtigt, hvis du beder om det.

  Men sjovt at arbejdsgiveren har fundet medarbejden ved “bare lige at google noget”
  Tror nu mere at det er en kollega der har fået ondt i r…. og som har sagt det til chefen.
  Så har de lavet noget reverse engineering på din hjemme side, for at finde den.

  Torben

 • @Andreas: tak for kommentaren og opfordringen om at beholde billederne på bloggen 🙂 Jeg valgte i første omgang, at sløre dem for at undgå at skulle give hende problemer, så nu skal jeg have fat i en robots fil, så jeg kan få dem fjernet fra google 🙂
  @Torben: Faktisk, så fik jeg søge ordet http://bit.ly/vkqa5P og den er sku god nok. Men den samme tanke slog mig, tak for kommentaren 😉

 • Fundet ved søgning på “grey wallpaper” : http://coreldraw.com/media/p/50466.aspx
  Det er jo helt vildt. Hvis jeg turde, ville jeg søge på “kulørte lamper”.

 • Som tysker kender den problemet ret godt.Men grunden i Tyskland er:
  Nå du arbejder lige ved siden som selvstandig eller som fritids fotograf. Så er den et mulighed for at tjene penge ved siden af. Det er da ikke ulovigt, hvis det er ikke for mange penge. Vi taler her om lommepenge beløbet.
  Men på grund af det lommepenge, er man en lille smulle mere uafhæning af den firma man arbejder for. Og lige det, er ike det hvad din chef ønsker, af sin medarbejder. Trist men sand.