Fotograf Jakob Kjøller

Blog

Portræt og livsstils fotograf

Målsøger kamera

Normalt befinder jeg mig mest i DSLR verden, men i de næste par uger vil jeg også lege i målsøgerkameraernes  (Rangefinder) verden. Tak til Goecker for at låne mig et par kamera :) Hvad er et målsøger kamera?

Søgeren

Til foreskel fra et DSLR, så har et målsøger kamera intet spejl. Nå man kigger igennem søgeren, ser man som et DSLR ikke igennem objektivet, men et lille søger prisme der sidder i kameraet. Det gør bla. at et målsøger kamera fylder en del mindre end et DSLR.

Ulempen ved at bruge den lille søger i målsøger kameraet, det er at den sidder væk fra objektivet. Det betyder at du ikke 100% ved, hvad du få med et billedet, ved at kigge igennem søgeren. Det ved du først nå du har taget billedet, med andre ord du skal kende dit kamera. Macro det kan du stort set glemme alt om, da du på ingen måde kan komme tæt nok på motivet, samtidigt med at du ikke kan se hvad der faktisk ligger lige foran objektivet.

Fokusering

Fokuseringen foregår også anderledes, man i stedet for at "stille skarpt", så skal du placere dit motiv i billedet, og så "lægger" du et lille billede over det. Nå de to billeder er lige over hinanden bliver billedet skarpt, og så er du klar til at tage billede. Det kræver lidt tilvænning, men man kommer hurtigt efter det. På flere af modellerne bla. Leicas M9, er der kun manuel fokusering til rådighed.

Rent teknisk så foregår det ved, at der sidder et lille spejl der projektere det lille billede ind i søgeren, og nå du justere fokusringen, aligner den billederne.

Ude af fokus

I fokus, bemærk at der kan forekomme nogle linier som stadig er skæve, de vil være ude af fokus.

Søgeren den fordel, at du kan fokusere ved lavt lys. Forstået på den måde, at kan du se det du vil tage et billede af uden for søgeren, kan du også fokusere på det i søgeren. Det giver dig nogle andre muligheder, imod et DSLR hvor du nogle gange kan have svært ved at se igennem søgeren/objektivet.

Størrelse + spejlet

Grundet det manglende spejl, er kameraet meget mindre end et DSLR, så du slæber dig ikke en pukkel til nå du er ude og leget med det.

Men hvad vil det helt præcist sige, at der mangler et spejl?

Det betyder at der ikke er nogen forsinkelse på lukkeren, nå du trykket så tager den billedet. Samtidigt så kan du også bruge lidt længere lukkertiden håndholdt, eller uden mirror lockup, da den lille vibration spejlet giver, ikke kommer og kameraet derved ikke ikke kommer med den lille rystelse, der kan sløre billedet en smule. En anden ting man også lige skal vende sig til, det er at nå spejlet ikke hopper op og lukker søgeren, så kan du faktisk se hvad det er det tager billedet af.

Samtidigt så er kameraet så lille at det ikke virker skræmmende på folk, derfor er det et godt kamera til street (nå du liiiige har fået styr på fokus).

Objektiver

Det gør at man kan hive mange flere objektiver med sig, nå man er på farten.

Brændvidde bevæger sig typiske fra 16mm til 135 mm.. Det betyder at der ikke er lange teleobjektiver til dem. Det giver i bund og grund også ret god mening, da søgeren jo ikke forstørre billedet som vi kender det fra DSLR verden. Det vil sige at man rent praktisk skal kunne se det man fokusere på, hvis man ikke har kameraet foran øjet. Nå man skal tage billeder på en lang brændvidde, kommer der også rammer i søgeren, der vise "så meget få du på 135mm", det går det lidt nemmere at få en ide om hvad man skyder.

Ligeledes skal man lige klø sig lidt i nakken, nå man skal under 28mm, da man der skal bruge en adapter man sætter i flashskoen. Så for at kunne tage et billede med vidvinkel, skal man først fokusere, og derefter komponere billeder ved hjælp af søger nr 2.

Men er det ikke bare mere besvær end gavn??

Jo, det er det nok. Men da der nu ikke er et spejl i kameraet, så betyder det at objektivets bagerste linse, kan komme meget sættere på filmplanet (sensoren). Det er her magien sker, ved at kunne komme så tæt på sensoren skulle man være i stand til at få endnu klare billeder. Udover det så skulle man rykke det optimale brug af objektivet fra de "normale" f/8-f/11, helt ned til f/4.5 og opefter. Dette skulle både gælde for almindelige objektiver, samt billige objektiver. Dette skyldes ene og alene den korte afstand mellem filmplanet og objektivet.

Målsøger kameras styrke ligger i vidvinkel og omkring normal perspektivet, og her skulle de være en del bedre end DSLR huse.

Summa summarum

Der er både foredele og ulemper ved målsøger kamera. Den klare styrke ligger på gadeplan, og i menneske billeder. Man skal dog være 100% tryg ved kameraet, for du tager det ikke bare lige op af lommen og "snapper" et billede, som man kan med et DSLR, fra dag et af.

Nu vil jeg så bruge det næste stykke tid på at finde ud af, om det nu virkelig passer i min verden ;)