Forsiden af den anden side af kampkunsten

Fotoprojekt om personer der dyrker kampkunst

For nogen tid siden, blev jeg provokeret af sætningen ”vi vil ikke associeres med kampsport”, derefter gik jeg i gang med dette billedprojekt.

En stor del af mit liv, har jeg dyrket kampkunst, eller kampsport om man vil. Det er en indgroet del af mig, og har uden tvivl været med til at forme mig, til den person jeg er nu.

For mig handler kampkunst, ikke så meget om at give sin modstander ”en på hovedet” (givet, det er en del af det). Men det er en lang rejse, imod et uopnåeligt mål, en perfektion man ikke helt kan nå. Det kræver fokus, koncentration, og ikke mindst dedikation.

Tag f.eks. karate, som jeg udøver, hvor kun een ud af 100 muligvis opnår sit sorte bælte (1. dan). Det bælte der er den hellige gral for udøverne, og det man gå efter. Jo længere man kommer op, desto flere falder fra.

At dyrke kampsport kræver dedikation. Og man skal blive ved, ved og atter ved:

– Om det er broderen der rejser til Kina for at lære Kung Fu.
– Arkitekten, der er taekwondoudøver og som driver en skole om aften.
– Fysioterapeuten, som rejser verden rundt og deltager i turneringer.
– Den klassiske musiker, der som ene mand træner Pencak Silat, inden denne rejser til udlandet for at blive gradueret, og derefter åbner en skole i Danmark.

En ting er sikkert: Alle ”ballademagerne” – som vi til tider bliver forbundet med – de hopper fra kort efter start.

Med projektet vil jeg gerne vise, at kampkunst udøves af mange forskellige typer; alt fra håndværkeren, over kreative mennesker, til dem med lange uddannelser og høje stillinger.

Det eneste de har til fælles er, at de har dyrket kampkunst længe, og det er en fast bestanddel af deres liv.

Det har for mig, været et langt og interessant fotografisk projekt. Undervejs er det vokset, og jeg har selv lært en del nye grene af kampkunsten at kende. En af de ting jeg finder mest fascinerende, er at flere kender hinanden på tværs af stilarterne.

Jeg har taget to billeder af hver person. Et i deres ”civile liv”, og et hvor de er i deres ”kampkunst” persona.

Det er mit håb du vil nyde, at få et kort indblik i disse personers to vidt forskellige sider