Jeg er ligeglad med hvad andre folk siger, jeg skyder kun for mig selv..

B.LL S..T!!!

Beklager mit franske, men “jeg skyder kun for mig selv”-kommentaren er ved at være meget gammel, og jeg bliver mega træt, hvergang jeg hører den. Måske fordi den typisk kommer i forbindelse med kritik af folks billeder på nettet. 

Det er kun meget excentriske folk, der faktisk er ligeglade med hvad de skyder, og jeg tror de færreste af os der i den kategori.

Jeg tror de fleste fotografer nok inderst inde ved at vi skyder for os selv, men ELSKER at vise billederne frem og få et klap på skulderen.

Vil du ikke gerne udstille?

Det er nok det alle vi fotografer ønsker, folk skal komme og spørge os om. Jeg har udstillet lokalt + på en cafér syv gange nu, og det er altid lige fedt når folk kommer og ser mine billeder samt kommenterer på dem.

Desværre sker det alt for sjældent at man bliver spurgt, og ofte skal du ud og være proaktiv for at få lov til at lave en udstilling.

Skal du bare kaste dig ud i en udstilling?

Jeps, ja, selvfølgelig, der er ingen tvivl får du muligheden, eer det bare om at komme ud over stepperne, uden at se dig tilbage.

Men, ja, der er også et men, eller måske mange “men’er”. Selv om jeg har gjort det flere gange, er der nogle ting der altid kommer bag på mig:

 • Det koster rigtige penge og mange af dem.
 • Det tager lang tid at forberede en udstilling.

Find stedet, altså du skal ud og spørge!

En søndag formiddag sad jeg med familen på en af vores stamcafeér og spiste brunch. Alt imens vi spiste, snakkede vi lidt om de billeder, der hang på vægen, og at mine egentlig ville passe meget godt ind.

Imens vi ventede på en kop kaffe mere, gik jeg op og snakkede med ejeren af caféen. Umiddelbart var det vist det man kalder “hit & miss”, da jeg fik beskeden: “Vi vil ikke rigtigt have fotografier hængende, da de ofte er lidt døde i det…”

Lige der, lidt knotten, fik jeg lyst til at sige noget meget grimt (du kender det sikkert, man bliver ramt på et i forvejen følsomt punkt), men i stedet fik jeg forklaret, at der var tale om landskabsbilleder, og at de var printet i A2, samt at rammerne faktisk passede ind i Caféens farver.

Hun indvilligede i at, hun i hvert fald ville se på dem, og inden for kort tid havde hun konstateret, at dem ville hun faktisk gerne have op.

Så tag aldrig et nej for gode varer!

fotograf_jakob_kjoller_20130609-21-18-42_Web

Ca. 1 måned senere hang de på caféen.

Tidsrøverne, du skal mere end du tror…

Der er en del tidsrøvere, og selv om at du mener at være foreberedt, så bider de alligevel en bagi.

Design og matrialer

Ja, jeg skrev design, men hvad mener jeg med det?

Jo, når du skal vise mange billeder frem ude i den virkelige verden, skal du ofte tænke sig lidt om.

 • Hvordan ser lokalerne ud?
 • Kan du hænge billederne op?
 • Hvordan skal billederne vises?
 • Hvilket feel ønsker du, at udstillingen skal have?

Fair nok, ofte er der ikke så meget du kan styre selv, men du skal tænke dig lidt om, inden du render ud og bestiller billederne eller printer dem selv. Det kan være dyrt nok i forvejen og hvis du skal lave det hele om, bliver det endnu dyrere.

Du bliver altså nødt til at gøre følgende:

 • Se lokalerne og have en tommelstok eller et målebånd i baglommen.
  • Mål op alle steder!
  • Undersøg om der er mulighed for at hænge billeder ordentligt op. Det er ikke alle steder, der har galleri-ophæng.
 • Beslutte sig for, hvordan billederne skal præsenteres.
  • Skal der rammer på? (Hvis ja, hvordan skal de se ud?)
  • Skal de hænge frit?
  • Hvad passer til lokalet?

Det hele afhænger af lokalet og dine billeder. For at sige det lige ud, du kan have nok så fede billeder, men passer lokalet ikke i stilen går det ud over oplevelsen af billederne, eller måske skal du “ofre” et par billeder, og udstille færre end planlagt hvis der ikke er plads nok.

Indkøb af materialer

Nu har du brugt en masse tid på at finde ud af, hvordan det hele skal se ud. Nu er det tid til at tage skærmbrillerne på, og bruge 2-3 aftener foran maskinen for at finde alle de ting, du skal bruge.

Det sjove ved at handle ind er når du skal lave noget, du IKKE har prøvet før. Du ved hvad, du skal bruge, men du ved ikke hvad det hedder, god jagt siger jeg bare 😉

Et godt tip: Det kunne betale sig, at tænke lidt ud af boksen og væk fra vores standardbutikker. Ofte er virksomheder der som udgangspunkt sælger B2B billigere og de har det hele. De er ofte billigere (når man skal købe større mængder) og har en helt anden viden om deres produkter, end en almindelig kassemedarbejder har. Ulempen er, at du som oftest skal købe større mængder, da de ikke er interesseret i løssalg.

