Jeg har fået adgang til en række sigma, objektiver som jeg vil anmelde.
Det første bliver et Sigma 120-400mm f/4,5-5,6 DG OS HSM Nikon, som er alternativet til Nikons 80-400.

Første hånds indtrykket

Da jeg lige pakkede det ud og fik det i hånden, så virkede det ret stort og klodset, men det gik over da det er forholdvis nemt at håndtere og have med at gøre.

Nå man er Nikon mand, så går zoom og fokus ringene altså den forkerte vej, men det er noget man vender sig til 🙂

Testen

Testen er ikke en laboratorie test, men lavet i min hverdag, i de situationer hvor jeg formodentligt ville bruge det. Det giver i min optik det bedste resultat.

Skarphed

Jeg syntes at øjene er noget af det bedste at teste skarphed på, så det gik lige ud over min svigerinde.

Billedet er taget på ca. 2 m afstand og på 400mm. Det står rimeligt skarpt, især nå man tænker på at det ikke er det dyreste objektiv i den klasse.

Og så lige et 100% crop, sørme så man kan se mig sidde og tage billedet 🙂

Autofokus

Autofokusen er rimelig hurtig dog ikke lydløs, men heller ikke larmende. Jeg havde jaget en lille gruppe falke i knap en uge, lige pludselig så var der en af dem der fløj hen over mig istedet for væk fra mig. Så den fik en centeret autofokus og endelig så havde jeg falken.

Et 100% crop det er lidt under eksponeret og det er en smule grynet.

Boke

Jeg syntes det giver en god separation, mellem motiv og baggrund. Det resultere i en fin boke der ikke er grynet.

Note. pas på at skyde abeunger, nå moderen er i nærheden. Jeg var lige ved at blive overfaldet 😀

Billede stabilisering

Sigmas billede stabilisering, det lære jeg nok aldrig at forstå.

Der er tre trin Off, 1 og 2.

1. Er normal stabilisering og det virker til langt det meste, det fungerede ganske fint. Om den giver de annoncerede f.stops det er jeg ikke helt sikker på, men det virker.

2. Er såvidt jeg kunne forstå, nå man panorere vertikalt, ved bla. kørende biler. Det fik jeg aldrig prøvet af, så jeg kan ikke konkludere om det var bedre end 1.ern.

Konklusion

Til hverdags og entusiast brug, der er det rigtigt godt. Det fylder ikke så meget, har en god skarphed og forholdsvis hurtig autofokus.

Skulle jeg på en “Once in a life time” tur, så er jeg ikke sikker på at jeg ville gribe efter objektivet, men få fat i en dyr model.

Nikons nærmeste konkurrent er 80-400 og der skal ikke herske tvivl. Så ville jeg være ligeglad med de første 40mm og spare de knap 5000 og købe Sigma’en, for det er et godt og anvendeligt objektiv.

Objektivet var udlånt af Activfoto.dk og kan findes her.

4 kommentarer

 • jacob jeg kan godt lide du siger at billederne er taget i dine vante omgivelser og wupti ser man en abe:)))))Ps. jeg har dog set noget der er mere skarpt, dog ikke lige noget jeg vil side penge efter, faktisk er jeg rat skuffet…

 • Hey Anne
  Fair nok, jeg ser ikke så mange aber, men da det var på min ferie så der var aber en af dagene, men ellers så havde det nok været en kat 😉

  Men det jeg mente, var at jeg ikke vil lave en detaljeret test under kontrollerede forhold. Der viser hvor meget objektivet falder af i kanterne, lystab osv. som man f.eks. ser dpreview.com (super godt site).

  Jeg har også set skarpere objektiver. Tag Nikons nye 70-200, det er lige før man kan skære sig på billedet, men det ligger i en anden prisklasse og er et andet objektiv. Som jeg skriver så sætter jeg det også i henhold til prisen.

  Jeg forstår ikke hvad det er du er skuffet over?

 • Hej Jacob
  Faldt lige over din test her, da jeg lige har bestilt et sådant objektiv til min Sony a850 –

  – Jeg kan jo godt se at dine testbilleder ikke er skarpe som Anne skriver, – men hvordan når man ser dem i fuld opløsning? – håber det er bedre end her, ellers vil jeg da også blive ret skuffet 🙂

  Synes jeg har set langt bedre resultater med samme objektiv.

  m.v.h.
  John

  • Hej John
   Som jeg skriver, så sammenligner jeg det med et objektiv som Nikons 80-400. Der er jeg ikke i tvivl, der er Sigmaen meget bedre, men igen Nikons udgave er en del ældre.

   Udover det, så har jeg lært en del om at “teste” siden, og at gribe det lidt bedre an, det hjælper også på kvaliteten af billederne 😉

   Disse billeder er heller ikke efter behandlet, de er lige ud af kameraet. Nogle gange så har testere en dårlig tendens til at redigere billederne.

   Anyways, jeg har lige fundet tre billeder fra “dengang”, og dem kan du finde og se her: https://www.dropbox.com/sh/23iydpvhfsxsx9b/suY7oSjujf

   Men jeg tror nu ikke du bliver skuffet, med mindre du sammenligner det med f.eks. et Nikon 70-200.

   – Jakob –