Note: Husk noget at hænge billederne op i!

2013-06-14 09.01.50

En lille udstilling i forbindelse med Copenhagen Photo Festival 2013, der var ikke så meget at lege med og blev meget enkelt

Min erfaring er, at en udstilling (hvis du ingenting har klart i forvejen) ryger op på minimum 4.500 kr, det vil sige at det ikke er helt billigt.

Klargøring af billeder

Ja, her kan jeg ikke sige så meget, den del er jo lidt op til dig. Men sørg for følgende:

 • Hav alle tingene parat inden du starter, lav evt. en test for at se, hvor lang tid det tager at få et billede fra harddisken til færdig monteret.
 • Du skal have god tid, på den måde kan du nå at lave tingene om hvis det går galt.
 • Du må ikke være træt når, du montere billederne.
 • Giv dig meget god tid.
 • Sæt det i system, men lav et billede færdig af gangen (20 billeder halvfærdige, er ikke lige så godt som 10 helt færdige)
 • Sørg for at der er noget, billederne kan hænge i.

Den ene gang hvor jeg skulle printe 38 A2-billeder selv, gik det næsten helt galt. Jeg lavede et testprint af et billede, hvor jeg forventede problemer med billede kvaliteten, jeg lavede en lille justering, og så satte jeg alle billederne i gang…..

…Det viste sig at være en stor fejl…

At spoole (sætte i kø) 38 A2-billeder (mega meget data) giver kun problemer. Det var så meget data at den printede i over 12 timer og låsete både min computer (du kan ikke slukke eller flytte den) samt printer. Så jeg kan anbefale, at tage det i mindre bidder. Selv om det var en god printer, var den på forbruger niveu og i dag har jeg en væsentlig større printer og det letter mit arbejde en hel del.

Jeg kan kun sige: Ting tager tid!

Promovering

Der er ikke meget ved en udstilling eller en fernisering, hvis du ikke har reklameret lidt for den, ellers er det jo nok kun din mor der dukker op. Formålet var jo, at folk skulle se billederne, ikke?!

Du bliver desværre nødt til at komme lidt ud over stepperne:

 • Skrive en lille pressemeddelelse, sende den ud til lokalbladene.
 • Lave en Facebook-begivenhed
 • Og så ellers fortælle alt og alle om det – og i god tid (14 dage er ikke nok, 1-2 mdr. helst)!

Hvem er du, og hvorfor har du lavet det?

Du bliver nødt til at lave et lille skilt til udstillingen, så folk kan få fat på dig, samt forstå hvad udstillingen egentlig handler om. Ved en af mine tidlige udstillinger fik jeg lavet en lille trefolds-brochure, som jeg stadig bruger. Det koster ikke så meget og er en fin ting at kunne give folk med.

Er du ikke den store skriver, så enten alliér dig med en, der kan skrive, eller hyr en til at skrive det for dig. Der er bare ikke noget værre end at opdage en skrivefejl, efter at brochuren er kommet fra trykkeriet. Derfor får jeg altid selv hjælp.

På dagen

Stressen få ingen ende, du tror at du har har god tid, men det har du ikke, og lige pludselig kommer de første folk, og så er tiden gået.

Sørg for at have lidt snacks og drikkelse klar, så bliver folk nemlig til at du har haft en mulighed for at snakke med dem alle sammen.

Få hjælp. Skal du sørge for alle ting på dagen, glemmer du et eller andet!

Nej, jeg har stadig ikke perfektioneret min process

Jeg bliver bedre og bedre, men flere gange er jeg blevet fanget i det samme problem…..

…. at få billederne op og hænge.

Kun et sted, og det var på caféen, var der rigtige ophæng. Mange steder må du ikke sætte søm i væggen (hvilket jo giver mening nok), og de har måske selv hængt en masse kroge op, men dine billeder enten fylder mere end krogene tillader, eller der er ikke kroge nok.

Senest var jeg foreberedt til tænderne, jeg havde alt med, og hvor svært kunne det være? Svært nok, den pæne, næsten usynlige snor, jeg havde med, viste sig at være så glat, at jeg ikke kunne få den til at låse, når jeg skulle få billedet til at hænge lige. Fik jeg den endelig til at låse, kunne jeg ikke justere på den uden at den knækkede…

Efter halvanden times kamp var seks ud af 38 billeder oppe at hænge. Da gæsterne kom, skar jeg alle billederne ned så de stod ens på gulvet, og dagen efter kom de op og hænge.

Så find noget ordentlig snor (jeg leder stadig).

Nå ja, du skal ikke hænge dem op på dagen, men nogle gange har du den tid du har.

Billeder skal ud!!

Men det må endelig ikke afskrække dig, for dine billeder skal ud, og du skal helt sikkert ikke holde dig tilbage.

Ud og finde steder lokalt, eller hvor du nu kan finde det. Derefter er det bare om at komme igang.

Husk vi laver billeder for at fortælle historier, og for at andre kan opleve dem!